Kiinassa raportoitiin uusia korona­virus­kuolemia vähemmän kuin kertaakaan tässä kuussa, Wuhanin suurimman sairaalan johtaja kuoli - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Kiinassa raportoitiin uusia korona­virus­kuolemia vähemmän kuin kertaakaan tässä kuussa, Wuhanin suurimman sairaalan johtaja kuoli

WHO:n pääjohtajan mukaan on liian aikaista sanoa, mikä on leviämisen kehityssuunta.

Hoitajia Wuhanin koronavirussairaalassa sunnuntaina. Kuva: Barcroft Media / Getty Images

Julkaistu: 18.2. 6:10, Päivitetty 18.2. 20:30

Kiinassa koronavirukseen on kuollut jo lähemmäs 1 900 ihmistä. Maan terveysviranomaiset kertoivat tiistaiaamuna hieman alle sadasta uudesta kuolemasta.

Suurin osa kuolleista ja tartunnan saaneista on Hubein maakunnassa, jonka suurimmasta kaupungista Wuhanista viruksen uskotaan lähteneen leviämään joulukuun lopussa.

Yksi tiistaina covid-19-viruksen aiheuttamaan tautiin kuolleista oli Wuhanin suurimman sairaalan johtaja Liu Zhiming. Kiinan televisio kertoi sairaalan johtajan kuolemasta tiistaiaamuna paikallista aikaa.

Kuten viruksesta ensimmäisten joukossa varoittaneen ja viruksen aiheuttamaan tautiin myöhemmin kuolleen silmälääkäri Li Wenliangin tapauksessa, Liu Zhimingin kuolemasta liikkui aluksi sekavaa tietoa. Hänen kuolemastaan kerrottiin kiinalaismedioissa ensin puolenyön aikaan, mutta tiedot poistettiin. Lopulta miehen kuolema vahvistettiin aamulla.

Ainakin seitsemän terveydenhuollon työntekijää on kuollut Kiinassa covid-19-viruksen aiheuttamaan tautiin, kertoo uutistoimisto AFP.

Kiinan viranomaiset raportoivat päivittäin uusista tartunnoista ja kuolemista. Maanantain kuolemantapausluvut ovat matalammat kuin yhtenäkään päivänä koko helmikuussa.

Koko maassa virustartunnan on saanut yli 72 400 ihmistä. Tiistaina kerrottiin 1 886 uudesta tartunnasta Kiinassa. Luku on myös matalampi kuin yhtenäkään aikaisempana päivänä tässä kuussa.

Kiinan viranomaisten mukaan yli 12 600 on toipunut tartunnasta. Sairastuneista yli 11 700 on kriittisessä tilassa.

Kiinan terveysministeriön mukaan laskevat luvut kertoisivat siitä, että tartuntojen leviäminen on saatu hallintaan. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan tulkintojen kanssa tulee kuteinkin olla hyvin varovainen.

”Kehityssuunnat voivat muuttua, kun uudet väestöt altistuvat. On liian aikaista sanoa, jatkuuko raportoitu lasku. Kaikki skenaariot ovat yhä mahdollisia”, WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi maanantaina toimittajille.

Japanissa karanteenissa olevalla risteilyaluksella vahvistettiin tiistaina 88 uutta koronavirustartuntaa, kertoo maan terveysministeriö. Kaikkiaan Diamond Princess -aluksella on nyt todettu 542 tartuntaa.

Noin 500 aluksen matkustajaa pääsee poistumaan risteilyalukselta keskiviikkona. Alukselta pois pääsevillä ei ole havaittu testeissä koronavirusta.

Diamond Princess on ollut koronaviruksen vuoksi karanteenissa Jokohaman edustalla jo kaksi viikkoa. Aluksella oli alun perin noin 3 700 ihmistä, mutta sairastuneita on siirretty maihin saamaan hoitoa.

Alukselta evakuoidut yhdysvaltalaiset palasivat maanantaina kotimaahansa, jossa he joutuvat kahden viikon karanteeniin.

Myös muun muassa Britannia ja Australia aikoo evakuoida kansalaisensa risteilyalukselta, kertoo The Guardian.

Venäjä puolestaan kertoi tiistaina estävänsä Kiinan kansalaisten saapumisen maahan koronavirusepidemian vuoksi.

Venäjän terveysasioista vastaava varapääministeri Tatjana Golikova kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että Kiinan kansalaisten päästäminen Venäjälle keskeytetään helmikuun 20. päivästä alkaen. Hänen mukaansa kielto koskee niin työ-, matkailu-, opiskelu- kuin turismitarkoituksissa maahan pyrkiviä kiinalaisia.

Venäjällä on havaittu kaksi koronavirustapausta. Molemmat ovat jo päässeet sairaalasta.

Pidätyksiä, kotiaresteja, maanpakoa ja aivopesuistuntoja – Kiina on kohdellut tylysti kolmen suuren virusskandaalin sankarilääkäreitä

Kymmenen prosenttia maailman väestöstä on tällä hetkellä karanteenissa koronaviruksen takia

Yhdysvaltalaiset risteily­matkustajat suuttuivat evakuoimisestaan virus­karanteenista Japanista

Seuraa uutisia tästä aiheesta