Brexitin-jälkeinen suunnitelma julki: Britannia alkaa rajoittaa maahan­muuttoa Australian keinoin pisteyttämällä ulkomaisen työvoiman - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Brexitin-jälkeinen suunnitelma julki: Britannia alkaa rajoittaa maahan­muuttoa Australian keinoin pisteyttämällä ulkomaisen työvoiman

Britannian hallitus on julkistanut suunnitel­man, joka kehottaa työnantajia turvautu­maan eurooppalaisen halpatyövoiman sijaan paikallisiin työntekijöihin ja automaatio­teknologiaan. Työväenpuolue kuvailee suunnitelman aiheuttavan ”vihamielisen ympäristön”.

Iso-Britannia alkaa rajoittaa heikon osaamistason työntekijöiden maahanmuuttoa. Iso osa Britanniassa työskentelevistä EU-kansalaisista on töissä rakennustyömailla tai tehtaissa. Kuvassa HS2-ratatyömaan rakennusmiehiä Lontoon Eustonissa helmikuun alussa. Kuva: Justin Tallis / AFP

Julkaistu: 19.2. 11:03

Britannian hallitus aikoo alkaa pisteyttää ulkomaalaista työvoimaa sekä rajoittaa kielitaidottomien ja kouluttamattomien työntekijöiden viisumioikeutta. Hallitus kertoi EU-eron jälkeisestä maahanmuuttosuunnitelmasta keskiviikkona.

Mallia pisteytykseen on otettu Australiasta, jossa työperäistä maahanmuuttoa rajoitetaan pistejärjestelmällä.

Myös brittihallituksen uuden suunnitelman tavoitteena on vähentää kaikkea maahanmuuttoa Britanniaan.

Brittimedioiden BBC:n ja Guardianin mukaan työviisumia ei jatkossa voi lainkaan saada englantia osaamaton tai heikon osaamistason työntekijä. Suunnitelman mukaan EU:sta ja sen ulkopuolelta tulevia maahanmuuttajia kohdellaan ensi vuoden alusta lähtien samoilla säännöillä.

Konservatiivipuolueen sisäministeri Priti Patel sanoo, että uusi järjestelmä mahdollistaisi kaikkein parhaiden osaajien tulon Britanniaan.

Pisteytysjärjestelmässä maahanmuuttajan täytyy kerätä yhteensä 70 pistettä kyetäkseen työskentelemään Britanniassa. Pisteitä saa työtarjouksen laadun, tutkinnon, kielitaidon ja vuosipalkan mukaan. Mitä korkeampi osaaminen ja palkka, sitä enemmän pisteitä on jaossa.

Henkilö voi esimerkiksi saada 20 pistettä, jos hänen vuosipalkkansa on yli 25 600 puntaa, eli noin 31 000 euroa. Saman pistemäärän voi kerätä tohtorintutkinnolla tieteen, teknologian tai matematiikan alueella.

Työväenpuolue kuvailee suunnitelman aiheuttavan ”vihamielisen ympäristön”, joka vaikeuttaa työvoiman saantia. Myös liberaalipuolue kritisoi suunnitelmaa.

Terveys- ja hoiva-alan edustajat ovat esittäneet huolensa suunnitelmaa kohtaan. Terveydenhuollon työntekijöitä Britanniassa edustava ammattiliitto Unison kommentoi brittilehtien mukaan, että suunnitelmat ”lupaavat täydellistä katastrofia hoitoalalle”.

Teollisuuden toimijat varoittavat, että hallituksen suunnitelma on vahingollinen taloudelle ja voi johtaa työpaikkojen menetyksiin sekä tehtaiden ja toimistojen sulkemisiin.

Ennen suunnitelman julkaisua finanssiala ehti ilmaista huolensa pääministeri Boris Johnsonin viisumijärjestelmästä.

Finanssikeskus Cityä hallinnoivan elimen johtajistoon kuuluva Catherine McGuinness sanoi helmikuun alussa HS:lle, että ”järjestelmän pitäisi olla tarpeeksi joustava”.

McGuinnessin mukaan on tärkeää, että lahjakkaat ammattilaiset ja aloittelevatkin finanssialan yrittäjät pääsisivät jatkossa helposti Lontooseen töihin.

Tähän mennessä brexit ei ole iskenyt pahasti Lontoon finanssikeskukseen. Citystä on arvioitu lähteneen noin 7 000 työpaikkaa. Samaan aikaan uusia työpaikkoja on syntynyt yli 20 000.

Nyt julkistettu suunnitelma määrittelee muun muassa tarjoilijat, kalatalouden työntekijät ja osan maataloustyöntekijöistä heikon osaamistason työntekijöiden joukkoon.

Erityisesti ravintola- ja hotellialalla tämä voi johtaa haasteisiin, sillä esimerkiksi moni kahvilatyöntekijä on muuttanut Britanniaan ulkomailta. Kahvilaketju Pret A Manger varoitti jo yli kaksi vuotta sitten, että vain yksi 50:stä työhakemuksesta tulee paikallisilta. Myös brittihotelleissa työskentelee paljon EU-kansalaisia siivoojina ja keittiötyöntekijöinä.

Guardianin mukaan EU:sta tulevista työntekijöistä 21 prosenttia on heikon osaamistason työntekijöitä, jotka ovat töissä tehtaissa tai rakennustyömailla.

Suunnitelman mukaan osaavien työntekijöiden listalle tuodaan uusia ammatteja, kuten puuseppä, muurari ja lastenhoitaja.

Jatkossa ulkomaisten, koulutettujen työntekijöiden määrää Britanniassa ei rajoitettaisi. Opiskelemaan muuttavien taas täytyy todistaa, että he pärjäävät taloudellisesti, osaavat englantia ja että heille on tarjottu paikallista opiskelupaikkaa.

Suunnitelman mukaan EU:sta Britanniaan töihin muuttava henkilö saa oikeuden tuloperusteisiin tukiin sitten, kun hänelle on myönnetty pysyvä oleskelulupa. Tämä vaatii yleensä yli viiden vuoden oleskelun maassa. Nykyisin EU:sta Britanniaan muuttaneet voivat hakea tukia jo aiemmin.

Suunnitelma ei ole vielä lainvoimainen vaan vaatii parlamentin hyväksynnän.

EU:sta tulee ”hiljaista tukea” brexitiä vastustavalle Skotlannille ja pääministeri Nicola Sturgeonille: ”Uskon, että Skotlanti voi itsenäistyä muutaman vuoden sisällä”

Lontoon City porskuttaa brexitistä huolimatta: Finanssiyhtiöt eivät hylänneetkään Lontoota, ja työpaikkojakin on huvennut odotettua vähemmän