Useita kuoli Itä-Ukrainan vetäytymisalueen tuntumassa puhjenneissa taisteluissa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Useita kuoli Itä-Ukrainan vetäytymisalueen tuntumassa puhjenneissa taisteluissa

Osapuolet syyttivät toisiaan rauhansuunnitelman vaarantamisesta.

Julkaistu: 18.2. 20:41

Ukrainan hallituksen ja Venäjän tukemien separatistien joukot ottivat tiistain vastaisena yönä yhteen Zoloten kylän ympäristössä Ukrainan hallitseman alueen ja niin sanotun Luhanskin kansantasavallan rajalla Minskin tulitaukolinjalla.

Rintamalähteet luonnehtivat BBC:lle raskaiden kranaatinheitinten ja sarjatuliaseiden tulitusta yhtä kiivaaksi kuin vuoden 2015 taisteluissa.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan yksi Ukrainan sotilas ja yksi separatisti kuoli ja useita haavoittui. Ensitietojen mukaan kuolleita separatistitaistelijoita olisi ollut neljä. Molemmat osapuolet syyttivät välikohtauksesta toisiaan, ja Ukrainan puolustusministeriö ilmoitti ”vihollisen kyseenalaistaneen tulitauon”.

Yhteenotot käytiin neljässä kohteessa, jotka kaikki sijaitsevat Zoloten kylän läheisyydessä.

Ukraina ja ”kansantasavallat” aloittivat molemminpuolisen vetäytymisen Zolotessa lokakuun lopussa useiden epäonnistuneiden yritysten jälkeen. Lopulta Ukrainan riveissä taistelevat vapaaehtoisjoukot suostuivat laskemaan aseet, kun presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili Zolotessa ja vaati tulituksen lopettamista.

Zoloten jälkeen vetäytymistä jatkettiin samanlaisella rajatulla alueella Petrivsken kylässä tulitaukolinjan eteläosassa. Vetäytymiset olivat edellytys viimeksi sovitun rauhanmallin jatkamiselle samoin kuin Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan Pariisin-neuvotteluille joulukuussa.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan tiistain taisteluja ei käyty vetäytymisalueella, raportoi Ukrinform-sivusto.

Seuraa uutisia tästä aiheesta