Äärioikeistolaisryhmä suunnitteli Saksassa imitoivansa Uudessa-Seelannissa toteutettua moskeijaiskua - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Äärioikeistolaisryhmä suunnitteli Saksassa imitoivansa Uudessa-Seelannissa toteutettua moskeijaiskua

Viranomaiset pääsivät suunnitelman jäljille ryhmään soluttautuneen henkilön ansiosta.

Mielenosoittaja kannatteli natseja vastaan -lippua äärioikeiston vastaisella marssilla Dresdenissä, Saksassa lauantaina. Kuva: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Julkaistu: 17.2. 7:38, Päivitetty 17.2. 8:31

Saksassa äärioikeistolaisen ryhmän jäsenet ovat suunnitelleet samantyyppistä moskeijaiskua kuin Uudessa-Seelannissa nähtiin viime vuonna, kertoivat saksalaisviestimet sunnuntaina.

Viime vuoden maaliskuussa 51 ihmistä kuoli kahdessa hyökkäyksessä moskeijoihin Christchurchin kaupungissa Uudessa-Seelannissa.

Saksalaislehdet Bild ja Der Spiegel kertovat, että 12 äärioikeistolaisen ryhmän jäsentä pidätettiin perjantaina. Heidän tarkoituksenaan oli hyökätä automaattiaseiden kanssa moskeijoihin rukousaikoina.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan ainakin osalla miehistä uskotaan olleen kytköksiä Suomessa perustettuun Soldiers of Odin -liikkeeseen.

Ryhmän oletettu johtaja on ollut viranomaisten seurannassa. Hän oli selostanut yksityiskohtaiset suunnitelmat rikoskumppaneilleen edeltävällä viikolla järjestetyssä tapaamisessa.

Saksalaislehtien mukaan viranomaiset saivat tiedon suunnitelmista henkilöltä, joka oli soluttautunut ryhmään. Virkavalta teki yllätysiskuja, joiden tarkoituksena oli selvittää, onko epäillyillä jo aseita tai muita tarvikkeita, joita voitaisiin käyttää hyökkäyksessä.

Perjantaina poliisin kerrottiin tehneen useita ratsioita ympäri maata etsien äärioikeistolaisiin ryhmiin kuuluvia henkilöitä, joiden epäillään suunnitelleen iskuja poliitikkoja, turvapaikanhakijoita ja muslimeja kohtaan.

Saksalaisviranomaiset ovat lisänneet maan äärioikeiston tarkkailua muun muassa lokakuisen Hallen synagogaiskun jälkeen.

Alle kolmekymppinen mies ampui Hallessa kaksi ihmistä lokakuun alussa. Ennen ampumista mies oli yrittänyt rynniä synagogaan. Hän on myöntänyt, että teolla oli antisemitistinen ja äärioikeistolainen motiivi.

Äärioikeistolaisten epäillään suunnitelleen iskuja poliitikkoja ja turvapaikanhakijoita kohtaan Saksassa, poliisi pidätti 12 ihmistä

Kaksi kuoli ammuskelussa synagogan edessä Saksassa, sisäministeri: tekijällä juutalaisvastainen motiivi

Saksa kieltää uusnatsijärjestön: poliisi tehnyt ratsioita ympäri maata

Juutalaisviha kasvaa Yhdysvalloissa ja Euroopassa – New Yorkin pormestari lupasi kiristää turvatoimia puukkohyökkäyksen jälkeen