Sanna Marin tapasi Angela Merkelin Berliinissä – EU:n budjettineuvottelut vaikeassa tilanteessa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Sanna Marin tapasi Angela Merkelin Berliinissä – EU:n budjettineuvottelut vaikeassa tilanteessa

Kourallinen saksalaisia mielenosoittajia vaati Marinilta suomeksi Dattelnin hiilivoimalan pysäyttämistä – Marin paalutti, että valtio ei puutu yksityisen yrityksen operatiiviseen toimintaan.

Julkaistu: 19.2. 8:24, Päivitetty 19.2. 19:49

Berliini

Pääministeri Sanna Marin (sd) tapasi keskiviikkona Saksan liittokanslerin Angela Merkelin Berliinissä.

Vierailun tarkoituksena on neuvotella EU:n tulevasta budjetista. Marin jatkaa Berliinistä suoraan Brysseliin, missä EU-johtajat kokoontuvat torstaina ylimääräiseen huippukokoukseen, jossa sopua tulevasta budjetista yritetään saada aikaan.

Työn alla on vuosien 2021–2027 budjetti. Budjetissa on kiristämispaineita, kun suuri jäsenmaksujen maksaja Britannia on lähtenyt EU:sta. Britannian lähtö tarkoittaa suurta euromääräistä jäsenmaksujen kasvua monille jäsenvaltioille.

Berliinissä pitämässään lehdistötilaisuudessa Marin ja Merkel pitivät tilannetta EU:n rahoituskehysneuvotteluissa vaikeana.

Merkel sanoi ennakoivansa ”kovia ja vaikeita” neuvotteluja.

Marinin mukaan on hyvä tunnustaa se tosiasia, että jäsenmaat ovat vielä kaukana toisistaan. Saksa on EU:n suurin nettomaksaja, ja se haluaisi keventää maksuosuuttaan EU:ssa.

Marin ei sanonut suoraan, lähentyivätkö Saksa ja Suomi nyt budjettierimielisyyksissään.

”Saksahan kuuluu nettomaksajamaihin ja on tiukalla linjalla kokonaistason suhteen. Suomessa on hiukan enemmän ymmärrystä muidenkin alueiden suhteen”, hän muotoili suomalaistoimittajille Merkel-tapaamisen jälkeen.

Merkel totesi, että Saksan maksuosuus nousisi kymmenellä miljardilla eurolla, vaikka budjetin koko suhteessa bruttokansantuotteeseen pysyisi ennallaan eli yhdessä prosentissa.

Myös Suomi kuuluu EU:n nettomaksajiin. Marin toisti lehdistötilaisuudessa Suomen kannan, että budjetin tason pitäisi olla ”maltillinen”. Suomi ajaa mahdollisimman lähellä 1,06 prosentin tasoa bkt:sta, kun Saksa haluaisi tasoksi tasan prosentin.

Budjetin sisällöstä ja tasosta vallitsee EU-maiden välillä selviä erimielisyyksiä. Merkel antoi ymmärtää, että torstaina tuskin tulee sopua budjetista.

Marin sanoi olevansa pettynyt siihen, että budjetin pohjaesityksessä Suomen ehdottamaa oikeusvaltioperiaatteen kytkemistä budjettiin on vesitetty. Siitä kiinnipitäminen on hänen mukaansa kuitenkin edelleen tärkeää.

Saksa aloittaa kesällä EU:n puheenjohtajana. Merkel sanoi toivovansa, että rahoituspäätös saadaan valmiiksi ennen sitä, mutta varmuutta siitä ei ole.

Vierailu oli Marinin ensimmäinen Saksassa Suomen pääministerinä. Tapaaminen alkoi juhlallisella kunniakomppanian tarkastuksella ja kansallislauluilla.

Marin kertoi suomalaistoimittajille lukeneensa koulussa pitkän saksan, mutta tässä tapaamisessa hän ei vierasta kieltä ”tohtinut” käyttää, vaan puhui tulkin välityksellä suomea.

Saksan sisäpolitiikka on täysin sekaisin, sillä Merkelin omalla puolueella CDU:lla ei ole vielä tietoa uuden puheenjohtajan valinnan aikataulusta.

Lehdistötilaisuudessa Sanna Marin vastasi kysymykseen siitä, onko Saksan tilanne ongelma EU-tasolla, erityisesti liittyen tulevaan Saksan puheenjohtajakauteen.

Marin sanoi luottavansa siihen, että Saksa onnistuu puheenjohtajakaudellaan hyvin vankan eurooppalaisen kokemuksensa ansiosta. Suomalaistoimittajille hän sanoi vielä erikseen, että ei halua kommentoida Saksan sisäpolitiikkaa ja uskoi Saksan saavan asiansa kuntoon.

Suomelle on Marinin mukaan hyötyä siitä, että erilaisista hallituskoalitioista on kokemusta, koska poliittinen kenttä on pirstaloitunut.

Saksan kriisi johtuu osittain siitä, että suuret puolueet kieltäytyvät kategorisesti tekemästä yhteistyötä äärioikeistolaisia elementtejä sisältävän ja natsisympatioista tunnetun AfD:n kanssa, toisaalta CDU kieltäytyy yhteistyöstä myös vasemmistopuolue Linken kanssa.

Merkel kommentoi vain lyhyesti maansa poliittista kriisiä lehdistötilaisuudessa. Hän sanoi oman puolueensa periaatteena pysyvän sen, että AfD:n kanssa ei tehdä yhteistyötä. Muiden maiden tapoihin muodostaa koalitioita hän ei halunnut ottaa kantaa.

Omasta seuraajavalinnastaan Merkel puolestaan sanoi, että hän ei halua sekaantua seuraajansa valintaan millään tavalla. Se ei silti estä häntä käymästä keskusteluja mahdollisten kandidaattien kanssa, hän lisäsi.

Nykyinen CDU:n puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer ilmoitti reilu viikko sitten yllättäen eroavansa puolueen johdosta. Kramp-Karrenbauer käy parhaillaan kabinettineuvotteluja mahdollisten seuraajaehdokkaidensa kanssa, mutta puolueen tilanne ja Saksan johtajuus on siten täysin auki.

Marinin vierailu on herättänyt Saksassa myös ilmastonmuutoksen vastaisen liikkeen huomion. Marin antoi vierailun alla saksalaislehti Der Spiegelille haastattelun, jossa hän kertoi ilmastonmuutoksen torjunnan yhdeksi politiikkansa painopisteeksi.

Saksalaisia aktivisteja Suomen ilmastopolitiikka ei vakuuta, ja syynä on Suomen valtion noin puoliksi omistama energiayhtiö Fortum. Fortum on hankkimassa omistukseensa energiayhtiö Uniperia, jolla on myös useita hiilivoimaloita.

Uniper on rakentamassa uutta hiilivoimalaa Saksan Dattelniin. Voimalan on tarkoitus käynnistyä ensi kesänä.

Liittokansleri Angela Merkel (oik.) vastaanotti pääministeri Sanna Marinin Berliinissä keskiviikkona. Kuva: MICHELE TANTUSSI / Reuters

Luisa Neubauer puhui mielenosoituksessa Münchenissä 5. helmikuuta. Kuva: Christof Stache / AFP

Saksan ilmastoliikkeen keulahahmoihin kuuluva Luisa Neubauer twiittasi tiistai-iltana, että mielenosoittajat osoittavat mieltään liittokanslerin virastolla Marinin vierailun takia.

Paikalla oli kourallinen Greenpeacen aktivisteja, jotka vaativat myös suomeksi Marinia ajamaan hiilivoimaa alas. Suomi on joutunut saksalaisten ympäristöjärjestöjen silmätikuksi jo aiemmin Dattelnin voimalan takia.

Marin tapasi suomalaisia toimittajia vielä erikseen tavattuaan Merkelin, ja tuossa tapaamisessa hän teki selväksi, että Suomen hallitus ei voi eikä aio puuttua Fortumin operatiiviseen toimintaan, vaikka Suomi onkin niukka enemmistöomistaja yhtiössä.

Marin väisti kysymyksen siitä, mitä Suomen pitäisi tehdä Fortumin suunnitteleman Uniper-fuusion aiheuttamalle maineriskille. Suomesta puhutaan Saksassa ilmastopolitiikan jarruttajana.

”Itse olen ymmärtänyt, että keskustelu Saksassa on keskittynyt Saksan hallitukseen. Ehkä liiankin herkästi Suomessa ajatellaan, että mitä meistä ajatellaan”, Marin sanoi.

”Suomi on tehnyt kansallisen päätöksensä luopua hiilivoimasta. Saksan hallitus tekee Saksan politiikkaa.”

Saksan aiempi ratkaisu ajaa ydinvoima alas vaikuttaa Saksan energiapolitiikkaan, Marin totesi.

Dattelnin hiilivoimalan on määrä käynnistyä kesällä. Kuva: Leon Kuegeler / Reuters

HS-analyysi|Mitä sinä tekisit 1 094 miljardilla eurolla? EU:n tulevien vuosien rahoitus ratkaisee koko unionin uskottavuuden

Miten Suomen päättyvä EU-puheenjohtajuus meni? HS poimi tärkeimmät saavutukset ja suurimmat epäonnistumiset

Sijoittajat pyristelevät irti fossiili­yhtiöistä – Miten käy hiili­voimaa hankkineen Fortumin?