Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

Kaksi ampumista tapahtui vesipiippukahvilassa, kioskissa ja niiden ympäristössä. Lisäksi epäilty ampuja hänen äitinsä löytyivät kuolleena asunnosta.

Julkaistu: 20.2. 5:13, Päivitetty 20.2. 21:19

Berliini/Helsinki.

Yhdeksän sivullisen hengen vaatineet ampumiset Hanaun kaupungissa Hessenissä ovat järkyttäneet koko Saksaa. Veritekoa tutkitaan äärioikeistolaisena terrorismina.

Teoista epäilty 43-vuotias saksalaismies ja hänen 72-vuotias äitinsä löytyivät myöhemmin kuolleina rivitaloasunnosta. Yhdentoista kuolleen lisäksi kuusi ihmistä haavoittui, yksi heistä vakavasti.

Mitä ampumisista tiedetään?

Ampumiset alkoivat keskiviikkoiltana hesseniläisessä Hanaun kaupungissa, noin 25 kilometriä itään Frankfurtista. Torstaiaamuna tekoa alettiin tutkia terrorismina, ja tekijän äärioikeistolaisesta motiivista tuli julkisuuteen tietoa viranomaisilta.

Ampuja aloitti veritekonsa Midnight-nimisessä vesipiippubaarissa Hanaun keskustassa, ja jatkoi sieltä matkaansa Kesselstadtin kaupunginosaan. Siellä hän avasi tulen ympäri vuorokauden auki olevassa kioskissa, saksalaiset mediat ja uutistoimistot kertovat.

Bildin mukaan epäilty alkoi ampua ensin Midnight-baarin tupakointitilassa, jossa kuoli neljä miestä ja yksi nainen. Lehden mukaan uhrien joukossa on kurditaustaisia ihmisiä.

Saksan syyttäjälaitoksen edustaja Peter Frank vahvisti torstai-iltana uutistoimistojen mukaan, että uhrit olivat maahanmuuttajataustaisia ja osa heistä oli Saksan kansalaisia. Frankin mukaan uhrit olivat iältään 21–44-vuotiaita.

Turkin Saksan-suurlähettilään mukaan ainakin viisi uhreista oli turkkilaisia, kertoo Reuters turkkilaisen TRT Haber -televisiokanavan tietojen pohjalta. AFP:n mukaan uhrien joukossa oli myös yksi Bulgarian ja yksi Bosnian kansalainen.

Midnight-baari ja kioski ovat runsaan kahden kilometrin päässä toisistaan. Epäillyn ampujan arvioidaan paenneen baarista tummalla autolla.

Poliiseja toisen iskupaikan lähistöllä torstain vastaisena yönä. Ampumisia tapahtui taustalla näkyvässä rakennuksessa sijainneessa kahvila-kioskissa ja sen edustan parkkipaikalla. Kuva: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Hanau on nopeasti kasvava, noin sadantuhannen asukkaan kaupunki Main-joen rannalla, jossa ulkomaalaistaustaisia asukkaita on paljon. Hanaun pormestari Claus Kaminsky välitti torstaiaamuna osanottonsa uhrien omaisille ja kertoi, että rikostutkinnan takia yksi koulu ja kaksi päiväkotia ovat torstaina Hanaussa kiinni.

Tapaus järkyttää syvästi koko Saksaa, ja myös liittokansleri Angela Merkel perui torstaille suunniteltua ohjelmaansa tapahtumien takia. Uhrien muistoksi järjestettiin useita hiljaisia hetkiä eri puolilla Saksaa.

Mitä teon motiivista tiedetään?

Hanaun ampumisista 43-vuotias epäilty on Bildin mukaan Saksan kansalainen, hänellä oli lupa metsästysaseeseen ja hänen autostaan löytyi ammuksia sekä aseharrastelehtiä. Asunto, josta hänet löydettiin kuolleena, kuuluu lehden mukaan hänen isälleen.

Poliisin mukaan ei ole merkkejä siitä, että muita epäiltyjä liittyisi tapaukseen.

Syyttäjälaitos on vahvistanut, että epäilty ampuja julkaisi ennen ampumista netissä manifestin ja videon, joiden sanoma oli ”hyvin rasistinen”.

Saksan terrorisminvastainen yksikkö kertoi torstaiaamuna uutistoimisto AFP:lle ottaneensa tapauksen tutkinnan haltuunsa.

”Liittovaltion tutkijat ovat ottaneet vastuun tapauksen erityisluonteen takia”, poliisin edustaja kertoi AFP:lle.

Hän vahvisti, että tapauksessa on muukalaisvastaisia piirteitä.

Liittokansleri Merkel sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että useat merkit viittaavat rasismiin hyökkääjän motiivina.

”Rasismi on myrkkyä, viha on myrkkyä, ja tätä myrkkyä on yhteiskunnassamme. Se on aiheuttanut jo aivan liian monta rikosta.”

Merkel sanoi myös, että Saksassa ”me emme erittele ihmisiä alkuperän ja uskonnon mukaan”.

Polisin tutkijoita toisen iskun kohteena olleen vesipiippukahvilan edustalla Hanaun keskustassa torstaina. Kuva: RALPH ORLOWSKI / Reuters

Frankfurter Allgemeine -lehti kertoi torstaina aamupäivällä, että ampuja on tunnistettu. Lehden turvallisuuslähteistä saamien tietojen mukaan tekijä oli hiljattain levittänyt verkkosivullaan salaliittoteorioita.

Terrorismitutkija Peter R. Neumann Lontoon King’s Collegesta kertoi Twitterissä saaneensa saksalaislehti Bildiltä epäillyn tekijän jättämän manifestin luettavakseen.

Neumannin mukaan epäilty vihasi ei-valkoisia ja ulkomaalaisia, mutta ei vaikuttanut erityisen islam-vastaiselta. Hän kirjoitti erinomaisella saksan kielellä. Epäillyllä vaikutti olevan myös vainoharhaisia ajatuksia.

Neumannin mukaan epäilty kertoi olevansa ”incel”-tyyppinen henkilö eli vastentahtoisesti selibaatissa elävä, eikä koskaan ole seurustellut. Neumannin mukaan vaikuttaa ilmeiseltä, että epäilty toimi yksin ja kärsi vakavista mielenterveyden ongelmista.

Viharyhmiä tarkkaileva yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö Southern Poverty Law Center määrittelee ”incelit” naisvihamieliseksi miesten ylivallan kannattajaksi.

Myös poliittiseen väkivaltaan ja äärioikeistoon erikoistunut tutkija Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta kertoo tutustuneensa epäillyn julkaisemaan materiaalin. Kotonen sanoo STT:n haastattelussa, että epäilty näyttää tämän hetkisten tietojen valossa toimineen yksin eikä tämä ole pyrkinyt yhdistämään itseään mihinkään tiettyyn ryhmään tai ideologiin.

Äärioikeistolaiset murhat ovat järkyttäneet Saksaa viime aikoina.

Lokakuussa synagogaan yrittänyt hyökkääjä ampui kaksi ihmistä Hallen kaupungissa. Hän on myöntänyt, että teolla oli antisemitistinen ja äärioikeistolainen motiivi. Viime kesänä uusnatsi murhasi hesseniläisen poliitikon Walter Lübcken tämän kotona. Viime perjantaina Saksan poliisi pidätti 12 äärioikeistolaisen ryhmän jäsentä, joiden epäillään aikoneen hyökätä automaattiaseiden kanssa moskeijoihin rukousaikoina.

Ampumiset tapahtuivat kahdessa eri paikassa Hanaun kaupungissa Saksassa myöhään keskiviikkona. Kuva: Yann Schreiber / AFP

.

Poliisin erikoisjoukot tutkivat tapahtumapaikkaa Hanaussa keskiviikkoyönä. Kuva: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Osa uhreista oli kahvilan läheisyydessä olleissa autoissa. Kuva: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Saksan ampumisista epäilty tekijä näyttää toimineen yksin, sanoo epäillyn julkaisemaan materiaalin tutustunut suomalais­tutkija

Seuraa uutisia tästä aiheesta