Kuohunta ääri­oikeiston tuesta jatkuu Saksan Thüringenissä – tuhannet osoittivat mieltään - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Kuohunta ääri­oikeiston tuesta jatkuu Saksan Thüringenissä – tuhannet osoittivat mieltään

Saksassa on kuohunut sen jälkeen, kun osavaltion pääministeriksi valittiin Thomas Kemmerich osittain äärioikeistolaisen puolueen AfD:n tuella.

Mielenosoittajia protestoimassa äärioikeistoa vastaan Erfurtissa, Saksassa 15. helmikuuta. Kuva: CHRISTIAN MANG

Julkaistu: 15.2. 19:43, Päivitetty 15.2. 21:51

Saksassa kuohunta Thüringenin osavaltion viimeviikkoisesta pääministerivalinnasta on jatkunut tänään. Tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään osavaltion pääkaupungissa Erfurtissa vastustaakseen äärioikeistoa.

Järjestäjien mukaan mielenosoituksiin otti osaa 18 000 henkeä. Mielenosoittajat kantoivat mukanaan ”emme halua valtaa hinnalla millä hyvänsä” -kylttejä ja huusivat iskulauseita, kuten ”ei sopimusta fasistien kanssa”.

Saksassa on kuohunut sen jälkeen, kun osavaltion pääministeriksi valittiin Vapaan demokraattipuolueen (FDP) Thomas Kemmerich. Kritiikkiä nostatti se, että hänet valittiin osittain äärioikeistolaisen puolueen AfD:n tuella.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta toisen maailmansodan jälkeen, kun äärioikeiston äänet ratkaisivat osavaltion johtajavalinnan. Aiemmin Saksan puolueet ovat kieltäytyneet yhteistyöstä AfD:n kanssa. Kemmerich tosin itse sanoi, ettei AfD:n kanssa ole suunnitteilla yhteistyötä.

Kohun vuoksi Kemmerich erosi virastaan vain päivä valintansa jälkeen ja pyysi uusien vaalien järjestämistä osavaltiossa.

Uusia vaaleja ehti jo ennen Kemmerichin eroamisilmoitusta vaatimaan moni Saksan huippupoliitikko Angela Merkeliä myöten.

Osavaltion parlamentin hajottamiseen vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö, kertoo Reuters.

HS-analyysi: Yhteistyö oikeistopopulistien kanssa mursi poliittisen tabun Saksassa ja sai kansan kaduille: ”Hänet valittiin myös natsien äänillä”

Äärioikeistolaisten tuella Saksassa valittu Thüringenin paikallisjohtaja aikoo erota ja pyytää parlamentin hajottamista

Merkel erotti valtiosihteerin, joka onnitteli osa­valtion johtoon äärioikeiston siivittämänä valittua poliitikkoa

Seuraa uutisia tästä aiheesta