Britanniassa on annettu ennätysmäärä tulvavaroituksia, vesi tempaisi autotkin mukaansa Walesissa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Britanniassa on annettu ennätysmäärä tulvavaroituksia, vesi tempaisi autotkin mukaansa Walesissa

Myös tie- ja raideliikenteessä on Britanniassa häiriöitä Dennis-myrskyn seurauksena valloilleen päässeiden tulvavesien vuoksi.

Julkaistu: 17.2. 10:15, Päivitetty 17.2. 13:31

Viikonloppuna Euroopan yli kulkenut Dennis-myrsky on koetellut Britanniaa muun muassa runsaiden tulvien muodossa. Britannian länsiosissa sijaitsevassa Walesissa tulvi sunnuntaina niin voimakkaasti, että vesi vei mukanaan jopa autoja.

Britanniaan annettiin myös ennätyksellisen paljon tulvavaroituksia. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan varoituksia oli annettu pelkästään Englannissa kaiken kaikkiaan 634 maanantaiaamuun mennessä. Myös Walesissa ja Skotlannissa varoituksia annettiin useita kymmeniä.

Niissä varoiteltiin jopa henkeä uhkaavan vaarallisista tulvista.

Vielä maanantaina voimassa oli yli 300 tulvavaroitusta, kertoo BBC.

Brittiläisen sanomalehden The Guardianin mukaan muun muassa Walesissa Pohjois-Cardiffissa sijaitseva Pontypriddin kylä on jäänyt tulvavesien alle. Riskinä on, että se joutuu eristyksiin jopa useaksi päiväksi, sillä tiet ovat tukossa tulvavesien ja maanvyörymien vuoksi. Noin 600 ihmistä jouduttiin viikonloppuna evakuoimaan ja viemään hätämajoitukseen.

Useita ihmisiä on myös jäänyt koteihinsa jumiin tulvavesien takia. Tulvat ovat myös aiheuttanut tuhoja rakennuksille.

Vesi valtasi myös kauppoja ja muita sisätiloja Pontypriddissä.

Vesi valtasi myös kauppoja ja muita sisätiloja Pontypriddissä. Kuva: Geoff Caddick / AFP

Britanniassa mitattiin myös kovaa tuulta. Poliisin mukaan myrsky on aiheuttanut myös joitain maanvyörymiä. Lisäksi koko maahan on ennustettu runsasta sadetta.

Satoja lentoja on jouduttu The Guardianin mukaan perumaan Britanniassa myrskyn takia. Myös tie- ja raideliikenteessä on häiriöitä muun muassa teille ja raiteille tulvineiden vesien vuoksi. Useita junia on ollut joko myöhässä tai peruutettu kokonaan tulvien vuoksi.

Sunnuntaina Suomeen saapuneen myrskyn vaikutukset on koettu muuallakin Euroopassa. Ensimmäisenä muun muassa Islantia koetellut myrsky on aiheuttanut Ranskassa kymmenilletuhansille talouksille sähkökatkoksia maan luoteisosissa, kertoo uutistoimisto AFP.

Myös Ranskassa ja ainakin Ruotsissa on ollut häiriöitä raideliikenteessä.

Britanniassa on käyty keskustelua myös siitä, onko tulviin varauduttu riittävästi, kertoo The Guardian. Ympäristöministeri George Eustice puolusti hallinnon toimintaa Sky Newsin haastattelussa. Hänen mukaansa tilanne on hyvin haastava, mutta tulvaesteet ovat silti toimineet niin kuten pitääkin, vaikkei jokaista taloutta olekaan voitu suojella.

Dennis-myrsky riehuu yli Britannian, viranomaiset varoittavat hengenvaarallisesta tuulesta ja tulvista

Talvimyrsky Dennis riepottelee Islantia: Saarella annettiin korkeimman tason tuulivaroitus, ja ihmisiä on kehotettu pysymään sisätiloissa

Talvimyrsky saapui Suomeen: tuulet kaatoivat puita ja katkoivat sähköt tuhansilta, häiriöt voivat jatkua maanantaina

Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, Ilmatieteen laitos varoittaa yhä voimakkaista puuskista

Seuraa uutisia tästä aiheesta