Kiinan koronavirus­ytimessä Hubeissa on yhä suomalaisia, helsinkiläinen galleristi on viettänyt 25 päivää sisä­tiloissa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Kiinan koronavirus­ytimessä Hubeissa on yhä suomalaisia, helsinkiläinen galleristi on viettänyt 25 päivää sisä­tiloissa

Suomen Pekingin-suurlähetystöstä kerrotaan, että suomalaisia on Hubein maakunnassa alle kymmenen ja heihin pidetään yhteyttä.

Ding Yi lähetti kuvan maisemasta, jota hän on nyt katsellut ikkunastaan Xiaoganissa yli kolme viikkoa. Kuva: Ding Yi

Julkaistu: 17.2. 17:15, Päivitetty 17.2. 18:38

Hongkong

Kiinan koronavirusytimessä eli Hubein maakunnassa on yhä suomalaisia, vahvistaa Suomen Pekingin-suurlähetystö HS:lle.

Suurlähetystön mukaan heitä on alle kymmenen ja kaikkiin ollaan säännöllisesti yhteydessä.

Ulkoministeriön matkustustiedote kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Hubein maakuntaan. Suomi kotiutti kolme kansalaistaan Wuhanista Ranskaan helmikuun alussa. He joutuivat kahden viikon karanteeniin.

HS:n tietojen mukaan ainakin jotkut Hubeissa olevista suomalaisista olisivat halukkaita lähtemään Kiinasta, mutta heillä ei ole tietoa aikatauluista tai mahdollisuuksista. Tämänhetkisen tiedon mukaan siellä olevat suomalaiset tai Suomessa pysyvästi asuvat eivät ole saaneet tartuntoja.

Uusi koronavirus on tartuttanut kaikkiaan yli 70 000 ihmistä, joista ehdoton valtaosa on Hubeissa Kiinassa.

Suomen Pekingin-suurlähetystöstä kerrotaan, että mahdollisuuksia suomalaisten kotiuttamiseen selvitetään jatkuvasti mutta tällä hetkellä tiedossa ei ole uusia EU-kotiutuslentoja.

”Valitettavasti suurin osa jäljellä olevista oli ulkoministeriöön ja edustustoon yhteydessä vasta, kun Ranska/EU-kotiutuslento oli jo tehty”, suurlähetystö kommentoi HS:lle sähköpostitse.

Yksi Hubeissa odottavista on Suomessa kymmenen vuotta asunut helsinkiläinen galleristi Ding Yi. Hän on jumissa Xiaoganissa, joka on yksi tiukimmin suljetuista kaupungeista.

4,8 miljoonan asukkaan Xiaogan on Dingin kotikaupunki, jonne hän matkusti Helsingistä tammikuun alussa vanhempiensa luo kiinalaisen uudenvuoden viettoon: ensin lentäen Helsingistä Pekingiin, sitten junalla Xiaoganiin.

”Nyt olen ollut 25 päivää sisätiloissa”, nainen kertoo HS:lle puhelimitse.

Dingin perheellä on kaikki hyvin, mutta tilanne kaupungissa on yleisesti heikko. Perjantaina kaupungissa otettiin käyttöön poikkeustoimet.

Xiaoganissa on todettu yli 3 200 tartuntaa.

Vielä viikko sitten kaupungissa oli sääntö, että jokaisesta perheestä joku saa käydä ostoksilla kerran kolmen päivän välein. Dingin äidin ystävän kautta he näkivät sosiaalisesta mediasta kuvia, joissa kauppojen edessä oli valtavat jonot.

Joukossa saattaisi olla sairastuneita ihmisiä, joten Dingin perhe päätti, ettei riskiä kannata ottaa.

Nyt ulos ei saa mennä enää lainkaan. Taloyhtiön portti ja ovi on lukittu. Vartiossa seisoo kolme ihmistä, joista yksi on poliisi.

Paikallisviranomaiset ovat perustaneet ruoanjakelua varten Wechat-viestipalvelussa ryhmän, johon ihmiset voivat liittyä, jos heillä on tarpeita.

Ding kertoo, että kotona varastossa ollut ruoka riitti ensimmäiset kaksi viikkoa hyvin, koska kiinalaisperheissä on yleensäkin tapana ostaa aivan liikaa ruokaa uudeksivuodeksi.

Parin viikon kotonaolon jälkeen he alkoivat säännöstellä, kun vihanneksia tai hedelmiä ei enää ollut.

Ding Yi kertoo olleensa kotiuttamislennoista yhteydessä Suomen Pekingin-suurlähetystön kanssa. Hän haluaisi takaisin Suomeen, mutta ystävällisestä palvelusta huolimatta tilanne on hyvin epäselvä.

”Aluksi sekin oli epäselvää, päästääkö Kiina minut kotiutuslennolle Suomeen, koska minulla on Kiinan passi ja EU-oleskelulupa. Mutta olen nyt käsityksessä, ettei sen suhteen pitäisi olla ongelmaa.”

Jos lento järjestyykin, Dingin pitäisi päästä poistumaan kotoa ja saada kyyti lentokentälle. Kuulostaa helpolta mutta ei ole.

Tällä hetkellä Xiaoganin kaduilla ei saa liikkua muita kuin viranomais­ajoneuvoja, kertoo muun muassa China Daily.

”Ajattelin, että anon lupaa paikallishallinnolta siltä varalta, että Suomi saa lennon järjestymään.”

Jätteidenkerääjä siivosi katua lumisateessa Xiaoganissa 15. helmikuuta. Kuva: Hu Huhu / Zuma Wire

Dingiä huolettavat bisnesasiat. Hän pyörittää Korkeavuoren­kadulla Helsingissä Gao Shan -nimistä koru- ja taidegalleriaa, joka on ollut nyt suljettuna jo toista kuukautta. Se on yrittäjälle taloudellisesti kova isku.

Uusi koronavirus on muutenkin sotkenut työsuunnitelmia. Dingin piti tuoda suomalaisia korusuunnittelijoita Design Shanghai 2020 -tapahtumaan, mutta se on nyt siirretty. Suomessa yksi näyttely on jo peruttu, koska galleristi on jumissa Hubeissa.

”Aluksi olin täällä aivan hyvillä mielin, mutta nyt olen alkanut huolestua yhä enemmän tilanteen vakavoituessa. Kuinka kauan tämä jatkuu?”

Ding Yi kertoo käyttäneensä päivät lapsuutensa tavaroiden läpikäymiseen. Hän välttelee uutisia, koska ei tiedä, mihin tietoon voi luottaa. Internet toimii usein heikosti.

Hän sanoo nukkuneensa liikaa – siitä tulee selkä ja takamus kipeäksi. Hän on pyörittänyt hulavannetta ja joogannut, jotta saisi edes jotain liikuntaa.

”Se hyvä puoli tässä on, että virus tuo perheet yhteen. En ole aikoihin ollut läheinen isäni kanssa, hän on sellainen vakava poliisi, mutta virusaika on lähentänyt meitä.”

Viranomaiset kuljettivat desinfiointiainetta Xiaogan kaupungin lähellä 12. helmikuuta. Kuva: AFP

Kansain­välinen kauppa­järjestö varoittaa koronavirus­epidemian taloudellisista vaikutuksista

Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

Kun Niklas Länsiön naapuri kuoli korona­virukseen, esimies pyysi pysymään poissa toimistolta – Hongkongissa ja Manner-Kiinassa elävät suomalaiset kertovat, millaista on viruksen hiljentämä arki

Yhdysvaltalaiset risteily­matkustajat suuttuivat evakuoimisestaan virus­karanteenista Japanista

Oikeus passitti eristyshuoneensa sähkölukon avanneen naisen takaisin sairaalaan – ainakin viisi paennut koronaviruskaranteenista Venäjällä

Seuraa uutisia tästä aiheesta