HS-analyysi: Aseellinen wc-paperiryöstö kertoo epäluottamuksesta, johon Hongkong on uponnut – ihmiset uskovat ennemmin valeuutisia kuin johtajia - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

HS-analyysi: Aseellinen wc-paperiryöstö kertoo epäluottamuksesta, johon Hongkong on uponnut – ihmiset uskovat ennemmin valeuutisia kuin johtajia

Tuoreet luvut kertovat, että 19 prosenttia hongkongilaisista sanoo luottavansa erityishallintoalueen hallintoon. Luvut ovat hätkähdyttävän alhaiset, mutta eivät yllättävät, kirjoittaa HS:n Pekingin-kirjeenvaihtaja Katriina Pajari. Alla olivat jo demokratiamielenosoitusten arvet.

Hongkongilaisessa marketissa hamstrattiin wc-paperia helmikuun alussa.

Hongkongilaisessa marketissa hamstrattiin wc-paperia helmikuun alussa. Kuva: TYRONE SIU / Reuters

Julkaistu: 19.2. 18:10

Hongkong

Hongkongissa tapahtui varhain maanantaiaamuna aseellinen ryöstö. Saaliiksi ryöstäjät saivat noin 600 rullaa wc-paperia.

Vessapaperista on tullut Hongkongissa viime viikkoina haluttua tavaraa. Aamuisin kauppojen edessä on edelleenkin kymmenien ihmisten jonoja, kun ihmiset ostavat paperia varmuuden vuoksi varastoon. Myös käsisaippua- ja käsidesihyllyt ovat usein tyhjiä.

Koko vessapaperikohu sai alkunsa sosiaalisesta mediaa kiertävästä valeuutisesta, jossa väitettiin, että wc-paperi loppuu pian kaupoista, koska Kiinan puolella tehtaat on pantu tekemään kasvomaskeja ja että rekat pysäytetään rajalla.

Uutisilla olisi voinut pyyhkiä takamuksensa, mutta niistä tulikin itseään toteuttavia. Hyllyt tyhjenivät, kun ihmiset alkoivat hamstrata.

Hongkongin hallinto on vakuuttanut moneen kertaan, että wc-paperin tai muidenkaan tavaroiden toimituksiin ei ole näkyvissä suuria katkoja. Ihmiset eivät kuitenkaan kuuntele hallintojohtaja Carrie Lamin sanoja – ja se kertoo isommasta kuvasta Hongkongissa.

Kansa uskoo ennemmin valeuutisia kuin hallitusta. Luottamusta ei ole.

Hongkongissa julkista mielipidettä selvittävän Hong Kong Public Opinion Research Instituten tammikuisessa kyselyssä 19 prosenttia vastaajista kertoi luottavansa hallintoon. 69 prosenttia vastasi, ettei luota lainkaan.

Luvut ovat hätkähdyttävän alhaiset, mutta eivät yllättävät. Hongkongissa kuluneet kymmenen kuukautta ovat olleet kovia. Viime kesänä alkaneet demokratiamielenosoitukset värittivät koko syksyä, sitten tuli virus.

Toisen hongkongilaisen tutkimuslaitoksen kyselyssä havaittiin, että paikallisten usko käytössä olevaan yksi maa, kaksi järjestelmää -systeemiin on myös lähellä ennätysalhaisia lukuja.

Hongkongissa hallintojohtajaksi valitaan aina lopulta se, ketä Peking tukee. Se pätee myös Carrie Lamin kohdalla. Moni pohtii, kenen tunteita Lam päätöksissään ajattelee: Pekingin vai Hongkongin asukkaiden?

Jos Hongkongin nykytilanne pitäisi piirtää pilakuvaan, siinä voisi hyvinkin olla kolme vessapaperiryöstöä tekevää puukkomiestä, joille Xi Jinpingin syleilemä Carrie Lam huutelee taustalta, että tilanne on aivan hallinnassa.

Hongkongissa sekä koronaviruskriisissä että demokratiamielenosoituksissa pohjavire on sama: ihmiset eivät luota siihen, että Hongkongissa hallinto pystyy pitämään omistaan huolen.

Koronavirusepidemia on saanut Hongkongissa hysteerisiä piirteitä, vaikka tilanne vaikuttaa vielä olevan hallinnassa. Sairastuneita oli keskiviikkoon mennessä 62. Keskiviikkoaamuna tuli toinen kuolonuhri.

Hongkongissa kyse ei enää ole pelkistä kovista faktoista, vaan paljolti myös tunteista. Se on oppi, jonka johto olisi voinut omaksua jo mielenosoituksista varhain kesällä – mutta niin ei käynyt.

Vallitsevassa epäluottamuksessa ei ole varsinaisesti mitään uutta, se on kytenyt jo vuosia, mutta viime kuukausien tapahtumat ovat roihauttaneet mittakaavan uusiksi.

Luottamus oli jo rikki, kun virus saapui sars-muistojen riivaamaan kaupunkiin. Parikymmentä vuotta sitten Kiinan johdon salailun ja tietokatkosten värittämä virusepidemia saapui mantereelta erityishallintoalueelle. Sars tappoi Hongkongissa liki 300 ihmistä.

Kun nyt sitten uusi koronavirus alkoi levitä, ihmiset vaativat Kiinan-rajan sulkemista. Hallintojohtaja Carrie Lam totesi toistuvasti, ettei niin tule käymään. Se olisi syrjivää ja rasistista.

Se oli monelle kauhistus. Terveydenhuollon työntekijäliitto ilmoitti menevänsä lakkoon, sillä heidän mukaansa Hongkongin sairaanhoitotilanne oli jo valmiiksi katastrofaalinen eikä kestäisi viruspotilaita.

Joku heitti polttopullon uuteen rakennukseen, jonka oli todettu sopivan karanteenikäyttöön. Kiinan ja Hongkongin rajalla räjäytettiin vessanpönttö, ja siihen liittyvä sosiaalisen median viesti totesi, että tämä on vasta alkua, ellei rajaa suljeta.

Raja on edelleen auki, mutta mantereen puolelta joutuvat kahden viikon karanteeniin.

Poliittista liikehdintää tutkiva Edmund Cheng totesi Al-Jazeeralle, että viruksella ja demokratiamielenosoituksilla on tunnepohjainen yhteys.

Kun ihmisillä on tunne, ettei hallinto pysty pitämään heistä huolta, he ottavat asiat omiin käsiinsä.

Samaa teoriaa tukee lausahdus, jota Hongkongissa kuulee jatkuvasti ihmisten kanssa jutellessa: ”Voitko kuvitella, ensin hallinto halusi asettaa maskikiellon, ja muutamaa kuukautta myöhemmin he kehottavat kaikkia pitämään maskeja. Naurettavaa.”

Epäluottamusta lisää myös taloudellinen kriisi, johon koronavirus voi Hongkongin syöstä. Erityisen hyvin ei tosin mennyt ennen virustakaan – turismi ja ravintola-ala tukitoimintoineen olivat kärsineet jo mielenosoituksista. Matkailijat jättivät tulematta Hongkongiin. Työttömyysluvut ovat jo nousseet, kun ihmisiä on pakkolomautettu.

Hongkongin talouspäällikkö Paul Chan ennusti muutama päivä sitten, että edessä voi olla Hongkongin historian synkimmät luvut, sars-aikojakin synkemmät.

”On todennäköistä, että budjetin alijäämä talousvuonna 2020-2021 tulee olemaan kaikkien aikojen suurin”, hän kirjoitti blogissaan sunnuntaina.

Sarsin aikaan parikymmentä vuotta sitten Hongkongin talous sakkasi myös. Silloin yksi elvytysratkaisuista oli avata raja yksittäisille mannerkiinalaisille matkailijoille. Sitä ennen mantereelta Hongkongiin saattoi tulla vain osana turistiryhmää tai bisnesviisumilla.

Moni pitää sitä käännekohtana nykykehitykselle, jossa Kiina puuttuu yhä enemmän Hongkongin asioihin – ja juuri se on se pohjimmainen asia, joka lisää epäluottamusta Hongkongissa.

Tämä kaikki kietoutunee yhteen ensi syksyn vaaleissa, joihin kaupunki alkaa valmistautua, kunhan kriisi on ohi. Syyskuussa Hongkongissa äänestetään lainsäädäntöneuvostosta. Ei tarvitse olla kummoistakaan kristallipalloa ennustaakseen, että tyyniä aikoja tuskin on lähitulevaisuudessakaan.

Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

Globaali tappaja vai Kiinaan hiipuva tauti? Koronavirusepidemiassa ”kaikki skenaariot ovat yhä mahdollisia”

Satelliittikuvat osoittavat: Koronavirus paransi ilmanlaatua Kiinassa

Aseistautuneet ryöstäjät veivät satoja vessapaperi­rullia koronavirus­pelkojen keskellä kärvistelevässä Hongkongissa

Seuraa uutisia tästä aiheesta