Afganistanin istuvan presidentin sanottiin voittaneen presidentinvaalit – hävinnyt kertoi muodostavansa oman hallinnon - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Afganistanin istuvan presidentin sanottiin voittaneen presidentinvaalit – hävinnyt kertoi muodostavansa oman hallinnon

Tulosten julkistus viivästyi lähes viidellä kuukaudella.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo (vas.) tapasi Agfanistanin presidentin Ashraf Ghanin Saksan Münchenissä 14. helmikuuta. Kuva: Andrew Caballero-Reynolds / Reuters

Julkaistu: 18.2. 16:05, Päivitetty 18.2. 19:47

Afganistanissa presidentinvaalit hävinnyt Abdullah Abdullah sanoi tiistaina kyseenalaistavansa vaalien tuloksen ja sanoi muodostavansa oman rinnakkaisen hallintonsa.

Aiemmin tiistaina vaaliviranomaiset sanoivat istuvan presidentin Ashraf Ghanin voittaneen vaalit. Hänen kerrottiin saaneen niukasti yli puolet äänistä ja Abdullahin reilut 39 prosenttia.

Vaalit pidettiin Afganistanissa jo syyskuussa, mutta tulosten julkistus viivästyi lähes viidellä kuukaudella, koska äänet jouduttiin laskemaan uudelleen Abdullahin esittämien vaalivilppisyytösten takia.

Abdullahin kampanjaväki tyrmäsi pian vaaliviranomaisten ilmoituksen jälkeen lopullisen laskennan tuloksen.

”Vaaliviranomaisten julistama tulos ei ole lainmukainen”, sanoi Abdullahin vaalikampanjan tiedottaja uutistoimisto AFP:lle.

Tiedottaja sanoi, että Abdullahin kampanjaväellä on nyt ”monia vaihtoehtoja” ja että se ”asettuu päättäväisesti vääryyttä vastaan”.

Seuraa uutisia tästä aiheesta