Helikopteri toi kymmeniä kuutio­metrejä lunta laskettelu­rinteisiin Ranskassa: ”Ei hyper­ekologista” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Helikopteri toi kymmeniä kuutio­metrejä lunta laskettelu­rinteisiin Ranskassa: ”Ei hyper­ekologista”

Luonnonsuojelijat moittivat poikkeuksellista operaatiota.

Työntekijät käsittelivät helikopterista roikkuvaa verkkoa, jolla siirrettiin lunta Luchon-Superbagnèresin laskettelukeskuksessa Ranskassa lauantaina. Kuva: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Julkaistu: 17.2. 12:04

Laskettelukeskus Ranskan Pyreneillä siirsi loppuviikosta lunta rinteisiinsä helikopterilla varautuakseen talvilomaviikkojen kävijäruuhkaan ja taatakseen hiihtokoulujen järjestymisen.

Helikopteri toimitti noin 80 kuutiometriä lunta Luchon-Superbagnèresin laskettelukeskuksen ylärinteiltä paljaille alarinteille perjantaina ja lauantaina, kertoi sanomalehti Le Figaro. Tv-verkko France 3:n mukaan siirretty erä painoi noin 60 tonnia.

Ranskan Pyreneillä ei ollut koskaan aiemmin turvauduttu helikopterilumetukseen, joskin Alpeilla niin on tehty useina vuosina.

Pyreneillä oli viikonloppuna niin lämmin, että Le Figaron mukaan lumitykkejä ei pystynyt käyttämään. Päivälämpö nousi 15 asteen tuntumaan. Alkuviikosta on luvassa selvästi viileämpää ja lumitykit on määrä saada toimintaan. Luvassa on myös lumisadetta.

Luchon-Superbagnèresin laskettelurinteet ovat 1 465–2 125 metrin korkeudella merenpinnasta.

Alueittain porrastettu talvilomaviikko on vuoden vilkkain aika Ranskan laskettelukeskuksissa. Lauantaina Luchon-Superbagnèresissa oli auki vain kuusi laskettelurinnettä 28:sta ja kuusi hiihtohissiä 13:sta.

Helikopteri siirsi lunta Luchon-Superbagnèresin laskettelukeskuksessa lauantaina. Kuva: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Lumen siirtämisestä helikopterilla päätti Haute-Garonnen hallintoalueen valtuusto. Aluehallinto on toissa vuodesta lähtien vastannut laskettelukeskuksen toiminnasta. Se perusteli päätöstä paikallisen talouden tukemisella ja 50–80 työpaikan turvaamisella, kertoi ranskalainen ilmaisjakelulehti 20 Minutes.

Operaatio maksoi noin 5 000 euroa.

”Tiedämme, että pidemmällä tähtäimellä saamme sijoituksen takaisin ainakin kymmenkertaisena”, aluehallinnon edustaja Hervé Pounau sanoi tiedotteessa France 3 -kanavan uutisten mukaan.

Hän myönsi, että helikopterien käyttö ”ei ole hyperekologista”.

Luonnonsuojelijat arvostelivat operaatiota.

”Sen sijaan, että sopeutuisimme ilmaston lämpenemiseen, päädymme tuplaongelmaan. Tämä kuluttaa paljon energiaa, edistää ilmaston lämpenemistä ja lisäksi kuuluu vain eliittijoukolle, jolla on varaa siihen. Maailma on nurin niskoin”, valtuuston vihreä jäsen Bastien Ho sanoi Ranskan televisiolle brittilehti The Guardianin mukaan.