HS-analyysi: Nuorten anarkistien pitkät tuomiot käynnistivät Venäjällä vertailut Stalinin aikaan – tutkija sanoo koneiston pitävän vasemmistoa pääuhkana - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

HS-analyysi: Nuorten anarkistien pitkät tuomiot käynnistivät Venäjällä vertailut Stalinin aikaan – tutkija sanoo koneiston pitävän vasemmistoa pääuhkana

Penzassa oikeusistuin antoi viime viikolla joukolle nuoria miehiä pisimmillään 18 vuoden terrorismituomioita. Syytettyjen mukaan heitä kidutettiin ja todisteita lavastettiin.

Vasemmistoaktivistien pitkiä terrorismituomioita protestoivat mielenosoittajat odottivat perjantai-iltana jonossa vuoroaan turvallisuuspalvelu FSB:n edustalla Moskovan keskustassa. Kuva: Dimitar Dilkoff / AFP

Julkaistu: 18.2. 11:40, Päivitetty 18.2. 14:51

Moni Venäjällä järkyttyi viime viikolla, kun Penzassa oikeusistuin antoi joukolle nuoria miehiä pisimmillään 18 vuoden terrorismituomioita.

Koko tapaus oli herättänyt jo pitkään huomiota, sillä johtavat ihmisoikeusjärjestöt olivat pitäneet syytteitä tekaistuina ja koko oikeudenkäyntiä poliittisena. Syytetyt kiistivät syytteet, ja puolustuksen mukaan aiemmat tunnustukset oli hankittu kiduttamalla ja todisteet lavastamalla.

Kun tuomiot tulivat, monet ihmisoikeusaktivistit ja riippumattomat kommentoijat vertasivat niitä neuvostodiktaattori Josif Stalinin ajan näytösoikeudenkäynteihin. Esimerkiksi Moskovan Carnegie-keskuksen tutkija Andrei Kolesnikov huomautti, ettei Neuvostoliitossakaan annettu Stalinin jälkeen näin ankaria tuomioita.

Kyse on joukosta nuoria miehiä, jotka ovat radikaaleja vasemmistolaisia, anarkisteja ja antifasisteja.

Turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan he kuuluivat Verkosto-nimiseen ryhmittymään, jonka tavoitteena oli kaataa Venäjän hallinto sekä tehdä iskuja viranomaisia vastaan vuoden 2018 presidentinvaaleissa ja jalkapallon MM-kilpailuissa.

Viranomaiset ovat julistaneet Verkoston terroristijärjestöksi. Tosin viranomaiset eivät pystyneet todistamaan, että miehet olisivat tehneet mitään konkreettisia valmisteluja mihinkään iskuun.

Moskovassa ja muissa kaupungeissa on osoitettu mieltä tuomioita vastaan.

Mielenosoitukset eivät ole olleet kovin isoja, koska ne on järjestetty niin sanottuina jonomielenosoituksina. Venäjän viranomaiset sallivat vain yhden ihmisen mielenosoitukset ilman ennakkolupaa, joten mielenosoittajat jonottavat pitämään kylttiä yksi kerrallaan.

 ”Yleisen käsityksen mukaan tuomiot olivat jälleen yksi varoitus vähänkään aktiivisemmille nuorille.”

Mielenosoitukset ovat silti keränneet yllättävän paljon ihmisiä. Samoin odottamattoman monet tutkijat, kirjailijat ja opettajat ovat allekirjoittaneet tuomittuja puolustavia adresseja. Maanantaina pieniä kirjakauppoja oli kiinni protestina kidutukselle.

Useimmat mielenosoittajat ja allekirjoittajat eivät itse ole radikaaleja vasemmistolaisia tai anarkisteja. Kukaan ei myöskään pidä sellaisina vanhoja ihmisoikeusaktivisteja Lev Ponomarjovia, Svetlana Gannuškinaa ja Valeri Borštševia, jotka perjantaina pyysivät päästä tapaamaan presidentti Vladimir Putinia tapauksen johdosta. Myös he vertasivat tuomioita Stalinin aikaan.

Protestoijat ovat yksinkertaisesti pitäneet epäilyttävillä todisteilla annettuja pitkiä tuomioita epäoikeudenmukaisina ja väärinä. Monelle protesteissa on kyse myös turvallisuuspalveluiden vahvasta asemasta.

Yleisen käsityksen mukaan tuomiot olivat jälleen yksi varoitus vähänkään aktiivisemmille nuorille. Venäjällä on viime aikoina ollut muitakin oikeudenkäyntejä, joissa on ollut syytteissä oppositiohenkisiä nuoria.

Vaikka nuorista huomattava osa on poliittisesti passiivisia, nuoria on ollut paljon myös monien liikehdintöjen eturivissä. Vallanpitäjien silmissä heitä on selvästi liikaa.

 ”Aito vasemmistolainen oppositio olisi vallanpitäjille paljon vakavampi uhka kuin suurkaupunkien liberaalit.”

Muitakin teorioita on. Moni esimerkiksi arvelee, että FSB:n pitää säännöllisesti osoittaa estävänsä terrorismia.

Moskovan sosiaali- ja taloustieteiden korkeakoulun ohjelmajohtaja Konstantin Gaaze puolestaan arvioi perjantaina talouslehti Vedomostissa, että viestin varsinaisena kohteena olivat valtajärjestelmän ulkopuoliset vasemmistolaiset.

Gaaze sanoo vallanpitäjien valvovan tarkkaan, ettei valtakoneistoa yritetä ohittaa vasemmalta. Tähän valtajärjestelmään ja -koneistoon kuuluu myös Kremlille kuuliainen kommunistipuolue, joka on osa vallanpitäjien hyväksymää virallista oppositiota.

Gaazen mukaan järjestelmän edustajilla on monopoli vasemmistolaiseen retoriikkaan, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vaatimiseen ja vaikkapa köyhien etujen ajamiseen.

Syy on selvä. Venäjällä on hyvin epätasainen tulonjako. Palkat ovat pieniä ja köyhyys on yleistä. Aito vasemmistolainen oppositio olisi vallanpitäjille paljon vakavampi uhka kuin suurkaupunkien liberaalit.

Reaktiot kertovat myös laajasta epäluulosta ja epäluottamuksesta viranomaisiin ja oikeuslaitokseen.

Niinpä harva kyseenalaistaa kidutusta ja todisteiden lavastamista. Juuri kukaan ei myöskään missään vaiheessa odottanut vapauttavia tuomioita, koska oikeuslaitos ei ole riippumaton.

Koneisto ei selvästi valmistautunut siihen, että anarkistit saisivat näin paljon näkyvää solidaarisuutta.

Kesällä protestit auttoivat toimittajan lavastetussa huumesyytteessä. Myös mielenosoituksen lähellä kiinni otetusta näyttelijän tuomio keveni protestien myötä. Pian ehkä nähdään, miten hallinnon siviilit suhtautuvat näihin pitkiin tuomioihin.