Yli tuhat allekirjoittajaa vaatii oikeusministeri William Barria eroamaan, entiset työntekijät moittivat ministeriön maineen rapauttamisesta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Yli tuhat allekirjoittajaa vaatii oikeusministeri William Barria eroamaan, entiset työntekijät moittivat ministeriön maineen rapauttamisesta

Yhdysvaltain oikeusministerin William Barrin eroa vaativat katsovat, että ministerin toiminta on vahingoittanut oikeusministeriön mainetta ja rapauttanut sen lahjomattomuutta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja oikeusministeri Willian Barr saapuvat tilaisuuteen Valkoisessa talossa syyskuussa 2019.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja oikeusministeri Willian Barr saapuvat tilaisuuteen Valkoisessa talossa syyskuussa 2019. Kuva: Nicholas Kamm / AFP

Julkaistu: 16.2. 22:00

Yli tuhat Yhdysvaltain oikeusministeriön entistä työntekijää vaatii oikeusministeri William Barrin eroavan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Taustalla on Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin pitkäaikaisen neuvonantajan Roger Stonen oikeudenkäynti. Stonen tapaus liittyy tutkintaan, jossa setvittiin Trumpin presidentinvaalikampanjan Venäjä-kytköksiä.

Oikeus katsoi marraskuussa, että Stone on muun muassa valehdellut kongressille. Hänet tuomittiin viranomaistoiminnan estämisestä, vääristä todistuksista sekä todistajan uhkailusta.

Syyttäjät suosittelivat aiemmin tällä viikolla Stonelle 7–9 vuoden vankeusrangaistusta. Trump twiittasi pitävänsä suositeltua tuomiota epäreiluna, ja tämän jälkeen neljä syyttäjää vetäytyi jutusta.

Oikeusministeriöstä lähetettiin tuomioistuimelle tiistaina uusi rangaistussuositus, jossa todettiin, että aiemmin ehdotettu 7–9 vuoden vankeustuomio onkin kohtuuton.

Lue lisää: Syyttäjät vetäytyivät joukolla Trumpin twiittien jälkeen: presidentti sai niskaansa uusia syytöksiä vallan väärinkäytöstä, kun hänen lähimiehensä rangaistus­vaatimusta lievennettiin

Barrin on epäilty taipuneen Trumpin painostukseen tuomiosuositusasiassa.

Trump on kiistänyt painostuksen. Barr taas sanoi torstaina ABC Newsin haastattelussa, ettei ole puhunut Trumpin kanssa Stonen tuomiosuosituksesta. Yllättäen Barr tokaisi haastattelussa, että Trumpin olisi parempi lopettaa rikosjutuista twiittailu.

”Koen jotkin twiitit ongelmallisiksi. En voi tehdä työtäni täällä ministeriössä, kun jatkuva taustakommentointi horjuttaa asemaani”, Barr sanoi haastattelussa.

Barrin eroa vaativat oikeusministeriön entiset työntekijät ovat työskennelleet ministeriössä niin republikaani- kuin demokraattihallinnon alaisuudessa.

Entiset työntekijät ovat julkistaneet avoimen kirjeen, jonka mukaan Barr on varmistanut Stonelle erityiskohtelun oikeudenkäynnissä. Ministeriön entiset työntekijät ovat sitä mieltä, että Barrin toiminta on vahingoittanut oikeusministeriön mainetta ja rapauttanut sen lahjomattomuutta.

Syyttäjät vetäytyivät joukolla Trumpin twiittien jälkeen: presidentti sai niskaansa uusia syytöksiä vallan väärinkäytöstä, kun hänen lähimiehensä rangaistus­vaatimusta lievennettiin

Oikeusministeri haluaa Trumpin lopettavan kesken­eräisten oikeus­juttujen ruotimisen Twitterissä, Trumpin mukaan hänellä on siihen ”laillinen oikeus”

Seuraa uutisia tästä aiheesta