Yhdysvaltalaiset risteily­matkustajat suuttuivat evakuoimisestaan virus­karanteenista Japanista - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Yhdysvaltalaiset risteily­matkustajat suuttuivat evakuoimisestaan virus­karanteenista Japanista

Kotimaassa yhdysvaltalaisia odottaa uusi kahden viikon karanteeni.

Bussi saapui karanteenissa olevan Diamond Princess -risteilyaluksen luo Jokohaman satamassa Japanissa sunnuntaina. Kuva: ISSEI KATO / Reuters

Julkaistu: 17.2. 9:11, Päivitetty 17.2. 11:30

Yhdysvallat evakuoi sunnuntaina lähes 400 kansalaistaan risteilyalukselta Japanista, jossa he olivat olleet karanteenissa laivalla levinneen koronaviruksen takia. Osa heistä oli kuitenkin vihaisia evakuoimisestaan, sillä kotimaassa heitä odottaa uusi kahden viikon karanteeni.

Asiasta kertovat muiden muassa uutiskanava CNN ja sanomalehti The Washington Post.

Diamond Princess -laivan karanteenin Jokohaman satamassa on määrä päättyä tämän viikon keskiviikkona. Matkustajille oli kerrottu, että sen jälkeen he olisivat voineet matkustaa reittilennoilla kotiin.

Yhdysvaltain viranomaisetkin pitivät tätä alun perin parhaana suunnitelmana, kunnes muuttivat mielensä ja ulkoministeriö järjesti tilauslennot Japanista Kaliforniaan ja Texasiin yhdysvaltalaisten tuomiseksi kotiin. Lennot lähtivät Tokion kansainväliseltä lentoasemalta puoliltaöin Suomen aikaa.

”Tämä on ihan kauheaa”, evakuoitu Karey Maniscalco sanoi The Washington Postille.

”Jos he haluavat pitää meidät uuden jakson karanteenissa, heidän olisi pitänyt hakea meidät kymmenen päivää sitten.”

Maniscalco ei edes tiennyt, pääseekö hänen kanadalainen aviomiehensä mukaan ulkoministeriön lennolle, vaikka tämäkin asuu Yhdysvalloissa.

”Meillä menee käytännössä kuukausi elämästämme vankeudessa ilman oikeutusta. Emme ole tehneet rikosta”, Maniscalco sanoi.

Lennoille pääsivät vain terveet. Ne, joilla oli koronavirukseen viittaavia oireita tai todettu tartunta, vietiin sairaalaan Japanissa. Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan maanantaina, että 14 evakuoidulla todettiin koronavirustartunta.

Bussi vei evakuoitavia yhdysvaltalaisia risteilymatkustajia Diamond Princess -laivalta Jokohaman satamasta Tokion kansainväliselle lentoasemalle maanantaina. Kuva: Philip ja Gay Courter

Yhdysvaltalaiset risteilymatkustajat, jotka eivät halunneet ulkoministeriön lennolle, saavat palata kotimaahan reittilennoilla aikaisintaan kahden viikon kuluttua laivan karanteenin päättymisestä.

”Ensin tragedia, sitten komedia, sitten farssi”, laivalle jäänyt yhdysvaltalainen Matthew Smith kirjoitti Twitterissä.

Smith myös julkaisi videon, jossa lähteneitä yhdysvaltalaisia kuljettavat bussit lähtevät satamasta. Busseja oli hänen mukaansa 11.

Laivalla oli 2 666 matkustajaa ja 1 045 miehistön jäsentä. Siellä oli sunnuntaihin mennessä todettu 355 koronavirustartuntaa. Maanantaina japanilaismedia kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että terveysministeriö kertoi 99 uudesta tartunnasta laivalla. Se nostaisi kokonaismäärän 454:ään, joskaan ministeriö ei vahvistanut uutta kokonaismäärää.

Joka tapauksessa kyse on maailman selvästi suurimmasta uudentyyppisen koronaviruksen epidemiakeskuksesta Manner-Kiinan ulkopuolella.

Kymmenen prosenttia maailman väestöstä on tällä hetkellä karanteenissa koronaviruksen takia

Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

Kun Niklas Länsiön naapuri kuoli korona­virukseen, esimies pyysi pysymään poissa toimistolta – Hongkongissa ja Manner-Kiinassa elävät suomalaiset kertovat, millaista on viruksen hiljentämä arki

Koronavirustapaukset karanteenissa olevalla risteilijällä nousivat 355:een, useat maat ovat ilmoittaneet evakuoivansa kansalaisiaan alukselta

Kiina saattaa lykätä parlamentin suurta vuosi­kokousta korona­viruksen takia ensimmäistä kertaa 25 vuoteen