Koronavirus on jo levinnyt Pohjois-Koreaan, kertovat lähteet: Epidemia suljetussa valtiossa voisi olla tuhoisa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Koronavirus on jo levinnyt Pohjois-Koreaan, kertovat lähteet: Epidemia suljetussa valtiossa voisi olla tuhoisa

Eteläkorealaisten uutislähteiden mukaan koronavirus on jo Pohjois-Koreassa, vaikka valtio ei ole virallisesti kertonut tartunnoista.

Ihmiset suojautuvat kasvomaskeilla Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa 6. helmikuuta 2020. Pohjois-Korean naapurimaassa Kiinassa koronavirukseen on kuollut jo liki 1900 ihmistä. Pohjois-Korea ei ole virallisesti ilmoittanut tartunnoista maassa. Kuva: Kim Won-Jin / AFP

Julkaistu: 18.2. 15:06

Koronavirus leviää Pohjois-Korean naapurimaissa, mutta Pohjois-Koreassa ei virallisesti ole yhtäkään virukseen sairastunutta.

Asiantuntijat tosin epäilevät Pohjois-Korean tarinaa. Eteläkorealaiset uutislähteet ovat kertoneet lähteisiin vedoten, että Pohjois-Koreassa on jo ollut koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia. Soulissa sijaitseva Daily NK kertoi viiden pohjoiskorealaisen kuolleen virukseen Kiinan rajan lähellä sijaitsevassa Sinuijun kaupungissa. Etelä-Korean suurimpiin sanomalehtiin lukeutuva Chosun Ilbo taas kertoi kahdesta epäillystä tartuntatapauksesta Sinuijussa.

Myös Korean yliopiston professori Nam Sung-wook kertoi helmikuun alussa CNN:lle olevan hyvin mahdollista, että koronavirus on levinnyt Pohjois-Koreaan.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Etelä-Koreassa on 30 tartunnan saanutta ihmistä. Pohjois-Korealla on yli 1 400 kilometriä pitkä rajaviiva Kiinan kanssa, jossa koronavirukseen on viimeisimmän tiedon mukaan kuollut lähes 1 900 ihmistä ja tartunnan saaneita on ainakin 73 000.

Koronavirus voi levitä suljettuun diktatuuriin juuri Kiinan rajan yli.

Pohjois-Korean ja Kiinan välinen kanssakäynti on vilkasta niin kaupassa kuin matkailussa. Myös epävirallista liikettä rajan yli tapahtuu, kun salakuljettajat vievät Pohjois-Koreasta pakenevia kansalaisia Kiinaan ja tuovat laitonta kauppatavaraa Pohjois-Koreaan.

 Pohjois-Korea on määrännyt kuolleiden ruumiit poltettavaksi ja perunut sotilasparaatin.

Pohjois-Korea on ryhtynyt toimiin estääkseen koronaviruksen leviämisen. Se on tiukentanut rajavalvontaa, kieltänyt turistien saapumisen maahan ja asettanut kuumeisia ihmisiä karanteeniin. Maa on pysäyttänyt kaikki Kiinasta saapuvat junat ja lennot.

Pohjois-Korea on lisäksi määrännyt kuolleiden ruumiit poltettavaksi ja perunut sotilasparaatin. Koronaviruksen leviämisestä on uutisoitu Pohjois-Korean valtiollisissa tiedotusvälineissä monin tavoin, ja mukana on harhaanjohtavaa tietoa. The Diplomat -uutissivuston mukaan Pohjois-Korean valtio on muun muassa virallisesti väittänyt, että koronaviruksen hoitoon voidaan käyttää takiaiskasveja.

Brittilehti Mirror kertoo tapauksesta, jossa pohjoiskorealainen virkamies ammuttiin, koska hän oli rikkonut karanteenisääntöjä. Toisen virkamiehen kerrotaan joutuneen työleirille, koska hän ei ollut kertonut matkustavansa Kiinaan.

Asiantuntijat ovat huolissaan tilanteesta, koska maailman eristäytyneimpiin valtioihin kuuluvassa Pohjois-Koreassa ei ole mahdollisuuksia hoitaa vakavaa terveyskriisiä. Epidemian paisumisen estäminen on Pohjois-Korean paras mahdollisuus estää katastrofi.

Harvardin lääketieteellisen yliopiston luennoitsija, Pohjois-Koreassa työskennellyt Kee Park kommentoi The Financial Times -lehdelle, että Pohjois-Korealla ei ole riittävää kykyä diagnosoida, hoitaa ja rajoittaa viruksen leviämistä.

”Ennaltaehkäisy on tehokkain strategia Pohjois-Korean kaltaiselle valtiolle”, Kee sanoi.

WHO:n ja Unicefin projektipäällikkönä Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa työskennellyt Nagi Shafik sanoi Business Insider -lehdelle, että Pohjois-Koreassa koronavirus olisi kansalaisille hyvin vaarallinen ja sen leviäminen voisi riistäytyä käsistä.

”Maassa ei ole tarpeeksi lääkkeitä”, Nagi sanoi.

Shafikin arvion mukaan Pohjois-Koreassa ei ole tarvittavaa määrää suojamaskeja tai -vaatteita eikä viruksen diagnosoinnissa käytettäviä välineitä.

Punainen Risti on vaatinut Pohjois-Koreaa vastaan asetettujen kansainvälisten pakotteiden höllentämistä niin, että järjestö voisi lähettää rahaa paikallistoimistolleen Pohjois-Koreaan. The New York Timesin mukaan Punainen Risti kuvailee tätä ”ihmishenkiä pelastavaksi toimeksi”.

Yhdysvaltain ulkoministeriö julkisti viime viikolla huolensa Pohjois-Korean tilanteesta. Ministeriön tiedotteessa todetaan, että Pohjois-Korean kansalaiset ovat haavoittuvassa asemassa koronaviruksen suhteen. Ulkoministeriö kertoi tukevansa kansainvälistä apua Pohjois-Korealle. Yhdysvallat on myös valmis auttamaan avun perille saattamisessa.

Pohjois-Korea on aiemminkin peitellyt epidemioita maassa. Muun muassa sikainfluenssan levitessä maailmalla Pohjois-Korea ei myöntänyt tartuntoja. Myöhemmin se kertoi, että maassa oli ollut kaikkiaan yhdeksän sikainfluenssaan sairastunutta.

Kiinassa raportoitiin uusia korona­virus­kuolemia vähemmän kuin kertaakaan tässä kuussa, Wuhanin suurimman sairaalan johtaja kuoli

Pidätyksiä, kotiaresteja, maanpakoa ja aivopesuistuntoja – Kiina on kohdellut tylysti kolmen suuren virusskandaalin sankarilääkäreitä

Seuraa uutisia tästä aiheesta