Tietovuoto paljastaa, mitkä ”synnit” vievät uiguureja uudelleen­koulutettaviksi Kiinassa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Tietovuoto paljastaa, mitkä ”synnit” vievät uiguureja uudelleen­koulutettaviksi Kiinassa

Kiinan viranomaisten ulkomaille vuodettu lista Xionjiangin ”uudelleen­koulutusleirien” asukkaista on karua luettavaa.

Propagandataide koristi uudelleenkoulutuskeskuksen julkisivua Huochengin alueella Xinjiangissa lähellä Kazakstanin rajaa syyskuussa 2018. Kuva: Thomas Peter / Reuters

Julkaistu: 17.2. 21:54

Useat läntiset tiedotusvälineet julkaisivat maanantaina Xinjiangin maakunnan läntisessä osassa sijaitsevan Karakaxin alueen viranomaisten listan niin sanotulle uudelleen­koulutusleirille pakotetuista uiguureista. Lista osoittaa, kuinka yksityiskohtaisesti maakunnan islamilaista väestöä vakoillaan ja kuinka vähäisistä syistä heidät vangitaan.

Xinjiangista pois muuttaneiden uiguurien kautta julki tulleessa listassa on tiedot paitsi 311 Karakaxin neljään pidätyskeskukseen joutuneista myös heidän perheenjäsenistään, sukulaisistaan ja naapureistaan. Yhteensä listalla on siten tietoja tuhansista ihmisistä.

HS:n Pekingin-kirjeenvaihtaja Katriina Pajari vieraili Kiinan valvotuimmassa maakunnassa vuonna 2019. Lue reportaasi ”Kiinan pimeästä reunasta”.

Listan tietoja analysoivat muun muassa televisiokanava CNN ja Britannian yleisradioyhtiö BBC. Näiden yhteenvetojen perusteella tavallisin pidätyksen syy on Kiinan syntyvyydensäännöstely­määräysten rikkominen. 311:stä pidätetystä 149 on syyllistynyt tähän ”syntiin” eli tehnyt liikaa lapsia. Nykysääntöjen mukaan Xinjiangin maaseudulla pariskunnalla saa olla kolme lasta.

Pidätetyistä 116 on uudelleen­koulutuksessa, koska he ovat ”epäluotettavia”. Tämän määritelmän on saanut helposti: 66-vuotias vanki on joutunut ”vahingossa ulkomaiselle verkkosivulle”, mutta tahattomuus ei ole estänyt pidätystä. Epäluotettavaksi on voinut joutua myös, jos naapuri on saanut terrorituomion.

Kaikki uskonnollisuus on vaarallista, eikä siihen tarvitse syyllistyä itse. Pidätys­perusteluissa kerrotaan ”tyttären pitäneen huivia 2014” ja ”vaimon rukoilleen kotona säännöllisesti”. Uskonnollisista syistä pidätetyiksi määritellään listassa 101 vankia.

Neljänneksi yleisin ”uudelleenkoulutuksen” syy on ”yhteys mihin tahansa ulkomailla”. Viidenneksi yleisin peruste on, että henkilö on pidätetty aikaisemmin.

Kuudenneksi yleisin pidätyksen syy on mielenkiintoinen, nimittäin tietojärjestelmähuomautus.

Tämä viittaa Kiinan muslimi­maakuntaansa luomaan ”integroitujen yhteis­operaatioiden alustaan”, jonka lyhenne englanniksi on IJOP. Se koostuu kaikesta mahdollisesta tiedustelutiedosta, poliisin asiakirjoista ja valvontakameroiden materiaalista. Pohjatyöt on tehnyt suuri joukko kiinalaisia tiedonkeruuryhmiä, jotka ovat koonneet tietoja ihmisten tavoista ja sosiaalisista suhteista ainakin vuodesta 2017 lähtien.

BBC:n haastatteleman asiantuntijan, Washingtonissa työskentelevän professori Adrian Zenzin mukaan kruunauksen IJOP-vakoilulle antaa valtion mobiilisovellus, joka jokaisen maakunnan asukkaan on ladattava matkapuhelimeensa. Epäilyttävästä toiminnasta tulee sitten huomautus, joka voi johtaa uudelleenkoulutukseen.

Seitsemännellä sijalla vuodetun listan pidätyssyissä on niinkin eksoottinen peruste kuin ”syyllistyminen muodolliseen rikokseen”. Viimeiselle eli sijalle kahdeksan pääsee ”yhteydet vankeustuomioon saaneeseen henkilöön” – tällä perusteella on otettu kiinni 16 henkilöä 311:stä.

Listan perusteella pidätetyt voivat vaikuttaa ”uudelleenkoulutuksensa” jatkumiseen tai päättymiseen hyvin rajallisesti. Päätös on viranomaisten.

”Tämän dokumentin sisältö on todella merkittävä meille kaikille, koska se osoittaa, kuinka vainoharhainen maailman nousevan suurvallan hallinto on”, tohtori Adrian Zenz kommentoi CNN:lle.

CNN kertoo lähettäneensä kopiot dokumentista sekä Kiinan ulkoministeriölle että Xinjiangin maakuntahallinnolle asiakirjojen aitouden varmistamiseksi. Vastauksia ei CNN:n mukaan ole kuulunut.

Han-kiinalaisten muutto Xinjiangiin on johtanut alkuperäisen uiguuriväestön osuuden vähenemiseen. Nykyisin maakunnan 23 miljoonasta asukkaasta noin 11 miljoonaa kuuluu muslimivähemmistöön. Asiantuntija-arvioiden mukaan heistä miljoona on koko ajan maakunnan noin tuhannessa pidätyskeskuksessa.

Karakaxin väestömäärä on runsaat puoli miljoonaa.

AP: Kiinan paikallishallinto on tuhonnut uiguureihin liittyviä tietoja merkittävän asiakirjavuodon jälkeen

Tietovuoto paljastaa, miten Kiina aivopesee uiguureja vankileireillä

Seuraa uutisia tästä aiheesta