Yhdysvaltojen Kiinan-pelko näkyi toistuvana varoitteluna Münchenissä – Ulkoministeri Pompeo haukkui Huaweita Troijan hevoseksi, myös Nokia mainittiin puheissa tiuhaan - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Yhdysvaltojen Kiinan-pelko näkyi toistuvana varoitteluna Münchenissä – Ulkoministeri Pompeo haukkui Huaweita Troijan hevoseksi, myös Nokia mainittiin puheissa tiuhaan

”Amerikkalaiset ovat ymmärtäneet, että jotain mullistavaa on tapahtumassa ja oma asema vaarassa. Nyt he roikkuvat vallankahvassa ja yrittävät pitää myös Eurooppaa mukana”, sanoo Euroopan hybridiuhkien osaamiskeskuksen johtaja Teija Tiilikainen.

Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper puhui Münchenin turvallisuuskonferenssissa lauantaina. Kuva: Christof Stache / AFP

Julkaistu: 15.2. 19:36, Päivitetty 15.2. 21:47

München

Yhdysvaltojen ja Euroopan välejä hiertää nyt yksi teema ylitse muiden: suhde Kiinaan. Asia tuli selväksi Münchenin turvallisuuskonferenssin tämän vuoden keskeisistä puheenvuoroista.

Yhdysvallat osoitti myös todella pelkäävänsä sitä, että Kiinan saa suurvaltojen taistossa yliotteen – niin näyttävästi Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja puolustusministeri Mark Esper käyttivät turvallisuuskonferenssin heille lauantaina tarjoaman areenaan omien liittolaistensa varoitteluun Kiinan uhkasta.

Esper piti puheen, jossa ei edes mainittu Venäjää, mikä omalta osaltaan osoittaa, ettei Venäjää Yhdysvalloissa lasketa suurvaltasarjaan. Sen sijaan Esper julisti nopeasti taloudelliseksi ja sotilaalliseksi mahdiksi nousseen Kiinan Yhdysvaltojen päävastustajaksi ja teki selväksi, ettei Yhdysvaltain ystävien pidä tehdä yhteistyötä Kiinan kanssa.

Kiinan ja Yhdysvaltojen valtakamppailun symboliksi on noussut kiinalaisyhtiö Huawein rooli Euroopan 5g-tietoverkkohankkeissa. Vaatimus eristää Huawei yhdistää niin demokraatit kuin republikaanit, ja viesti tuli esiin liki joka keskustelussa, johon amerikkalaiset osallistuivat.

”Geotalouteen liittyvä amerikkalainen konsensus on erilaista kuin vaikka vielä viisi vuotta sitten”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola Münchenissä.

Pompeo kutsui Huaweita Kiinan tiedustelupalvelun Troijan hevoseksi.

”Ellemme ymmärrä uhkaa emmekä tee mitään sen takia, voi historian menestynein sotilasliitto Nato vaarantua”, puolustusministeri Esper sanoi ja kuvaili Huawein altistavan Euroopan häirinnälle, manipuloinnille ja vakoilulle.

Esper esitti, että Huawein kanssa kilpailevat teknologiayritykset testaisivat laitteitaan amerikkalaisten sotilastukikohdissa.

Samalla Münchenin turvallisuuskonferenssin näkyvimmäksi suomalaiseksi nousi verkkoyhtiö Nokia, joka mainittiin puheenvuoroissa tiuhaan. Se ei sinänsä ihmetytä ensimmäistä kertaa Münchenin turvallisuuskokoukseen osallistunutta ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr).

”Yritysten rooli uudessa globaalissa taloudessa on aivan keskeinen. Suuret yritykset ovat merkittäviä vaikuttajia siihen, millaisilla pelisäännöillä toimitaan”, Haavisto sanoo.

”Kiinan ja Yhdysvaltain jännite näkyy joka paikassa, ja sen ilmentymä on keskustelu 5g-teknologiasta.”

Münchenin turvallisuuskonferenssista on viime vuosina tullut suurvaltapolitiikan näyttämö. Sävy on kuitenkin muuttunut, eikä keskustelua enää hallitse huoli presidentti Donald Trumpin arvaamattomuudesta.

Trumpiin on jo totuttu, sanoo konferenssiin osallistunut Euroopan hybridiuhkien osaamiskeskuksen johtaja Teija Tiilikainen. Nyt huomio on Tiilikaisen mukaan siinä vimmassa, jolla Yhdysvallat maalaa Kiinasta uhkaa.

”Tyyli on ylimitoitettu, mikä on kiinnostavaa. Amerikkalaiset ovat ymmärtäneet, että jotain mullistavaa on tapahtumassa ja oma asema vaarassa. Nyt he roikkuvat vallankahvassa ja yrittävät pitää myös Eurooppaa mukana.”

Ulkoministeri Mike Pompeo yritti esittää loukkaantunutta siitä, että Euroopassa epäillään Yhdysvaltojen sitoutumista transatlanttiseen yhteistyöhön. Näin ei ole, Pompeo vakuutti. Hän pelkisti myös nykyisen suurvaltakilpailun asetelmaksi, jossa ”länsi voittaa”.

”Lännen voittoa toistelemalla Pompeo haki miltei epätoivoisesti Eurooppaa Yhdysvaltojen rinnalle Kiinaa vastaan”, Tiilikainen sanoo.

Sitoutumistaan Eurooppaan Yhdysvallat rakentaa sille tutuimmilla arvoilla eli rahalla. Sekä Kiina että Yhdysvallat hakevat uudella tavalla poliittis-taloudellista valtaa etenkin itäisestä Keski-Euroopasta, ja Münchenissä Pompeo ilmoitti Yhdysvaltojen lisäävän Kolmen meren aloite -yhteistyöfoorumin rahoitusta miljardilla dollarilla eli noin 900 000 miljoonalla eurolla.

Münchenin turvallisuuskonferenssi on perinteisesti ollut amerikkalaisten ja eurooppalaisten valtakuntaa, mutta mukaan on jo pitkään houkuteltu mahdollisimman arvovaltaisia vieraita Kiinasta. Tänä vuonna paikalle saapui ulkoministeri Yi Wang.

Yi Wang Kuva: Christof Stache

Kiina lähtee vuosi vuodelta selkeämmin mukaan vastakkain­asetteluun Yhdys­valtojen kanssa, Tiilikainen arvioi Yi Wangin puhetta. ”Kiina tekee sen ehkä aavistuksen tahdikkaammin kuin Yhdysvallat, mutta jännite on kova.”

Kiinan ulkoministeri Yi Wang puhui pitkään siitä, miten Kiina taistelee koronavirusta vastaan. Hän kiitti myös maailmalta tullutta tukea.

”Ensimmäiset kiitokset sai Venäjä ja Kazakstan ja Euroopan maista Italia, mikä kertoo paljon Kiinan liittolaisista”, Tiilikainen sanoo.

”Loppu puheesta oli kovaa vastaamista Kiinan saamiin syytöksiin siitä, ettei se noudata kansainvälistä oikeutta. Hän käänsi asetelman täysin ympäri niin, että muut ovat syyllisiä ja Kiina hakee yhteistyötä.”

Haavisto muistuttaa, että asetelma Münchenissä ei ole Kiinalle helppo, sillä konferenssi on vahvasti amerikkalais-eurooppalainen.

”Siitä huolimatta Kiina muistuttaa, että nyt kun Kiinalla vihdoin on vapaasti kilpaileva yritys, joka voittaa lännen yritykset, ei enää kuullakaan puhetta teknologian kehittämisen vapaudesta ja yritysten vapaasta kilpailusta vaan pelisääntöjä ollaankin muuttamassa.”

Pelisääntöjä on Haaviston mielestä kuitenkin muutettava. ”Kiinan ja meidän arvomme esimerkiksi siinä, miten kansalaisia valvotaan, ovat vastakkaiset.”

Yksi Münchenin turvallisuuskonferenssin odotetuimmista esiintyjistä ei tullut vaaleihin valmistautuvasta Yhdysvalloista tai koronaviruksen kanssa kamppailevasta Kiinasta vaan Ranskasta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on ottanut roolin Euroopan äänenä ja herättelijänä. Münchenissä Macron jatkoi valitsemallaan linjalla ja vaati erityisesti Saksaa tarttumaan Ranskan ehdotuksiin.

”Euroopasta on tullut maanosa, joka ei enää usko tulevaisuuteensa”, Macron sanoi ja arvosteli EU-maita siitä, ettei EU:n budjetti vastaa nykyistä geopoliittista tilannetta, jossa Kiina ja Yhdysvallat kasvattavat valtaansa.

”Emme investoi tulevaisuuteemme riittävästi.”

Macronin isojen visioiden tyyli on monelle Euroopassa vaativa. Naton Macron julisti aivokuolleeksi sen jälkeen, kun Yhdysvallat muita liittolaisia varoittamatta veti joukkonsa Syyriasta ja antoi Turkin hyökätä Syyriaan. Venäjään Euroopan pitää Kiinan vallan kasvaessa suhtautua huomattavasti nykyistä strategisemmin, Macron vaatii. Tätä ei tietenkään tehdä pakotepolitiikan kustannuksella, Macron sanoi.

Muut EU-maat ovat arvostelleet myös Macronin linjaa EU:n laajentumiseen. Münchenissä Macron sanoi olevansa valmis Albanian ja Pohjois-Makedonian jäsenneuvotteluihin, mikäli EU-komission tuleva arviointiraportti tukee käsitystä maiden kehityksestä.

Oikaisu 15.2.2020 kello 21.20: Jutussa ja otsikossa kirjoitettiin virheellisesti, että Yhdysvallat tarjoaisi mahdollisuuden testata Huawein laitteita maan sotilastukikohdissa. Yhdysvallat kehottaa Huawein kilpailijoita hyödyntämään mahdollisuutta testata omia laitteitaan maan sotilastukikohdissa.

Ulkoministeri Haavisto Münchenin turvallisuuskonferenssissa: Syyrian Idlibissä on nyt suuren sodan vaara

Saksan liittopresidentti Steinmeier arvosteli Münchenin turvallisuus­konferenssissa Yhdysvaltoja, Kiinaa ja Venäjää itsekkyydestä