Bellingcat: Puhelu­tiedot osoittavat Berliinin puisto­murhaajan kytkökset Venäjän turvallisuus­palvelu FSB:hen - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Bellingcat: Puhelu­tiedot osoittavat Berliinin puisto­murhaajan kytkökset Venäjän turvallisuus­palvelu FSB:hen

Tutkivan kansalaisjournalismin ryhmä selvitti murhaajaksi epäillyn liikkeet puolen vuoden ajalta puhelutietojen avulla.

Tutkijat eristivät Zelimhan Hangošvilin murhapaikan Berliinissä elokuussa. Kuva: Christoph Söder / Zuma

Julkaistu: 17.2. 20:11

Tutkivaa kansalaisjournalismia harjoittava Bellingcat-ryhmä pitää todennäköisenä, että georgialaispakolaisen Berliinissä viime elokuussa ampunut venäläismies on turvallisuuspalvelu FSB:n agentti.

Päätelmät perustuvat selvitykseen, jonka Bellingcat on tehnyt yhdessä saksalaislehti Der Spiegelin ja venäläisen tutkivan journalismin ryhmän The Insiderin kanssa. Ne perustuvat kahden murhaajalle kuuluneen puhelimen puhelu- ja sijaintitietoihin, jotka tutkijat ovat onnistuneet selvittämään.

Bellingcat on julkaissut aiemmin kaksi selvitystä Georgian tšetšeeniväestöön kuuluneen Zelimhan Hangošvilin murhasta Berliinissä elokuun 23. päivänä viime vuonna. Ampuja ajoi paikalle sähköpyörällä, kun moskeijan perjantairukoukseen matkalla ollut Hangošvili söi eväitään puistossa. Uhri kuoli heti Glock 26 -pistoolin luoteihin.

Paikalta paennut ampuja jäi nopeasti kiinni. Hän oli matkustanut Moskovasta Berliiniin Pariisin kautta Vadim Sokolov -nimiselle henkilölle myönnetyllä passilla. Bellingcat julkaisi joulukuussa selvityksen, jonka mukaan ”Sokolov” on moskovalainen, 54-vuotias Vadim Krasikov.

Aiemman selvityksen mukaan Krasikov on syyllistynyt ainakin kahteen murhaan Venäjällä. Näistä ensimmäinen oli joulukuisen selvityksen mukaan liikemies Juri Kozlovin murha Kostamuksessa 2007.

Lue myös: Berliinin puistomurhaaja aloitti uransa Kostamuksessa

Bellingcatin aiemman teorian mukaan vaikutti todennäköiseltä, että Krasikov olisi rikollinen, jonka joko Venäjän tiedustelupalvelu tai sitä lähellä oleva taho olisi värvännyt tekemään palkkamurhan Berliinissä.

Tuore selvitys antaa epäillystä toisenlaisen kuvan: hän ollut jatkuvasti yhteydessä FSB:n erikoisjoukkoihin, vieraillut näiden päämajassa ja viettänyt aikaa erikoisjoukkojen koulutuskeskuksessa. Bellingcatin tutkijat eivät usko, että FSB:hen kuulumaton henkilö olisi pystynyt tähän.

Tutkijoiden ensimmäinen ongelma puhelintietojen selvittämisessä oli, ettei Krasikovin nimelle rekisteröityä puhelinta Venäjältä löydy. The Insiderin ja Bellingcatin tutkijat pääsivät numeron jäljille, kun Venäjän autorekisterikeskuksesta vuodettu dokumentti antoi Krasikovin vaimon nimiin rekisteröidyn auton haltijalle yhteysnumeron.

Tämä numero oli rekisteröity moskovalaiselle yritykselle, jossa rouva Krasikovaa ei tunnettu. Numero oli kuitenkin linkitetty Whatsapp-tiliin, jonka profiilikuva kuului rouva Krasikovalle.

Tutkijat selvittivät, mihin numeroon epäillyn vaimon puhelimesta oli soitettu edellisen puolen vuoden aikana useimmin ja vertasivat näitä aiemmin selvitettyihin tietoihin Krasikovin matkoista ja hänen osoitteeseensa Moskovassa. Ei epäilystä, vaimon numerosta oli soitettu eniten aviomiehelle eli tämä suosikkinumero kuului Vadim Krasikoville.

Seuraavaksi avuksi löytyi puhelinoperaattorin leivissä oleva tietovuotaja. Operaattoritietojen mukaan Krasikov soitti viime vuoden helmikuun ja elokuun välisenä aikana 20 puhelua Eduard Benderskille, joka on entinen Vympel-erikoisjoukkojen upseeri. Hän johtaa erikoisjoukkojen upseerien hyväntekeväisyyssäätiötä ja omistaa moskovalaisia turvafirmoja.

Benderskillä sanotaan olevan läheiset välit FSB:n erikoisoperaatioiden keskuksen johtajaan, kenraali Aleksandr Tihonoviin. Hänen alaisuuteensa kuuluvat FSB:n erikoisjoukot Alfa ja Vympel.

Puhelimen sijaintitietojen mukaan Krasikov on murhaa edeltävinä kuukausina vieraillut moneen kertaan erikoisjoukkojen päämajassa, joka sijaitsee Balašinan kaupungin pohjoisosassa Moskovan itäpuolella. Krasnikov kävi tässä päämajassa kahdeksan kertaa viime vuoden helmi–elokuussa, viimeisen kerran elokuun 8. päivänä.

Epäilty kävi kaksi kertaa myös FSB:n terrorisminvastaisten joukkojen päämajassa Vernadskovon valtatiellä Moskovan lounaisreunalla. Heinäkuinen visiitti tässä päämajassa tapahtui päivää ennen kuin Krasikov matkusti Brjanskiin, ilmeisesti noutamaan väärennetyt matkustusasiakirjat.

Mielenkiintoisin Krasikovin matka alkoi huhtikuun 9. päivän aamuna, jolloin hän matkusti Balašinan operaatiokeskuksen kautta Averkijevoon, FSB:n salaiseen erikoisjoukkojen koulutuskeskukseen. Siellä Krasikov vietti neljä päivää.

Metatietojen mukaan Krasikovin oma puhelin oli useita päiviä kiinni ennen hänen elokuista lentoaan Pariisiin. Kaksi päivää ennen koneen lähtöä Krasnikov aktivoi ”Sokoloville” rekisteröidyn puhelinnumeron.

”Sokolovin” puhelimen seuranta Euroopassa oli tutkijoiden mukaan hankalaa, sillä sen venäläisiä operaattoritietoja oli sotkettu jälkikäteen. Krasikov vietti joka tapauksessa elokuun 19. päivän Pariisissa kuin kunnon turisti ainakin vierailemalla muun muassa Eiffelin tornissa ja Louvressa.

Seuraavana päivänä Krasikov lensi Varsovaan, jossa hän jatkoi turistielämäänsä muun muassa tutustumalla vanhaan kaupunkiin ja sen ravintoloihin.

Päivää ennen murhaa puhelin näytti jäävän hotelliin. Tutkijoiden päätelmän mukaan Krasikov jätti kännykkänsä hotelliin lähtiessään Berliiniin joko autolla tai todennäköisemmin junalla.

Bellingcatin tutkijoiden mukaan on selvää, että Krasikov on joko entinen tai nykyinen erikoisjoukkojen upseeri. Epäselvää on tutkijoiden mukaan edelleen, oliko Hangošvilin murha pelkkä FSB:n operaatio vai erikoispalveluiden yhteisoperaatio. Krasikovilla on aiempien selvitysten mukaan ollut yhteyksiä ainakin sotilastiedustelu GRU:hun.

Venäjä on kiistänyt kaikki kansalaisjournalistien teoriat ja pitänyt kiinni väitteestä, jonka mukaan Vadim Sokolov on todellinen henkilö. Murhan uhri Zelimhan Hangošvili osallistui toiseen Tšetšenian sotaan ja palveli ilmeisesti myöhemmin Georgian sisäministeriön erikoisjoukoissa. Selkeää motiivia hänen murhalleen ei ole esitetty.

Bellingcat: Berliinin puistomurhaaja aloitti uransa Kostamuksessa

HS-analyysi: Tšetšeeni­pakolainen murhattiin keskellä päivää Berliinissä, ja veri­teon jäljet saattavat johtaa Georgiaa ravistelleeseen salaiseen operaatioon

Seuraa uutisia tästä aiheesta