Yli vuoden merellä ajelehtinut 77-metrinen aavelaiva huuhtoutui Irlannin rannikolle Dennis-myrskyn jäljiltä: ”En ole nähnyt koskaan vastaavaa” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Yli vuoden merellä ajelehtinut 77-metrinen aavelaiva huuhtoutui Irlannin rannikolle Dennis-myrskyn jäljiltä: ”En ole nähnyt koskaan vastaavaa”

Rahtilaiva oli ajelehtinut merellä syyskuusta 2018 saakka.

Rahtialus huuhtoutui pienen Ballycottonin kylän lähistölle maanantaina.

Rahtialus huuhtoutui pienen Ballycottonin kylän lähistölle maanantaina. Kuva: Ballycotton RNLI

Julkaistu: 18.2. 14:22

Ilman miehistöä merellä yli vuoden ajan seilannut rahtialus huuhtoutui Irlannin etelärannikolle Dennis-myrskyn jäljiltä, kertoi Irlannin rannikkovartiosto uutistoimisto AFP:n mukaan maanantaina.

Hylätty 77-metrinen Tansanian lipun alla liikennöivä MV Alta ajautui karille Ballycottonin kylän edustalle lähellä Corkia.

Alta oli ajelehtinut merellä syyskuusta 2018 saakka.

Alus oli mennyt rikki matkalla Kreikasta Haitille ja joutunut vaikeuksiin Bermudan lähistöllä. Yhdysvaltojen rannikkovartiosto evakuoi miehistön rahtilaivalta 22 päivän jälkeen ja kertoi silloin yrittävänsä järjestää alukselle hinaajan.

Tämän jälkeen tiedot MV Altan liikkeistä muuttuvat kuitenkin epävarmoiksi.

Irlantilaislehden mukaan laiva on tällä hetkellä kivikolla turvallisesti, kunhan merenpinta ei nouse.

Irlantilaislehden mukaan laiva on tällä hetkellä kivikolla turvallisesti, kunhan merenpinta ei nouse. Kuva: Ballycotton RNLI

Seuraava varma havainto laivasta on elokuulta 2019, kun Britannian kuninkaallisen laivaston jäänmurtaja löysi sen keskeltä Atlanttia. Jäänmurtaja lähestyi Altaa tarjotakseen apua, mutta ei saanut alukselta vastausta.

Merenkulkua seuraavan uutissivusto Fleetmonin mukaan alus oli tässä välissä kaapattu kahdesti.

Altan matka päättyi maanantaina irlantilaisille kalliolle, kun Dennis-myrsky vihmoi saarella ja nosti merenpintaa. Corkin viranomaisten mukaan laivan ympäriltä ei havaittu merkkejä öljyvuodoista. Hylyn tulevaisuus on vielä epäselvä.

”Se on tullut aina Afrikasta saakka Espanjaan, sieltä Englannin rannikolta länteen ja lopulta Irlantiin. En ole nähnyt koskaan vastaavaa”, sanoi Irlannin rannikkovartioston edustaja John Tattan Irish Examiner -lehdelle.

Seuraa uutisia tästä aiheesta