Kuka tappoi Malcolm X:n? - Ulkomaat | HS.fi

Nation of Islamin johtaja Malcolm X pitämässä puhetta vuonna 1963. Kuva: Bettmann

Kuka tappoi Malcolm X:n?

Malcolm X:n salamurhan tutkinta saatetaan avata uudelleen, New Yorkin syyttäjä sanoi tällä viikolla. ”Todennäköinen murhaaja eli avoimesti kaikkien keskellä”, kertoo tuore dokumentti.

Julkaistu: 16.2. 11:15, Päivitetty 16.2. 12:20

”Vain harva mies on valmis kuolemaan muiden puolesta”, kuulutti juontaja Audubon-tanssisalin esiintymislavalla Manhattanin pohjoispuolella 21. helmikuuta 1965.

Sen jälkeen lavalle astui illan tähti, kansalaisoikeustaistelija Malcolm X. Hän oli perustanut hiljattain Afroamerikkalaisen yhtenäisyyden järjestön, ja hänen oli määrä esitellä puheessa uusia linjauksiaan. Yleisössä istuivat Malcolm X:n vaimo ja lapsia.

39-vuotias mies ehti hädin tuskin aloittaa puhettaan, kun salissa kuului laukauksia. Lavaa alettiin tulittaa silmittömästi, ja mustien amerikkalaisten radikaali sankari sai surmansa.

Historian yhdestä kuohuttavimmasta salamurhasta tuomittiin vuotta myöhemmin elinkautiseen kolme miestä.

Nyt New Yorkin syyttäjä saattaa avata tapauksesta uuden tutkinnan.

Murhapaikka Audubon-tanssisalissa Manhattanilla. Lavan takaseinässä näkyy luodinreikiä. Kuva: Yhdysvaltain kongressin kirjasto

Poliisit kuljettivat Malcolm X:ää Audubon-tanssisalista sairaalaan ampumisen jälkeen. Sairaalassa hänet julistettiin kuolleeksi. Kuva: Bettmann

Malcolm X:n salamurha nousi otsikoihin helmikuussa, kun Netflixissä julkaistiin kuusiosainen dokumenttisarja miehen kohtalosta. Dokumentissa esitetyt tiedot herättivät myös New Yorkin syyttäjän mielenkiinnon.

Historioitsija Abdur-Rahman Muhammad kertoo sarjassa teoriastaan, jonka hän on rakentanut tutkimalla vuosien ajan FBI:n asiakirjoja, tutkintapöytäkirjoja ja vanhoja lehtileikkeitä sekä jäljittämällä ja haastattelemalla tapahtumavyyhdin avainhahmoja.

Muhammad onnistui löytämään miehen, jota moni tutkija ja historioitsija pitää tapauksen todellisena murhaepäiltynä. Epäilty oli elänyt uuden nimen turvin vuosikymmeniä Newarkin kaupungissa New Jerseyssä normaalia elämää. Hän kuoli vuonna 2018.

”Meitä koukutti se, että Malcolm X:n todennäköinen salamurhaaja eli avoimesti kaikkien keskellä”, dokumentin ohjaaja Rachel Dretzin sanoi The New York Timesille.

”Niin moni ihminen tiesi hänen osallisuudestaan, mutta häntä ei tutkittu, syytetty eikä kuulusteltu.”

 ”On olemassa salaliitto, joka johtaa kuolemaani.”

Malcolm Little, Homeboy, Detroit Red, Satan ja El-Hajj Malik El-Shabazz. Malcolm X:llä oli elämänsä aikana monta nimeä ja yhtä kirjava historia.

Hänen vanhempansa olivat kansalaisoikeusaktivisteja Michiganissa. Perheen elämä suistui raiteiltaan, kun isä Earl Little kuoli Malcolmin ollessa kuusivuotias. Perhe epäili, että valkoisen ylivallan kannattajat ajoivat autolla tahallaan Littlen yli, mutta tapaukselle ei löydetty todisteita.

Kun äiti Louise Little sai miehensä kuoleman jälkeen hermoromahduksen, Malcolm-poika päätyi sijaiskotikierteeseen. Hän elätti itsensä pikkurikollisena Bostonissa ja New Yorkin Harlemissa ja hän päätyi seitsemäksi vuodeksi vankilaan.

Vankilassa Malcolm Littlestä tuli Malcolm X, kun hän kääntyi islaminuskoon ja liittyi muslimijärjestö Nation of Islamiin. Se oli mustien kansalaisoikeuksia 1960-luvulla ajaneista liikkeistä radikaaleimpia.

Malcolm X:stä tuli liikkeen voimahahmo, joka saarnasi kiihkeästi oppi-isänsä Elijah Muhammadin separatistista sanomaa. Dramaattisissa puheissaan saarnaaja nimitti valkoista miestä paholaiseksi ja kehotti mustia irtautumaan valkoisesta yhteiskunnasta.

1960-luvulla Malcolm X lähti Nation of Islamista erimielisyyksien vuoksi.

Hän teki käänteentekevän pyhiinvaellusmatkan Mekkaan, minkä jälkeen hän lievensi jyrkkiä näkemyksiään. Vuonna 1964 hän perusti Afroamerikkalaisen yhtenäisyyden järjestön ja kertoi olevansa valmis yhteistyöhön myös valkoisten kanssa taistelussa tasa-arvon puolesta.

Uudet näkemykset eivät sopineet vanhoille liittolaisille. Malcolm X:stä tuli maalitaulu, ja hän tiesi sen. Aktivistia seurasi tarkkaan myös Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI.

Viikkoa ennen kohtalokasta puhettaan Malcolm X:n kotiin tehtiin palopommi-isku.

”On olemassa salaliitto, joka johtaa kuolemaani”, hän sanoi silloin toimittajille.

Viikkoa ennen murhaa Malcolm X:n koti New Yorkin Elmhurstissa joutui tuhotyön kohteeksi. Jalkakäytävällä lojuu tulen vaurioittamia huonekaluja. Kuva: Bettmann

Kun Malcolm X ammuttiin, poliisi pidätti murhapaikalta pakenevan Talmadge Hayerin, joka oli Nation of Islamin jäsen. Myöhemmin poliisi pidätti myös kaksi muuta epäiltyä: Muhammad Abdul Azizin ja Khalil Islamin, jotka kuuluivat muslimiliikkeen jäseniä valvovaan puolisotilaalliseen siipeen.

Hayer myönsi syyllisyytensä oikeudenkäynnissä mutta sanoi, että Azizilla ja Islamilla ei ollut mitään tekemistä murhan kanssa.

Kaksikko vakuutti itsekin syyttömyyttään: Aziz kertoi olleensa lääkärissä jalkavamman takia ja Islam kotonaan murhapäivänä. Kaikki kolme saivat kuitenkin elinkautiset tuomiot.

Hayer yritti auttaa Azizia ja Islamia jälleen 1970-luvun lopulla. Hän antoi valaehtoisen todistuksen, jossa hän listasi neljä miestä, jotka todellisuudessa osallistuivat murhaan.

Syyttäjä ei silti suostunut avaamaan tapauksen tutkintaa uudelleen.

Islam kuoli vuonna 2009. Aziz pääsi ehdonalaiseen vuonna 1985 ja toivoo yhä, että hänen maineensa puhdistetaan.

Historioitsijat ja elämäkertojen kirjoittajat eivät jättäneet tapausta rauhaan.

Netflixin dokumentissa esiintyvä historioitsija Abdur-Rahman Muhammad alkoi jäljittää Hayerin nimeämiä miehiä kymmenen vuotta sitten. Yksi heistä oli yhä elossa: Newarkissa asuva ex-rikollinen Al-Mustafa Shabazz.

Tapausta tutkineiden asiantuntijoiden mukaan Malcolm X:n tappanut laukaus tuli juuri Shabazzin haulikosta. Muhammad jakoi blogissaan kuvan Shabazzista, ja vuonna 2015 sanomalehti New York Daily News yhytti miehen tämän kotiovella.

”Minua syytetään asiasta, jota en tehnyt”, Shabazz sanoi silloin toimittajalle. Hän kuoli vuonna 2018.

Muhammad jatkoi tutkintaansa, ja nyt New Yorkin syyttäjäkin on kiinnostunut asiasta uudelleen. Se kertoi maanantaina tekevänsä asiasta alustavan arvion, minkä perusteella se päättää jatkotoimista.

New Yorkissa tutkintaa tekee sama syyttäjä, joka oli avainroolissa, kun raiskauksesta väärin perustein syytetyn ”Central Parkin viisikon” tuomiot kumottiin vuonna 2002.

Lue myös: Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

Malcolm X Smethwickissa, Birminghamin lähellä Alabamassa yhdeksän päivää ennen kuolemaansa, 12. helmikuuta 1965. Kuva: Daily Express

Viranomaisia on arvosteltu Malcolm X:n murhatutkinnan tunaroimisesta vuosikymmeniä. Miksi syyttäjä ei ole aiemmin tarttunut toimeen?

Moni asiantuntija arvioi, että syynä ovat kansalaisoikeustaistelijan ihonväri ja radikaalit mielipiteet.

”Valkoiset pitivät tätä siihen aikaan mustien välisenä rikoksena – ja ehkä vielä mustien ääriryhmien välisenä rikoksena. Myös mustien yhteisöissä oltiin vuosikymmeniä sitä mieltä, että tämän kiven alle ei katsota”, palkittu historioitsija David Garrow sanoo Netflixin tuoreessa dokumentissa.

”Tämä on ollut Abdur-Rahman Muhammadille hyvin yksinäinen ristiretki.”

Lähteet: Who Killed Malcolm X? (Netflix, 2020), Malcolm X – A Life of Reinvention (Viking, 2011), uutistoimisto UPI, The Washington Post, The New York Times, CNN, The Innocence Project.

Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

Seuraa uutisia tästä aiheesta