Kiina karkotti kolme WSJ:n toimittajaa maata arvostelevan kolumnin vuoksi - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Kiina karkotti kolme WSJ:n toimittajaa maata arvostelevan kolumnin vuoksi

Toimittajan työhön vaadittavat valtakirjat peruttiin kolmelta The Wall Street Journal -sanomalehden kirjeenvaihtajalta.

Kuvakaappaus The Wall Street Journalin verkkosivuilla julkaistusta kirjoituksesta, jonka seurauksena Kiina karkottaa kolme toimittajaa.

Kuvakaappaus The Wall Street Journalin verkkosivuilla julkaistusta kirjoituksesta, jonka seurauksena Kiina karkottaa kolme toimittajaa.

Julkaistu: 19.2. 12:16

Kiina on peruuttanut toimittajan työhön vaadittavat valtakirjat kolmelta The Wall Street Journal -lehden (WSJ) toimittajalta ja karkottanut heidät maasta. Syynä valtakirjojen peruuttamiseen on WSJ:n helmikuun alussa julkaisema kolumni, jonka otsikossa Kiinaa kutsuttiin ”Aasian sairaaksi mieheksi”.

Asiasta kertovat muun muassa lehti itse sekä uutistoimisto Reuters.

Kiinan ulkoministeriön edustaja Geng Shuang kertoi Pekingissä pidetyssä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että Kiina esitti sanomalehdelle useita huomautuksia sen julkaisemasta tekstistä. Kiina on kritisoinut tekstiä rasistiseksi ja vaati WSJ:tä saattamaan tekstin kirjoittajat vastuuseen.

WSJ kieltäytyi pyytämästä anteeksi kolumniaan.

”Kiinalaiset eivät toivota tervetulleeksi mediaa, joka julkaisee rasistisia lausuntoja ja hyökkää Kiinaa vastaan”, kertoi ulkoministeriön edustaja tiedotustilaisuudessa Reutersin mukaan.

Lehdistökortit peruttiin kolmelta WSJ:n Kiinan-kirjeenvaihtajalta. Reutersin mukaan Kiinan ulkoministeriö ei eritellyt kiellot saaneiden toimittajien nimiä, mutta WSJ:n mukaan lehdelle työskentelevien Josh Chinin, Chao Dengin ja Philip Wenin oli käsketty poistua maasta viiden päivän kuluessa.

Kiinan ulkopuolelta tulevat toimittajat eivät saa työskennellä maassa ilman virallisia valtakirjoja, joita vaaditaan oleskeluviisumin saamiseksi. Valtakirjat myöntää Kiinan ulkoministeriö.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Kiina karkottaa maasta WSJ:n toimittajia. Esimerkiksi elokuussa Kiina karkotti maasta WSJ:n toimittajan, joka oli kirjoittanut artikkelin Kiinan johtajan Xi Jinpingin serkun rahanpesuepäilystä.

Lisäksi muun muassa The New York Timesin ja Bloomberg Newsin toimittajilta jäädytettiin toimittajaviisumit maahan yli vuodeksi sen jälkeen, kun lehdet julkaisivat vuonna 2012 artikkelit, joissa käsiteltiin Kiinan entisen pääministerin sukulaisten varallisuutta.

Kiinassa ei ole puolueetonta mediaa, vaan tiedotusvälineiden toimintaa säätelee maan johdossa oleva kommunistinen puolue. Viimeksi syksyllä kerrottiin, että tuhannet Kiinan valtiollisten medioiden toimittajat joutuvat suorittamaan kokeen, jossa testataan heidän uskollisuuttaan Kiinan presidentille Xi Jinpingille.

Kiina karkotti WSJ:n toimittajan, joka oli kirjoittanut presidentin serkun rahanpesu­epäilyistä

Kiinassa toimittajia opastetaan levittämään hyvää energiaa ja kirjoittamaan poliitikoista nätisti – Testaa, selviäisitkö toimittajille tarkoitetusta uskollisuuskokeesta

Kiinan valtiollisen median toimittajat joutuvat todistamaan uskollisuutensa presidentti Xi:lle

Seuraa uutisia tästä aiheesta