Kiina saattaa lykätä parlamentin suurta vuosi­kokousta korona­viruksen takia ensimmäistä kertaa 25 vuoteen - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Kiina saattaa lykätä parlamentin suurta vuosi­kokousta korona­viruksen takia ensimmäistä kertaa 25 vuoteen

Maanantain tartuntaluvut olivat Hubein maakunnassa noin sata henkeä suuremmat kuin päivää aikaisemmin mutta silti huomattavasti alle perjantain ja lauantain lukujen.

Suoja-asuihin pukeutunutta terveydenhuollon henkilökuntaa Wuhaniin perustetussa väliaikaisessa sairaalassa 15. helmikuuta. Kuva: CHINA DAILY / Reuters

Julkaistu: 17.2. 5:49, Päivitetty 17.2. 14:25

Kiina harkitsee lykkäävänsä kansankongressin eli maan parlamentin vuosittaista kokoontumista ensi kertaa vuosikymmeniin koronavirusepidemian takia. Kansankongressin pysyväiskomitea kokoontuu päättämään asiasta ensi viikon maanantaina, kertoi valtiollinen uutistoimisto Xinhua maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kiinan parlamentti kokoontuu vain pariksi viikoksi vuodessa säätämään lakeja. Samassa yhteydessä julkistetaan vuotuiset valtiontalouden tavoitteet ja puolustusbudjetti. Vuodesta 1995 lähtien parlamentti on kokoontunut maaliskuussa, eikä aikataulua ole Reutersin mukaan sen koommin rukattu.

Istuntopäiviä varten Pekingiin saapuu vuosittain noin 3 000 parlamentin jäsentä joka puolelta Kiinaa.

Lykkäämisaikeet koskevat myös neuvoa-antavaa konferenssia, joka muistuttaa hieman ylähuonetta. Sillä on parituhatta jäsentä.

Parlamentti on paperilla Kiinan korkein elin, mutta kommunistipuolueen hallitsemassa yksipuoluejärjestelmässä sitä pidetään kumileimasimena.

Lykkäämispäätöstä on odotettu, mutta se tarkoittaisi, että kommunistipuolue myöntäisi koronavirusepidemian haittaavan valtionhallinnon perusmekanismeja, arvioi uutistoimisto Bloomberg. Sen mukaan poliitikkojen kokoontuminen olisi tartuntariski ja myös mahdollinen mainehaitta, koska suuri osa kansalaisista on määrätty eriasteisiin karanteeneihin.

Kiinan viranomaiset ovat kertoneet 105 uudesta koronaviruskuolemasta sunnuntain jälkeen. Kuolleita oli maanantaina kaikkiaan 1 770.

Tartunnan saaneita on Kiinassa kaikkiaan ainakin 70 500.

Uusista kuolleista sata on kriisin keskipisteessä olevasta Hubein maakunnasta. Uusia tartuntoja kerrottiin olevan Hubeissa 1 933.

Uusien tautitapausten määrä maakunnassa on vähentynyt sitten viimeviikkoisen piikin. Tuolloin viranomaiset muuttivat laskutapaa ja ottivat mukaan tapaukset, jotka on diagnosoitu keuhkokuvan perusteella.

Maanantain tartuntaluvut olivat maakunnassa noin sata henkeä suuremmat kuin päivää aikaisemmin mutta silti huomattavasti alle perjantain ja lauantain lukujen.

Viruskriisin ytimessä olevan Hubein maakunnan ulkopuolella uusien tautitapausten määrä on ollut vähenemään päin. Hubein ulkopuolella raportoitiin 115 uudesta tautitapauksesta, kun vielä viikko sitten niitä oli 450.

Kiinan terveysviranomaisten mukaan tämä on merkki siitä, että tilanne on rauhoittumassa. Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kuitenkin varoitti, että on mahdotonta ennustaa, mihin suuntaan tilanne kehittyy. WHO on myös pyytänyt Kiinaa kertomaan lisää yksityiskohtia siitä, kuinka diagnoosit on tehty.

Pääjohtaja kertoi Twitterissä, että ulkomaalaisia asiantuntijoita on saapunut Pekingiin ja he pitävät kiinalaisten kollegojensa kanssa kokouksen virustilanteesta.

Kiinalaisviranomaiset ovat asettaneet noin 56 miljoonaa ihmistä karanteeniin Hubein maakunnassa ja sen pääkaupungissa Wuhanissa. Vaikka valtionhallinto on vakuuttanut tilanteen olevan hallinnassa, Hubein viranomaiset ilmoittivat sunnuntaina uusista liikkumarajoituksista.

Epidemiasta brittilehti The Guardianin mukaan toiseksi pahiten Hubeissa kärsinyt kaupunki eli noin 4,8 miljoonan asukkaan Xiaogan on myös kiristänyt karanteeniaan. Kaupungin asukkaita on Kiinan valtiollisen Global Times -median mukaan käsketty pysyttelemään kodeissaan, ja lähiseutujen asukkaita on kielletty esimerkiksi vierailemasta kaupungissa.

Myös tieliikenne eri ajoneuvoilla ja esimerkiksi polkupyörillä on kielletty.

Määräystä rikkovat voivat median mukaan tulla kiinni otetuiksi kymmenen päivän ajaksi. Kieltoa rikkovat autoilijat voivat lisäksi saada 500 yuanin sakot ja menettää ajo-oikeutensa.

70 kilometrin päässä Wuhanista sijaitsevassa Xiaoganissa on havaittu yli 3 000 tautitapausta ja tautiin on kuollut 70 ihmistä. Muun muassa apteekit ja tietyt kaupat ovat kuitenkin avoinna tietyin rajoituksin, sillä niitä on määrätty esimerkiksi mittaamaan asiakkaiden lämpötila.

Pekingin hallinto on puolestaan valtionmedian mukaan ottanut käyttöön säännöksen, joka vaatii pääkaupunkiin tulevia ihmisiä asettamaan itsensä karanteeniin 14 päiväksi.

Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

Moni suomalaisyritys voi joutua muuttamaan käsitystään korona­viruksen vaikutuksista, arvioi asian­tuntija

Koronavirustapaukset karanteenissa olevalla risteilijällä nousivat 355:een, useat maat ovat ilmoittaneet evakuoivansa kansalaisiaan alukselta

Kymmenen prosenttia maailman väestöstä on tällä hetkellä karanteenissa koronaviruksen takia

Seuraa uutisia tästä aiheesta