Heinä­sirkka­ongelma leviää Afrikassa: nyt parvet saapuivat ruokapulan kurittamaan Etelä-Sudaniin - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Heinä­sirkka­ongelma leviää Afrikassa: nyt parvet saapuivat ruokapulan kurittamaan Etelä-Sudaniin

Heinäsirkkaparvet ovat aiemmin tuhonneet viljelys- ja laidunmaita Etelä-Sudanin naapurimaissa Keniassa, Somaliassa, Eritreassa ja Djiboutissa.

Julkaistu: 19.2. 8:16

Viljelykasveja tuhoavat heinäsirkkaparvet ovat ylittäneet Etelä-Sudanin rajan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Etelä-Sudanin ministerin Anyoti Adigo Nyikwachin mukaan heinäsirkat saapuivat maahan etelärajalta Ugandasta.

Aavikkoheinäsirkkojen parveilu on Etelä-Sudanille erityisen paha ongelma, koska maan asukkaat kärsivät jo nyt ruokapulasta. Reutersin mukaan maassa on ollut kolmen viime vuoden aikana sekä pahoja kuivuuskausia että tulvia.

Heinäsirkat olivat vallanneet puun ja syöneet sen lehdet Ugandan Otukessa maanantaina. Kuva: Sumy Sadurni / AFP

Myös muut alueen valtiot kärsivät pahimmasta heinäsirkkaongelmasta vuosikymmeniin. Esimerkiksi Somalia ja myös Pakistan julistivat helmikuun alussa kansallisen hätätilan, koska heinäsirkkojen invaasio uhkasi voimistua entisestään. Lisäksi heinäsirkat ovat ryhtyneet syömään viljelyskasveja Keniassa, Eritreassa ja Djiboutissa.

Jo viime vuoden lopulla heinäsirkkaparvet olivat levittäytyneet tuulten mukana vyöhykkeelle, joka ulottuu Afrikan sarvesta Jemenin ja Omanin yli Pakistaniin ja Intiaan.

Asiantuntijat uskovat, että poikkeuksellisen suuret sirkkaparvet johtuvat sään ääri-ilmiöistä, joiden yleistyminen on puolestaan yhdistetty ilmastonmuutokseen.

Kyseessä olevat aavikkoheinäsirkat voivat kulkea jopa 150 kilometriä päivässä ja syödä oman ruumiinpainonsa verran kasveja. YK:n mukaan yksi parvi voi syödä neliökilometrin alueella yhtä paljon kuin 35 000 ihmistä vuorokaudessa.

Heinäsirkkaparvi nousi lentoon maasta, kun nuoret juoksivat niiden valtaaman laidunmaan läpi Larisoro-kylässä Keniassa tammikuun lopussa. Kuva: Tony Karumba / AFP

YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO:n Etelä-Sudanin edustaja Meshack Malo kommentoi Reutersille, että ainakin 2 000 heinäsirkkaa on ylittänyt maan rajan.

Malo kertoo, että heinäsirkkojen lisääntymistä yritetään estää merkitsemällä niiden munimispaikat ja tappamalla nuoret heinäsirkat kahden viikon kuluessa. Munien myrkyttäminen maahan ei ole järkevää, koska se voi vahingoittaa maaperää.

YK:n alainen Maailman ruokajärjestö WFP kertoi joulukuussa, että Etelä-Sudanin ruokaturvallisuus on erittäin huonossa tilassa tulvien vuoksi. Tulvat vaikuttivat noin miljoonan ihmisen tilanteeseen maassa. Etelä-Sudan toipuu pitkään jatkuneesta sisällissodasta, joka johti osan maata nälänhätään vuonna 2017.

Somalia julisti hätätilan heinäsirkkojen takia: peltoja tuhoavien sirkkojen määrä voi vielä jopa 500-kertaistua

Jopa 60 kilometriä pitkät heinäsirkkaparvet kylvävät tuhoa Afrikassa: kymmenien miljoonien ihmisten ruokatarpeet uhattuna

Seuraa uutisia tästä aiheesta