Turkki uhkasi pikaisella hyökkäyksellä Syyrian joukkoja vastaan Idlibissä, Venäjä varoitti ”pahimmasta vaihtoehdosta” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Turkki uhkasi pikaisella hyökkäyksellä Syyrian joukkoja vastaan Idlibissä, Venäjä varoitti ”pahimmasta vaihtoehdosta”

Erdoğanin mukaan Turkin hyökkäys Idlibiin ”on vain ajan kysymys”.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan Ankarassa keskiviikkona. Kuva: Depo Photos / ZUMA

Julkaistu: 19.2. 21:27

Turkin ja Venäjän yli kolme vuotta jatkunut ystävyyden ja yhteistyön kausi näytti keskiviikkona olevan lähellä loppuaan, kun Moskova ja Ankara syyttivät toisiaan Syyrian Idlibin maakunnan sodasta ja pakolaiskriisistä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan julisti valtapuolue AKP:n kansanedustajille keskiviikkona Ankarassa pitämässään puheessa, että Turkin joukot ovat valmiina hyökkäämään Idlibiin ja pysäyttämään Syyrian hallituksen joukot. Syyria on edennyt kapinallisten viimeiselle tukialueelle Idlibin maakuntaan Venäjän voimakkaalla ilmatuella.

”Käsillä ovat viimeiset päivät, jolloin Syyrian hallitus vielä voi pysäyttää hyökkäyksensä”, Erdoğan sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan. ”Nämä ovat viimeiset varoituksemme. Turkki on tehnyt kaikki valmistelut oman operaationsa toteuttamiseksi, hyökkäys Idlibiin on vain ajan kysymys.”

Venäjä ja Turkki käyvät Idlibistä jatkuvia neuvotteluja, mutta tulosta ei ole tullut.

”Jos puhe on hyökkäyksestä Syyrian laillista hallitusta ja asevoimia vastaan, on kyseessä tietysti pahin mahdollinen vaihtoehto”, Kremlin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov kommentoi Erdoğanin puheita.

Venäjän ja Turkin välit romahtivat aallonpohjaansa syksyllä 2015, kun Turkki ampui alas venäläisen hävittäjän Turkin Syyrian-vastaisella rajalla. Sopu syntyi vasta seuraavan vuoden elokuussa, kun Erdoğan matkusti Moskovaan ja pyysi ampumista anteeksi presidentti Vladimir Putinilta. Maiden välit palasivat nopeasti normaalia paremmiksi ja erityisesti yhteistyö on kukoistanut Syyriassa.

Venäläislähteet tosin huomauttivat jo kaksi vuotta sitten, että Turkin on otettava vastuunsa Idlibistä eli tuhottava sinne paenneet ja sinne siirretyt kapinallisryhmät. Joukossa on kuitenkin runsaasti Turkin liittolaisia ja Turkin liittolaisten liittolaisia.

Turkki ja Venäjä allekirjoittivat 2018 sopimuksen Idlibin ”rauhoittamisalueen” perustamisesta. Alueelle siirrettiin muilta alueilta joukoittain kapinallisryhmiä, jotka joutuivat antautumaan, mutta eivät luopuneet aseistaan.

Molemmat sopimusosapuolet perustivat alueelle tarkkailupisteitään, ja syyttely sopimusrikkomuksista alkoi heti.

Syyrian ja Venäjän asevoimien tämän vuoden hyökkäykset ovat ajaneet YK:n mukaan lähes 900 000 ihmistä pakosalle. Pakenijat ovat etupäässä naisia ja lapsia. Ilmaiskuja on tehty YK:n mukaan muun muassa sairaaloihin ja pakolaisleireille.

Reutersin haastatteleman syyrialaisen oppositiolähteen mukaan Turkilla on jo 15 000 sotilasta Syyrian puolella rajaa Luoteis-Syyriassa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta