Satelliittikuvat osoittavat: Koronavirus paransi ilmanlaatua Kiinassa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Satelliittikuvat osoittavat: Koronavirus paransi ilmanlaatua Kiinassa

Ilmatieteen laitoksen mukaan kiinalaisen uuden vuoden ja koronaviruskaranteenin vaikutuksia typpidioksidipitoisuuksiin vaikea erottaa toisistaan.

Julkaistu: 18.2. 17:59

Ilmatieteen laitoksen tiistaina julkaisemien satelliittikuvien perusteella Kiinan lomakausi ja koronavirus­karanteenin aiheuttamat liikenteen rajoitukset ja tuotannon väheneminen ovat parantaneet ilmanlaatua selvästi.

Tropomi-satelliitin havaitsemat typpidioksidi­pitoisuudet viime vuoden tammikuussa ja kuluvan vuoden tammikuussa ovat täysin erilaiset.

Viime kuun satelliittikuvassa korkeimman typpidioksidi­pitoisuuden alue Kiinassa keskittyy pienelle alueelle Pekingin eteläpuolelle. Vuotta aiemmin sama päästöalue ulottui lähes yhtenäisenä Pekingistä Shanghaihin eli yli 1 200 kilometrin päähän.

Tutkija Anu-Maija Sundström Ilmatieteen laitokselta huomauttaa kuitenkin, ettei satelliittikuvista voi tehdä suoraa päätelmää koronaviruskaranteenien vaikutuksesta ilmanlaatuun. Kiinalainen uusivuosi lomineen osui nimittäin tänä vuonna tammikuun loppuun mutta viime vuonna helmikuun puolelle, ja lomakausi vähentää päästöjä siinä missä karanteenitkin.

”Tammikuisten päästöjen ero olisi luultavasti samankaltainen ilman koronavirustakin”, Sundström sanoo.

Typpidioksidin lisäksi ilmanlaatuun vaikuttavat monet muutkin saasteet kuten pienhiukkaset, rikkidioksidi ja hiilimonoksidi. Sundströmin mukaan typpidioksidi on kuitenkin ”hyvä indikaattori ihmistoiminnasta”, sillä sitä tulee niin liikenteestä kuin energiantuotannosta ja teollisuudestakin.

Koko Kiinan satelliittikuvissa Shanghai ja Hongkong erottuvat erillisinä, merkittävinä päästölähteinä. Myös näillä alueilla typpidioksidin määrä ilmassa oli tämän vuoden tammikuussa selvästi vuoden takaista vähäisempi.

Viime kuun satelliittikuvat koronaviruksen alkulähteeltä eli Hubein maakunnasta ja sen pääkaupungista Wuhanista näyttävät, kuinka päästöt ovat vähentyneet selvästi tammikuun 20. päivän jälkeen, jolloin Kiina asetti koko 11 miljoonan asukkaan Wuhanin karanteeniin. Tuoreimmat satelliittikuvat maanantailta osoittavat, että päästöt ovat pysyneet alueella erittäin alhaisina.

Tropomi-mittalaite laukaistiin Euroopan avaruusjärjestön Esan ja Hollannin yhteisessä Sentinel 5 Precursor -satelliitissa maata kiertävälle radalle 2017 Plesetskin avaruuskeskuksesta Arkangelin eteläpuolelta Venäjältä.

Mies pyöräili Kiinan Wuhanissa helmikuussa. Kuva: AFP

Kiinassa raportoitiin uusia korona­virus­kuolemia vähemmän kuin kertaakaan tässä kuussa, Wuhanin suurimman sairaalan johtaja kuoli

Pidätyksiä, kotiaresteja, maanpakoa ja aivopesuistuntoja – Kiina on kohdellut tylysti kolmen suuren virusskandaalin sankarilääkäreitä

Seuraa uutisia tästä aiheesta