Kymmeniä israelilais­sotilaita lankesi ansaan, kun Hamas käytti tekaistuja ”viehättävien naisten” profiileja urkkiakseen puhelimia - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Kymmeniä israelilais­sotilaita lankesi ansaan, kun Hamas käytti tekaistuja ”viehättävien naisten” profiileja urkkiakseen puhelimia

Israelilaistutkija harkitsisi älypuhelinten kieltämistä sotilailta.

Israelin armeijan sotilas katseli puhelintaan levätessään Gazan rajalla marraskuussa 2017. Kuva: Amir Cohen / Reuters

Julkaistu: 17.2. 14:03

Israelin asevoimat julkaisi sunnuntaina Twitterissä hämmentävän viestin. Siinä oli pelkkä kuva nuoresta naisesta, joka poseerasi puhelimensa kameralle peilin edessä, eikä mitään selitystä.

Viranomaiset odottivat puoli tuntia, kunnes paljastivat kuvan kommenttiketjussa, mistä oli kyse:

Gazan palestiinalaisaluetta hallitseva islamistijärjestö Hamas on yrittänyt ujuttaa haittaohjelmia Israelin sotilaiden puhelimiin käyttäen syöttinään tekaistuja sosiaalisen median profiileja, jotka vaikuttavat kuuluvan naisille.

Asevoimien mukaan profiilien kuvat oli lainattu ”viehättävän näköisiltä” naisilta.

Onnistuttuaan luomaan viestiyhteyden sotilaisiin nämä profiilit ovat houkutelleet sotilaita lataamaan puhelimeensa vakoiluohjelmistoja, joiden avulla Hamas on yrittänyt urkkia tietoja Israelin asevoimista.

Profiilit kieltäytyivät puheluista sotilaiden kanssa vedoten kuulovammaisuuteen ja selittivät kankeaa hepreaansa maahanmuuttajataustalla, asevoimat kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hamasin hakkeriverkosto on viime vuosina yrittänyt samaa laajamittaisesti kahdesti aiemminkin. Israelin asevoimat kertoi sanomalehti The Times of Israelin mukaan torjuneensa yrityksen tälläkin kertaa ja sulkeneensa Hamasin käyttämät palvelimet.

Ansaan ehti kuitenkin langeta kymmeniä sotilaita. Asevoimien mukaan he kaikki olivat varusmiehiä tai sotilasarvoltaan matalia upseereja.

”Kyse ei ole siitä, että Hamasille tulisi onnistumisia, vaan enemmänkin heikosta kyvystä lukea ja ymmärtää mahdollisia tietoturvaloukkauksia”, kommentoi media- ja teknologiatutkija Tehilla Shwartz Altshuler Israel Democracy Institute -tutkimuslaitoksesta sanomalehti The Jerusalem Postille.

Hänen mielestään sopii pohtia, miksi Israelin sotilaiden annetaan ylipäänsä käyttää älypuhelimia.

”Jos armeija haluaa varmistaa tietoturvansa, miksi sotilaat eivät käyttäisi vain vanhanaikaisia matkapuhelimia kuten [juutalaisten ultraortodoksinen] harediyhteisö?”

Hamas ja Israel ovat sotineet toisiaan vastaan kolmesti vuodesta 2008 lähtien, viimeksi kesällä 2014. Hamas on muutenkin ampunut ajoittain raketteja Israeliin, ja Israel on vastannut ilmaiskuilla.

Israel ja Egypti ovat saartaneet Espoon kokoista Gazaa vuodesta 2007. Israel perustelee saartoa juuri Hamasin hillitsemisellä. Israelin ohella myös Euroopan unioni ja Yhdysvallat määrittelevät Hamasin terroristijärjestöksi.

Israel pyrkii painostamaan Hamasia luopumasta vallasta ja estämään alueen aseryhmiä hankkimasta aseita. Saarto on johtanut Gazassa humanitaariseen kriisiin ja taloudelliseen katastrofiin.

HS-analyysi|Israel on saartanut Gazaa yli vuosikymmenen, mutta alueen islamisteilla on varastoissaan tuhansia tuhovoimaisia raketteja – miten se on mahdollista?