Trump lievensi Obaman senaattorinpaikkaa kaupitelleen ex-kuvernöörin rangaistusta ja armahti useita muita tuomittuja - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Trump lievensi Obaman senaattorinpaikkaa kaupitelleen ex-kuvernöörin rangaistusta ja armahti useita muita tuomittuja

Yhdysvaltalaiskanava CNN:n mukaan Trump piti entisen kuvernöörin korruptiosta saamaa 14 vuoden tuomiota ”naurettavana”.

Rod Blagojevich puhui medialle vuonna 2011, jolloin hänet tuomittiin 14 vuodeksi vankeuteen. Kuva: Frank Polich / AFP

Julkaistu: 18.2. 22:43

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi tiistaina lieventäneensä entisen presidentin Barack Obaman senaattorinpaikkaa kaupitelleen entisen kuvernöörin rangaistusta. Illinoisin entinen kuvernööri, demokraatteja edustanut Rod Blagojevich tuomittiin 14 vuoden vankeustuomioon korruptiosta vuonna 2011.

”Hän istui kahdeksan vuotta vankeudessa, mikä on pitkään. Hän vaikuttaa hyvin mukavalta ihmiseltä”, Trump kertoi toimittajille tiistaina yhdysvaltalaislehti The New York Timesin mukaan ja lisäsi, ettei tunne Blagojevichia itse.

Yhdysvaltalaiskanava CNN:n mukaan Trump piti 14 vuoden tuomiota ”naurettavana” ja on kertonut halunneensa, että Blagojevich voi jälleen tavata perhettään kahdeksan vuoden vankeuden jälkeen.

Lehden mukaan lieventäminen voi tarkoittaa sitä, että Blagojevich voitaisiin vapauttaa vankilasta ilman, että tämän saama tuomio mitätöityy.

Trump on kertonut aikeesta jo aikaisemmin. The New York Timesin mukaan republikaanit ovat kuitenkin kehottaneet Trumpia olemaan lieventämättä Blagojevichin vankeusrangaistusta, sillä Trump on nimenomaan vakuuttanut pyrkivänsä presidenttikaudellaan taistelemaan korruptiota vastaan.

Trump armahti tai lievensi tuomioita noin kymmenen tuomitun kohdalla, muun muassa entisen New Yorkin poliisin komisarion Bernard Kerikin, liikemies Michael Milkenin sekä amerikkalaisen jalkapallon seuran aiemmin omistaneen Edward J. DeBartolo Jr:n.

Kerik oli saanut New York Timesin mukaan tuomion veropetoksesta sekä hallitukselle valehtelusta. 1980-luvulla ”junk bond king” -nimellä tunnettu investointipankkiiri Milken puolestaan oli tuomittu talousrikoksista.

DeBartolo myönsi vuonna 1998 syyllistyneensä kiristysyrityksen peittelyyn. Häntä syytettiin siitä, että hän oli maksanut Louisianan entiselle kuvernöörille 400 000 dollaria uhkapelien järjestämiseen liittyvän luvan säilyttämiseksi. Hän ei joutunut vankilaan, mutta sai miljoonan dollarin sakot.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Trumpin nyt tekemät armahdukset ovat herättäneet spekulaatioita siitä, että presidentti saattaisi olla aikeissa armahtaa myös joitakin itseensä kytköksissä olevia henkilöitä, kuten republikaanien konsultin Roger Stonen sekä entisen kampanjapäällikkönsä Paul Manafortin. Molemmat on liitetty Venäjän vaikutusyrityksiin Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleissa liittyvään tutkintaan.

Trump ei tiistaina varsinaisesti kommentoinut mahdollista liittolaisensa Stonen vapauttamista.

”En ole ajatellut asiaa”, hän sanoi AFP:n mukaan.

”Mutta mielestäni häntä kohdellaan epäreilusti.”

Obaman senaattoripaikkaa kaupitellut sai vankeutta