Euroopan unioni evakuoi kansalaisiaan Diamond Princess -alukselta, kaksi ihmistä on kuollut karanteenissa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Euroopan unioni evakuoi kansalaisiaan Diamond Princess -alukselta, kaksi ihmistä on kuollut karanteenissa

Diamond Princess -aluksen karanteenitoimia arvostellaan riittämättömiksi. Kiinassa tartuntoja jahtaavat viranomaiset aikovat jäljittää flunssalääkkeitä ostaneita Hubein maakunnassa.

Suoja-asuihin pukeutuneet työntekijät siirsivät Diamond Princess -risteilijän matkustajien matkalaukkuja evakuointibusseihin Jokohaman satamassa torstaina.

Suoja-asuihin pukeutuneet työntekijät siirsivät Diamond Princess -risteilijän matkustajien matkalaukkuja evakuointibusseihin Jokohaman satamassa torstaina. Kuva: KIM KYUNG-HOON / Reuters

Julkaistu: 19.2. 6:08, Päivitetty 20.2. 5:35

Euroopan unioni evakuoi unionin kansalaisia Diamond Princess -risteilyalukselta, joka on ollut koronaviruksen takia karanteenissa Japanin Jokohaman edustalla jo kaksi viikkoa. Paikalle on lähetetty italialainen sairaanhoitoryhmä ja evakuointilennot tehdään Italian konein.

Kaksi risteilyaluksella koronavirustartunnan saanutta ihmistä on kuollut, kertoi Japanin yleisradioyhtiö NHK torstaiaamuna. Viranomaislähteen mukaan virukseen on kuollut yksi nainen ja yksi mies, jotka olivat molemmat yli 80-vuotiaita. Maan terveysministeriö ei ole vahvistanut tietoa.

”Epidemian puhkeaminen on täynnä inhimillisiä tarinoita, jotka eivät saa hukkua numeroiden ja tilastojen alle”, EU:n kriisikomissaari Janez Lenarčič perusteli evakuointia tiedotteessaan keskiviikkona. EU osallistuu evakuoinnin kustannuksiin, joista osa jää kuitenkin evakuoitavien kotimaiden kontolle.

Ensimmäinen italialaiskone lähti kohti Japania keskiviikkoaamuna, ja toisen oli määrä lähteä samalle reitille vielä keskiviikkoiltana. Virustestit läpäisseet ja oireettomat matkustajat pääsevät omille teilleen evakuointilennon palattua Italiaan, muiden karanteenista vastaavat jäsenvaltiot. Ranskalaiset ja saksalaiset koneet ovat evakuoineet aiemmin Kiinasta noin 400 EU-kansalaista.

Sadoille risteilyalus Diamond Princessin matkustajille on annettiin aiemmin lupa lähteä laivalta, mutta arvostelu tilanteen hoitamisesta kasvaa.

Aluksella vieraillut Koben yliopiston tartuntatautien professori Kentaro Iwata kuvailee, että aluksella ”on täysin riittämätön tilanne tartuntojen kontrollointia ajatellen”. Asiasta kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Iwata julkaisi Youtubessa videon, jolla hän väittää, ettei laivalla ole kyetty erottamaan tartunnan saaneita terveistä matkustajista. Hän kertoi tunteneensa, että oli aluksella suuremmassa vaarassa saada koronavirustartunta kuin työskennellessään Afrikassa ebolan aikaan tai Kiinassa sars-epidemian puhjettua.

Keskiviikkona aamuyöllä Suomen aikaa laivalta alkoi siirtyä maihin lisää matkustajia. Lähtöluvan saivat ne noin 500 matkustajaa, joilla ei ole testeissä todettu koronavirusta.

Alus on suurin koronaviruksen tartuntakeskittymä Kiinan ulkopuolella. Laivalla on todettu yli 540 virustartuntaa, ja siellä oli alun perin noin 3 700 ihmistä. Sairastuneita on siirretty maihin saamaan hoitoa.

Japani on saanut aiemminkin moitteita karanteenijärjestelyistä. Yhdysvaltain tautien torjunta- ja ehkäisykeskus CDC on arvioinut, että karanteenitoimet eivät ole olleet riittäviä. Monet matkustajat ovat myös viettäneet karanteeniajan pienissä ikkunattomissa hyteissä.

Japanin viranomaiset ovat puolustaneet toimiaan. Heidän mukaansa suurin osa tartunnoista tapahtui todennäköisesti ennen karanteenin alkua.

Kiinassa koronavirukseen on tähän mennessä kuollut yli 2 000 ihmistä, kertovat maan viranomaiset. Maassa on eilisen jälkeen kuollut 136 ihmistä, joista suurin osa tartuntojen keskiössä Hubein maakunnassa.

Uusia tartuntoja on maassa todettu eilisen jälkeen noin 1 750. Kiinan viranomaisten raportoimat uusien tartuntojen määrät ovat olleet viime päivinä vähenemään päin. Nyt kerrotuista tartunnoista vain 56 on todettu Hubein ulkopuolella.

Yhteensä Manner-Kiinassa on todettu ainakin lähes 74 200 tartuntaa. Lisäksi muualla maailmassa on kerrottu yhteensä noin tuhannesta tartunnasta.

Hoitajia Wuhanin koronavirussairaalassa tiistaina.

Hoitajia Wuhanin koronavirussairaalassa tiistaina. Kuva: Xiao Yijiu / Xinhua

Globaali tappaja vai Kiinaan hiipuva tauti? Koronavirusepidemiassa ”kaikki skenaariot ovat yhä mahdollisia”

Seuraa uutisia tästä aiheesta