Dennis-myrsky riehuu yli Britannian, viranomaiset varoittavat hengenvaarallisesta tuulesta ja tulvista - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Dennis-myrsky riehuu yli Britannian, viranomaiset varoittavat hengenvaarallisesta tuulesta ja tulvista

Ainakin kolme ihmistä on kuollut Britanniassa talvimyrsky Denniksen seurauksena, kertovat brittimediat.

Julkaistu: 16.2. 7:26, Päivitetty 16.2. 19:55

Ainakin kolme ihmistä on kuollut Britanniassa talvimyrsky Denniksen seurauksena, kertovat brittimediat. Yksi kuolonuhreista löytyi merestä Kentin rannikon ulkopuolella, toinen putosi öljytankkerilta lähellä Margatea. Kolmas uhri putosi Tawe-jokeen eteläisessä Walesissa. Uutistoimisto AFP:n mukaan mies putosi jokeen sunnuntaiaamuna kello 10:n aikaan.

Viranomaiset varoittivat, että myrskyvuokset ja tuulet voivat olla Etelä-Walesissa hengenvaarallisia. Kyseessä on korkeimman asteen varoitus, jollaista maassa ei ole annettu sitten vuoden 2015, kertoo yleisradioyhtiö BBC. Alueella sijaitsevassa Aberdaronissa mitattiin yli 40 metriä sekunnissa kulkeneita tuulenpuuskia.

Armeija on lähettänyt sotilaita apuun torjumaan myrskyn tuhoja.

Britannian puolustusministeriön mukaan 75 sotilasta on lähetetty Pohjois-Englannin Länsi-Yorkshireen rakentamaan tulvaesteitä ja korjaamaan suojia. Myös 70 reserviläistä tulee auttamaan paikoissa, joissa tarvitaan apua.

Monille paikkakunnille annettiin eilen tulvavaroituksia ja lähes koko maahan on annettu säävaroituksia. Paikalliset meteorologit arvioivat, että lauantaina osissa maata saattoi kerralla sataa kuukauden sademäärän verran vettä.

Useilta Britannian lentokentillä on peruttu kymmeniä lentoja lauantaina ja sunnuntaina. Joukossa ei ollut Finavian listauksen mukaan Helsinkiin saapuvia lentoja.

Britannian yli pyyhkäisi noin viikko sitten Ciara-myrsky, jonka brittilehdistö nimesi vuosisadan myrskyksi. Viranomaisten mukaan tämän viikonlopun tulvat saattavat olla pahempia kuin Ciaran aiheuttamat. Sateiden kyllästämä maa ei pysty imemään lisää vettä.

Ruotsissa Dennis rantautui länsirannikolle tuoden mukanaan sateita ja yltyviä tuulia. Paikoin luvassa saattaa olla koko helmikuun sademäärän verran vettä. Yleensä länsirannikolla tulee helmikuussa vettä 30–40 millimetriä, mutta nyt paikoin saattaa sataa jopa 50 millimetriä.

Ruotsissa myrsky ei ollut sunnuntai-iltana aiheuttanut vakavia loukkaantumisia. Sähkönjakelussa on ollut katkoksia länsirannikolla.

Länsirannikolla toimivat sähköyhtiöt Vattenfall ja Ellevio olivat varautuneet katkoksiin ja raivaamaan kaatuneita puita johtojen päältä. Uddevallassa suljettiin yli 1700 metriä pitkä vinoköysisilta, joka on osa E6-tietä Oslon ja Kööpenhaminan välillä. Tiedossa ei ollut, milloin silta saadaan taas avattua liikenteelle.

Göteborgin alueella junaliikenne on paikoin poikki. Kulkuyhteyksien odotetaan palaavan normaaleiksi maanantaina.

Myrsky on kaatanut puita ainakin Göteborgin alueella. Tuulien ei kuitenkaan odoteta olevan yhtä kovia kuin viime viikolla.

Maan ilmatieteen laitos varoitti aikaisemmin, että rajut sateet ja tuulet voivat nostaa tulvia ja myrskyvuoksia maan eteläosassa.

STT kertoo, että Tanskassa 4-vuotias loukkaantui, kun puu kaatui hänen päälleen myrskyssä.

Dennis-myrsky on saapunut sunnuntaina Suomeen. Sunnuntaina arvioitiin, että noin 10 000–20 000 kotitaloutta voi jäädä ilman sähköä. Illalla kello 19 ilman sähköä oli jo 10000 ihmistä. Myrskytuulen odotetaan voimistuvan yötä kohti.

”Puita on menossa jonkin verran nurin maan etelä- ja keskiosissa”, arvioi päivystävä meteorologi Henri Nyman Ilmatieteen laitokselta HS:lle sunnuntaina.

Talvimyrsky Dennis riepottelee Islantia: Saarella annettiin korkeimman tason tuulivaroitus, ja ihmisiä on kehotettu pysymään sisätiloissa

Islantia riepotellut talvimyrsky Dennis ehtinee sunnuntai-illaksi Suomeen

Talvimyrsky saapui Suomeen: tuulet kaatoivat puita ja katkoivat sähköt tuhansilta, häiriöt voivat jatkua maanantaina

Seuraa uutisia tästä aiheesta