Koronavirustapaukset karanteenissa olevalla risteilijällä nousivat 355:een, useat maat ovat ilmoittaneet evakuoivansa kansalaisiaan alukselta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Koronavirustapaukset karanteenissa olevalla risteilijällä nousivat 355:een, useat maat ovat ilmoittaneet evakuoivansa kansalaisiaan alukselta

Diamond Princess -aluksella havaittiin 70 uutta koronavirustapausta, kertoi Japanin terveysministeri.

Julkaistu: 16.2. 5:29, Päivitetty 16.2. 21:48

Japanin edustalla karanteenissa jo lähes parin viikon ajan olleella brittiläisellä risteilijällä on havaittu 70 uutta koronavirustapausta, kertoi Japanin terveysministeri Katsunobu Katō sunnuntaina. Näin ollen 355 matkustajalla yhteensä noin 3 700:sta laivalla olevasta on havaittu tartunta.

Diamond Princess -niminen alus on ollut Jokohaman satamassa eristyksissä jo lähes kahden viikon ajan.

Yhdysvallat evakuoi kansalaisiaan laivalta. Uutistoimisto AFP:n mukaan yli 40 amerikkalaista on saanut koronaviruksen. Viranomaisten mukaan virustartunnan saaneet Yhdysvaltain kansalaiset jäävät hoitoon Japaniin.

Vastaavista aikeista ovat sittemmin ilmoittaneet uutistoimisto Reutersin mukaan myös Kanada, Italia, Etelä-Korea ja Hongkong.

Italia aikoo evakuoida aluksella olevat kansalaisensa, kertoi maan ulkoministeri Luigi Di Maio sunnuntaina. Italialaisia on risteilijällä ulkoministerin mukaan 35. Etelä-Korea taas kertoi suunnittelevansa oireettomien kansalaistensa evakuoimista alukselta.

Myös Kanada on kertonut aikovansa hakea oireettomat kansalaisensa alukselta. Heidät on tarkoitus kuljettaa lentokoneella Kanadaan, jossa heidät asetetaan karanteeniin kahden viikon ajaksi. Taudin saaneet viedään puolestaan muiden aluksella sairastuneiden tavoin hoitoon Japanissa.

Myös Hongkong on kertonut aikovansa järjestää lentoja hakeakseen matkustajia pois alukselta, kunhan Japanin viranomaiset ovat hyväksyneet suunnitelman.

Aluksella olevat brittimatkustajat vaativat kotimaataan evakuoimaan kansalaisensa, kertoi brittilehti Telegraph sunnuntaina. Aluksella on 78 brittimatkustajaa. Britannian ulkoministeriön edustajan mukaan maa käy asiasta keskusteluita Japanin kanssa.

Suoja-asuun pukeutunut kuljettaja ajoi linja-autoa perjantaina 14. huhtikuuta lähellä Japanissa karanteenissa olevaa Diamond Princess -alusta. Kuva: KYODO / Reuters

Aiemmin helmikuussa eristyksissä olleella Westerdam-aluksella olleella yhdysvaltalaisnaisella on edelleen havaittu koronavirustartunta, kertoi uutistoimisto Reuters sunnuntaina. Alus oli ollut eristyksissä, sillä yksikään valtio ei ollut suostunut päästämään sitä satamiinsa, ennen kuin Kambodža lopulta suostui aiemmin tällä viikolla.

83-vuotias yhdysvaltalaisnainen oli ensimmäinen laivan vajaasta 1 500 matkustajasta, jolla virustartunta alun perin havaittiin, kertoo Reuters. Hän sai testissä jo toiseen kertaan positiivisen tuloksen sen jälkeen, kun oli jo saapunut Kambodžasta Malesiassa sijaitsevaan Kuala Lumpuriin.

Kiinan viranomaiset kertoivat koronavirukseen kuolleiden määrän nousseen maassa jo yli 1 600:een, sillä Kiina raportoi 142 uudesta kuolemantapauksesta, lähes kaikki näistä Hubein maakunnassa. Uusimpien tilastojen mukaan Hubeissa sijaitsevasta Wuhanista lähteneen uudenlaisen koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on Kiinassa kuollut 1 665 ihmistä ja sairastunut yli 68 000 ihmistä.

Sunnuntaina Taiwan kertoi ensimmäisestä siellä todetusta uuden viruksen aiheuttamaan tautiin sairastuneen kuolemantapauksesta. Terveysministeri Chen Shih-chungin mukaan kuollut on noin 60-vuotias mies, joka kärsi myös diabeteksestä ja hepatiitti B:stä. Hän ei ollut käynyt ulkomailla viime aikoina.

Lauantaina kerrottiin ensimmäisestä Aasian ulkopuolella tapahtuneesta kuolemantapauksesta, sillä Ranska kertoi viruksen aiheuttamaan tautiin sairastuneen iäkkään kiinalaisturistin kuolleen.

Uusien havaittujen tapausten määrän kasvu on kuitenkin laskenut Hubein maakunnassa jo useita päiviä, kertoo uutistoimisto AFP. Sunnuntaina Kiinan viranomaiset kertoivat 2 009:stä uudesta tapauksesta, kun vielä lauantaina uusia tautiin sairastuneita oli useita satoja enemmän eli 2 641.

Tilastoa tautiin sairastuneista, kuolleista ja siitä parantuneista keräävän hongkongilaismedian South China Morning Postin mukaan jo lähes 9 500 ihmisen yhteensä noin 69 000 sairastuneesta on kerrottu parantuneen.

Maailman terveysjärjestön johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus on kuitenkin varoittanut, että on mahdotonta ennustaa, millaiseen suuntaan epidemia kehittyy.

Kiinalaisturisti kuoli korona­virukseen Ranskassa, ensimmäinen Aasian ulko­puolella vahvistettu kuoleman­tapaus

Lähes kaksi viikkoa eristyksissä olleella risteily­aluksella jo lähes kolmesataa korona­tartuntaa, Yhdysvallat evakuoi kansalaisensa

Kiinalaismies juoksi asunnossaan 66 kilometrin matkan, koska ei voi harrastaa ulkoliikuntaa koronavirus­karanteenin vuoksi

Seuraa uutisia tästä aiheesta