Oikeus passitti eristyshuoneensa sähkölukon avanneen naisen takaisin sairaalaan – ainakin viisi paennut koronaviruskaranteenista Venäjällä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Oikeus passitti eristyshuoneensa sähkölukon avanneen naisen takaisin sairaalaan – ainakin viisi paennut koronaviruskaranteenista Venäjällä

Maanantaina kerrottiin, että Japanissa olevan Diamond Princess -risteilyaluksen venäläispotilaalla on todettu koronavirus. Viranomaisten mukaan kyseessä on ensimmäinen venäläisellä todettu tartunta.

Venäjän terveysviranomaiset valmistautuivat vastaanottamaan evakuointilentoa Wuhanista Tjumenin kaupungissa Siperiassa 5. helmikuuta. Kuva: Handout / Reuters

Julkaistu: 17.2. 13:29, Päivitetty 17.2. 15:50

Moskova

Pietarilainen oikeusistuin päätti maanantaina, että koronaviruskaranteenista karanneen naisen on palattava sairaalaan.

Alla-niminen pietarilaisnainen on saanut Venäjällä julkisuutta pakonsa vuoksi. Nainen kertoi saaneensa eristyshuoneen sähkölukon auki, koska oli opiskellut yliopistossa fysiikkaa.

Allan pako on tunnetuin, mutta yhteensä ainakin viiden ihmisen tiedetään paenneen Venäjällä eristyksistä. Heistä kaksi on palannut vapaaehtoisesti.

Paot ovat herättäneet Venäjällä keskustelua siitä, miten ihmisiä voidaan määrätä eristyksiin. Venäläismedian haastattelemat juristit eivät ole olleet asiasta yksimielisiä, joten maanantain oikeudenkäynti seurattiin tarkkaan myös Pietarin ulkopuolella.

Pietarilaisen uutissivusto Fontankan mukaan oikeus määräsi Allan palaamaan sairaalaan vähintään keskiviikkoon asti. Sinä aikana hänen on saatava virustesteissä negatiiviset tulokset.

Hän itse sanoo, että testeissä on jo todettu, ettei hänellä ole koronavirusta. Hän kuitenkin sanoi maanantaina noudattavansa oikeuden päätöstä.

Fontankan mukaan oikeustalolle saapui jo ennen päätöstä kaksi ambulanssia. Oikeussalissa ei kuitenkaan ollut mitään erillisiä turvatoimia.

Oikeudenkäynnin vielä jatkuessa valtiollinen uutistoimisto Ria Novosti kertoi, että viranomaiset pohtivat rangaistusten koventamista karanteenisääntöjen rikkojille.

Viranomaiset ovat arvostelleet omin luvin karanneita muiden terveyden vaarantamisesta. Samalla Venäjän sosiaalisessa mediassa on kiertänyt kuvia erityshuoneiden karuudesta.

Alla kertoi, että hänen oli sanottu joutuvan olemaan eristyksissä vain vuorokauden, mutta terveeksi toteamisesta huolimatta hänet oli määrätty seuraavana päivänä olemaan eristyshuoneessaan kaksi viikkoa.

Hän palasi Kiinasta 30. tammikuuta. Saatuaan kurkkukivun hän meni 6. helmikuuta lääkäriin. Seuraavana päivänä hän pakeni, koska oli omien sanojensa mukaan saanut puhtaat paperit.

Hän esitteli pakoaan myöhemmin Instagramissa. Fontanka kutsui häntä sen jälkeen ”Venäjän Sarah Connoriksi” The Terminator -elokuvasarjan henkilön mukaan.

Viranomaiset kertovat tarkkailleensa noin 20 000 ihmistä koronaviruksen vuoksi. Heistä runsaat 700 on määrätty sairaalaan.

Viranomaisten mukaan koronavirustartuntoja on Venäjällä löydetty tähän mennessä kaksi, molemmat Kiinan kansalaisilta. Heidät molemmat on jo päästetty sairaalasta.

Maanantaina uutistoimisto Tass kertoi, että Japanissa olevan Diamond Princess -risteilyaluksen venäläisellä matkustajalla on todettu koronavirus. Viranomaisten mukaan kyseessä on ensimmäinen tapaus, jossa virus on löydetty Venäjän kansalaiselta.

Pietarissa lisää ihmisiä yritti paeta koronaviruskaranteenista – Eristyshuoneensa sähkölukon avanneesta naisesta tuli Venäjällä julkkis

Yhdysvaltalaiset risteily­matkustajat suuttuivat evakuoimisestaan virus­karanteenista Japanista

Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa