Takamatkalta presidenttikisaan lähtenyt miljardööri Bloomberg nousi tuoreessa gallupissa jo kakkoseksi: Nyt hän kohtaa kilpakumppaninsa vaaliväittelyssä ensi kertaa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Takamatkalta presidenttikisaan lähtenyt miljardööri Bloomberg nousi tuoreessa gallupissa jo kakkoseksi: Nyt hän kohtaa kilpakumppaninsa vaaliväittelyssä ensi kertaa

New Yorkin entinen pormestari Michael Bloomberg joutuu todennäköisesti tulilinjalle menneisyydestään.

Demokraattien presidenttiehdokas Michael Bloomberg tapasi kannattajiaan Texasin Houstonissa viime viikolla. Keskiviikkona hän kohtaa kilpakumppaninsa ensimmäistä kertaa vaaliväittelyssä. Kuva: Go Nakamura / Reuters

Julkaistu: 19.2. 20:36

Demokraattien esivaaliehdokkaat kohtaavat toisensa vaaliväittelyssä Las Vegasissa torstaina aamuyöllä Suomen aikaa.

Mukana väittelyssä on ensimmäistä kertaa miljardööri Michael Bloomberg, joka ei ole osallistunut julkiseen väittelytapahtumaan sitten vuoden 2009.

New Yorkin entisen pormestarin, 78-vuotiaan Bloombergin lisäksi väittelemässä ovat Bernie Sanders, Joe Biden, Elizabeth Warren, Pete Buttigieg ja Amy Klobuchar.

Bloomberg aloittaa väittelyurakkansa tilastollisesti hyvistä asemista. Tiistaina julkaistun valtakunnallisen mielipidemittauksen mukaan Bloombergia suosii ehdokkaaksi 19 prosenttia amerikkalaisista. Hänen edellään mittauksessa on vain Sanders 31 prosentin kannatuksella ja kolmantena Biden 15 prosentilla.

Bloombergin odotetaan saavan kylmää kyytiä muilta ehdokkailta. Sanders ja Warren ovat kritisoineet Bloombergin ostaneen tiensä vaaliväittelyyn. Viikonloppuna Sanders sivalsi Bloombergia tämän yhteyksistä istuvaan presidenttiin Donald Trumpiin. Bloomberg on kuitenkin kampanjoinut vahvasti nimenomaan Trumpia vastaan ja on luvannut tukea jopa Sandersia tai Warrenia, jos jompikumpi näistä nappaa ehdokkuuden.

Syksyllä 2016 Michael Bloomberg (vasemmalla) tapasi silloisen presidenttiehdokkaan Donald Trumpin WTC-iskujen muistotilaisuudessa. Kuva: Brendan Smialowski / AFP

Monet ehdokkaista ovat todenneet, että Bloombergin on aika nousta puolueettomalle areenalle vastaamaan kysymyksiin. Tähän mennessä Bloomberg on ollut vahvoilla erityisesti kenttäkampanjoinnissa ja mainonnassa. Hän on käyttänyt jo yli 400 miljoonaa dollaria kampanjointiin.

Bloomberg hyväksyttiin mukaan väittelyyn tiistaina gallup-menestyksensä ansiosta. Taustalla on myös demokraattien kansallisen puoluetoimiston DNC:n sääntömuutos, joka mahdollistaa ehdokkaan osallistumisen vaaliväittelyyn ilman aiemmin vaadittavaa lahjoittajamäärää.

Ennen sääntömuutosta ehdokkaiden täytyi kerätä lahjoituksia sadoilta tuhansilta yksilöiltä. Bloomberg rahoittaa itse kampanjaansa, eli hänellä ei olisi aiemmin ollut mahdollisuuksia osallistua väittelyyn.

Bloombergin odotetaan joutuvan väittelyssä tilille menneiden vuosien virheistään. Esimerkiksi Warren twiittasi liittyen Bloombergin pormestariaikana toteutettuun poliisiohjelmaan, jonka vuonna 2011 paljastettiin valvovan, vakoilevan ja seuraavan muslimeja.

Lisäksi varjona Bloombergin menneisyydessä on hänen pormestarikaudellaan aloittama stop-and-frisk-käytäntö, jossa poliisi tekee kadulla liikkujille satunnaisia tarkastuksia. Pormestaria ja New Yorkin poliiseja syytettiin etnisestä profiloinnista.

Bloomberg pyysikin asiaa anteeksi viime viikon kampanjatilaisuudessaan sen jälkeen, kun asiaan liittyvää videomateriaalia vuodelta 2015 tuli julki. Kampanjan ensimmäinen anteeksipyyntö tapahtui Bloombergin Mike for Black America -kampanjan lanseeraustilaisuudessa Houstonissa. Biden on todennut aikovansa haastaa Bloombergia asiassa edelleen.

Bloomberg pahoitteli asiaa myös viime marraskuussa juuri ennen kuin kertoi lähtevänsä ehdolle presidentinvaaleihin. Lähtiessään mukaan demokraattien esivaaliin Bloomberg ilmoitti, ettei aio pyytää kampanjassaan mitään anteeksi.

Bloombergia on myös useaan otteeseen syytetty naisia halveksivasta kommentoinnista. Myös Bloombergin omistamaa mediayhtiötä on syytetty seksistisestä kulttuurista.

Washington Post julkaisi viikonloppuna kirjasen, johon on vuonna 1990 koottu Bloombergin sitaatteja. Julkisuudessa on käsitelty jo aiemmin osaa sitaateista, joita Bloomberg on kommentoinut vaihtelevin sanakääntein.

Eräs sitaatti kirjasesta kuuluu: ”Jos naiset haluaisivat, että heitä arvostetaan aivojensa takia, he menisivät kirjastoon Bloomingdale’sin sijaan.”

Anteeksipyyntöjen sijaan Bloomberg saattaa luottaa jälleen rahaan mainetekijänä. Yksin viime vuonna hän antoi 3,3 miljardia dollaria hyväntekeväisyyskohteisiin, kuten terveydenhuoltoon, koulutukseen ja kulttuurille.

Koska Bloomberg ilmoittautui ehdokaskisaan myöhässä, hän ei ole ollut vielä mukana demokraattien esivaaleissa. Miljardööri on ensimmäistä kertaa mukana esivaaleissa supertiistaina 3. maaliskuuta. Tuolloin 16:ssa osavaltiossa järjestetään esivaalit, joista voi kahmia 40 prosenttia demokraattien delegaateista. Nämä delegaatit äänestävät ehdokkaasta virallisesti kesän puoluekokouksessa.

Las Vegas kuuluu Nevadan osavaltioon, jossa järjestetään demokraattien seuraavat esivaalit lauantaina 22. helmikuuta. Ennen supertiistaita esivaaleissa äänestetään vielä Etelä-Carolinassa ensi viikolla.

HS-analyysi: Grafiikat näyttävät, kuinka valtavat määrät rahaa Michael Bloomberg käyttää tuhotakseen Donald Trumpin

Näin valitaan Yhdysvaltain presidentti: Grafiikat ja laskuri esittelevät vaalivuoden tärkeät käänteet