Syyttäjä SVT:lle: Olof Palmen murha lähellä ratkaisua, syyte voidaan nostaa kesällä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Syyttäjä SVT:lle: Olof Palmen murha lähellä ratkaisua, syyte voidaan nostaa kesällä

Ruotsin pääministerin murhaa on selvitetty 34 vuotta ja lähellä ratkaisua on oltu ennenkin.

Olof Palme vuonna 1979. Kuva: Sverker Ström / HS

Julkaistu: 18.2. 19:48

Ruotsin pääministerin Olof Palmen murhan tutkintaa johtava pääsyyttäjä Krister Petersson uskoo tutkijoiden olevan lähellä ratkaisua. Petersson kertoo Ruotsin television SVT:n haastattelussa, että tutkinta on valmis ”viiden kuukauden kuluessa”.

Palme ammuttiin 28. helmikuuta 1986 Tukholmassa hänen palatessaan elokuvateatterista vaimonsa Lisbeth Palmen kanssa. Tutkinta on ollut pitkä ja monipolvinen.

”Tavoitteeni on esitellä syytekirjelmä kuluvan vuoden ensimmäisen puoliskon aikana”, Petersson kommentoi Veckans brott -ohjelman haastattelussa.

”Käsitykseni mukaan olemme päässeet lähemmäksi ratkaisua”, Petersson jatkaa. ”Olen ollut toiveikas koko ajan sen jälkeen, kun otin tutkinnan hoitaakseni 2017. Olen käyttänyt tähän paljon enemmän aikaa kuin uskoinkaan.”

Suljetaanko tutkinta lopulta ilman syytettä vai nostetaanko syyte epäiltyä vastaan? Siihen Petersson ei antanut suoraa vastausta.

”Sitä en mene sanomaan, mutta tulkintanne on vapaata.”

Pääsyyttäjä Krister Petersson on pitkän linjan ammattilainen, joka osallistui muun muassa Ruotsin ulkoministerin Anna Lindhin murhan tutkintaan 2003. Hän peri Palme-tutkinnan Kerstin Sharpinilta, joka aloitti Palmen murhan kimpussa 2009.

Krister Petersson on lähes kokonimikaima ainoalle Palme-jutussa tuomion saaneelle ihmiselle eli Christer Petterssonille. Sharpinin edeltäjä Hans Ölvebro syytti alkoholisoitunutta Petterssonia murhasta ja käräjäoikeus tuomitsi Petterssonin elinkautiseen vankeuteen pääministerin murhasta 1989. Hovioikeus vapautti Petterssonin vielä samana vuonna. Petterson kuoli vuonna 2004.

Syyttäjä Krister Petersson kommentoi jo kaksi vuotta sitten SVT:lle, ettei usko Christer Pettersonin syyllisyyteen.

Ensimmäinen Palme-syyttäjä oli Tukholman nimismiehenä murha-aikaan toiminut Hans Holmér, joka on tullut tunnetuksi myös dekkarikirjailijana.

Murhan ainoa tiedetty silminnäkijä Lisbeth Palme kuoli vuonna 2018.

Olof Palmen muistotilaisuudessa Tukholman Sergel-torilla itkettiin ja laulettiin maaliskuussa 1986. Kuva: Heikki Kotilainen / HS

Seuraa uutisia tästä aiheesta