Yhdysvaltojen suurin partiojärjestö hakeutui saneeraukseen satojen seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien syytteiden vuoksi - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Yhdysvaltojen suurin partiojärjestö hakeutui saneeraukseen satojen seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien syytteiden vuoksi

Yhdysvaltalaislehden mukaan partiopoikajärjestöä kohtaan on nostettu noin 300 seksuaalista hyväksikäyttöä koskevaa syytettä.

Partiopoikapatsas järjestön päämajan edessä Irvingissa, Texasissa. Kuva: Tim Sharp / Reuters

Julkaistu: 18.2. 9:45

Yhdysvaltojen partiopoikajärjestö The Boy Scouts of America on hakeutunut Yhdysvaltojen konkurssisaneerauslain Chapter 11 -nimellä kulkevaan yrityssaneeraukseen seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien syytösten vuoksi.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AP.

Vuonna 1910 perustettu partiopoikajärjestö on saanut satoja korvausvaatimuksia vanhoista seksuaalirikoksista sen jälkeen, kun useat osavaltiot mahdollistivat korvausvaatimusten hakemisen aiemmin vanhentuneista seksuaalirikoksista.

The Wall Street Journalin tietojen mukaan järjestöä kohtaan on nyt nostettu noin 300 seksuaalista hyväksikäyttöä koskevaa syytettä.

The Boy Scouts of Americalla on noin 2,4 miljoonaa jäsentä.

The New York Timesin mukaan järjestöllä on jo pitkään ollut tiedossaan lista noin 8 000 ihmisestä, joita on syytetty seksuaalisesta hyväksikäytössä partiossa. Tiedot on koonnut järjestön itse palkkaama sisäinen tutkija.

”Jos olet ikinä harkinnut kertovasti kokemuksistasi, nyt on se aika”, sanoi asianajaja Tim Kosnoff, joka on yksi partiossa tapahtuneen hyväksikäytön uhreille perustetun tukijärjestön perustajista.

Yhdysvaltojen partiopoikajärjestön puheenjohtaja Jim Turley kertoi avoimessa kirjeessä, että järjestö käyttää konkurssivarat perustaakseen korvausrahaston hyväksikäytön uhreille.

Järjestön johtaja kirjoitti olevansa murtunut ja raivoissaan tapausten johdosta ja rohkaisi uhreja kertomaan kokemastaan eteenpäin.

”Tosiasia on, että saalistajat vahingoittivat viattomia lapsia partio-ohjelmissa, ja olen tästä syvästi pahoillani.”

”Haluamme teidän tietävän, että me uskomme sinua ja korvaamme sinulle ja perheellesi tarvittavat mielenterveyspalvelut”, Turley kirjoitti.

Konkurssihakemus antaa partiolaisille mahdollisuuden saattaa kaikki oikeudenkäynnit yhteen tuomioistuimeen ja yrittää sovitella ne sen sijaan, että se kävisi oikeudenkäynnin jokaisesta tapauksesta erikseen eri osavaltioissa.

Reutersin mukaan yrityssaneerauksen ei odoteta toistaiseksi vaikuttavan järjestön ohjelmaan, koska ohjelma pyörii pitkälti paikallisjärjestöjen varoilla.