Putin antoi potkut pitkäaikaiselle neuvonantajalleen Vladislav Surkoville - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Putin antoi potkut pitkäaikaiselle neuvonantajalleen Vladislav Surkoville

Kreml ilmoitti päätöksestä lyhytsanaisesti verkkosivuillaan, Dmitri Kozak perii Ukraina-tehtävät.

Vladislav Surkov elokuussa 2018. Kuva: Mihail Metzel / TASS

Julkaistu: 18.2. 22:07

Venäjän presidentti Vladimir Putin antoi tiistaina potkut neuvonantajalleen Vladislav Surkoville, joka on työskennellyt erilaisissa presidentinhallinnon tehtävissä aina Putinin ensimmäisestä presidenttikaudesta lähtien.

Kreml julkaisi verkkosivuillaan tiistai-iltana lyhyen tiedonannon otsikolla ”Vladislav Surkov on vapautettu presidentin avustajan tehtävistä”. Itse teksti ei sisällä muuta lisätietoa kuin että Putinin päätös astuu voimaan heti.

Surkov on viime vuodet johtanut Kremlin Ukrainan-politiikkaa ja vastannut erityisesti suhteista Ukrainan niin kutsuttuihin kansantasavaltoihin. Kovaa linjaa edustaneen Surkovin erosta alettiin huhuta viime syksynä sen jälkeen, kun Putin ja Ukrainan uusi presidentti Volodymyr Zelenskyi osoittivat lievää lähentymistä joissakin Itä-Ukrainan sotaa koskevissa kysymyksissä.

Ukrainan-tehtävät siirrettiin viime kuun lopussa Putinin pitkäaikaiselle liittolaiselle, käytännönläheisenä viranhaltijana pidetylle Dmitri Kozakille. Surkovin kohtalosta ei tuolloin kerrottu mitään.

HS-analyysi: Ukraina siirtyy vaaran vuosista suomettumisen tielle – Itä-Ukrainan salainen ohjailija näyttää saavan lähtö­passit Venäjällä