Demokraattien viimeöinen vaali­väittely oli brutaalia katsottavaa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat|Kirjeenvaihtajan kommentti

Demokraattien viimeöinen vaali­väittely oli brutaalia katsottavaa

Vaaliväittelyssä kävi selväksi, ettei edes sadoilla miljoonilla dollareilla voi ostaa väittelytaitoa.

Elizabeth Warrenin kannattajat hurrasivat Del Real ravintolassa Renossa keskiviikkona, kun heidän ehdokkaansa antoi Michael Bloombergin kuulla kunniansa. Kuva: Rio Gandara / HS

Julkaistu: 20.2. 9:21

Reno

Puukot vedettiin tupesta heti. Demokraattien vaaliväittely torstaiyönä Suomen aikaa oli brutaalia katsottavaa.

“Haluaisin puhua siitä, kuka on meitä vastassa”, senaattori Elizabeth Warren aloitti.

“Miljardööri, joka kutsuu naisia läskeiksi ämmiksi ja hevosnaamaisiksi lesboiksi. Enkä puhu Donald Trumpista vaan pormestari Bloombergista.”

Katsoin väittelyä Warrenin kannattajien kokoontumisessa Nevadassa. Warrenin hyökkäys sai yleisön ensin kohahtamaan ja sitten hurjiin aplodeihin.

“Anna mennä, Elizabeth!” televisiolle huudettiin.

Warrenin aloitus ei ollut illan ensimmäinen eikä varsinkaan viimeinen hyökkäys New Yorkin entistä pormestaria Michael Bloombergia vastaan. Kaikki muut ehdokkaat tulivat väittelyyn valmiina kampittamaan gallup-nousijan, joka oli väittelyssä mukana ensimmäistä kertaa.

Bloomberg on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä. Hän ilmoittautui mukaan presidenttikisaan vain pari kuukautta sitten, mutta on jo käyttänyt siihen satoja miljoonia dollareita mainosrahaa. Se on ennenkuulumatonta.

“Hän on vain toisenlainen Trump”, 57-vuotias Lisa Drottar sanoi Warrenin kannattajien kisakatsomossa.

Ei tosin ole ihme, että Warrenin kannattajat suhtautuivat Bloombergiin epäluuloisesti. Warrenin poliittinen ura on perustunut rahan vallan vastustamiselle.

Anne Jurek ja Lisa Drottar (oik.) seurasivat vaaliväittelyä Del Real ravintolassa. Kuva: Rio Gandara / HS

Paksu lompakko ei suojellut Bloombergia kanssakilpailijoilta, päinvastoin. Hän sai kuulla kunniansa niin vähemmistöjen syrjinnästä, seksismistä kuin siitä, ettei ole julkaissut verotietojaan.

Ennalta-arvattavia hyökkäyksiä kiinnostavampaa oli kuitenkin puolustus – tai sen puute. Nopeasti kävi selväksi, ettei Bloomberg osaa torjua iskuja, saati hyökätä takaisin. Hän takelteli vastauksissaan ja jäi jopa sanattomaksi.

Kun Bloombergilta tivattiin menneistä seksistisistä kommenteista, hän vetosi siihen, että hänen yrityksensä on työllistänyt naisia ja vielä johtoasemiin.

Warren vastasi tyrmäyksellä.

“Kai kuulitte, että hänen puolustuksensa oli, että ‘olen ollut kiva joillekin naisille’.”

Bloomberg onnistui vastaukseksi lähinnä pyörittelemään silmiään samalla, kun Warren jatkoi iskujaan.

Väittelyn katsojat reagoivat suosikkiensa kommentteihin innolla. Kuva: Rio Gandara / HS

Kuukausien ajan demokraattien väittelyt olivat kohteliaita keskusteluita terveydenhoitouudistuksen tai ilmastopolitiikan yksityiskohdista. Tämä oli torstaiyönä muisto vain.

Bloomberg ei suinkaan ollut ainoa, joka vastaanotti puoluetovereiden piikkejä. Varsinkin väittelyn alkupuoli oli silkkaa kilpakumppaneiden mätkimistä joka suuntaan.

“Meidän ei pitäisi joutua valitsemaan kahden ihmisen välillä, joista toinen haluaa polttaa puolueen maan tasalle ja toinen haluaa ostaa sen”, Pete Buttigieg tölväisi sekä Bloombergia että senaattori Bernie Sandersia, joka ei ole demokraattipuolueen jäsen.

Bernie Sanders ja Pete Buttigieg olivat vain yksi väittelyn taistelupareista. Kuva: Rio Gandara / HS

Paikoin kiistat näyttivät henkilökohtaisilta. Buttigieg ja senaattori Amy Klobuchar edustavat kumpikin puolueen keskitien linjaa ja ovat politiikan sisällöstä suurin piirtein samaa mieltä. Silti, tai juuri siksi, he olivat jatkuvasti repimässä toisiaan rikki.

Joe Biden yritti välillä iskeä riidan väliin vakioargumentillaan: “Minä olen ainoa, joka tunnen tämän asian”, hän huuteli sekaan.

Ketään ei kuitenkaan tuntunut kiinnostavan entisen varapresidentin ulkopoliittinen kokemus.

Varsinkin Warren, joka pärjäsi ensimmäisissä esivaaleissa huonosti, tuli lavalle veitset terävinä. Nyt tai ei koskaan, hän näytti ajattelevan.

Taktiikka toimi ainakin yhdessä suhteessa. Väittelyn jälkeen Warrenin kampanja kertoi keränneensä satojen tuhansien dollarien edestä uusia lahjoituksia. Ilman rahaa kampanjat kuivuvat kasaan.

Mutta kuinka pitkälle rahalla pääsee? Se nähdään aikaisintaan maaliskuun alussa, kun Bloomberg on ensimmäistä kertaa ehdolla esivaaleissa. Hän on jättänyt ensimmäiset osavaltiot kokonaan väliin. Ennenkuulumatonta sekin.

Bloombergin kampanjan väite on ollut, että hänkin on kova ja rikas kaveri New Yorkista ja osaa siksi näyttää Trumpille kaapin paikan. Väitteen uskottavuus koki nyt kovan kolauksen.

Jos se olisi yhdestä väittelystä kiinni, Bloombergin kampanja olisi tuhon oma. Hän sai jopa kuukausia väittelyissä kompuroineen Bidenin näyttämään mestariväittelijältä.

Bloomberg on kerännyt gallup-suosionsa ennen kaikkea sen jälkeen, kun Biden menestyi huonosti ensimmäisissä esivaaleissa Iowassa ja New Hampshiressä. Kummankin miehen kampanja on perustunut väitteelle, että he pystyvät voittamaan presidentti Donald Trumpin marraskuun presidentinvaaleissa.

Ensin kävi ilmi, ettei Biden pystynyt voittamaan edes Iowan ja New Hampshiren demokraattien kannatusta. Nyt puolestaan selvisi, ettei Bloomberg voita väittelyä edes omien puoluetovereiden kesken. Kaikki tietävät, että Trump olisi vielä paljon rajumpi vastustaja.

Niinpä moni demokraattien äänestäjä on jälleen ilman vastausta mieltään painavaan kysymykseen: kuka voittaisi Trumpin?

Äänestäjät katsoivat vaaliväittelyä meksikolaisessa ravintolassa Renossa. Kuva: Rio Gandara / HS

HS-analyysi: Grafiikat näyttävät, kuinka valtavat määrät rahaa Michael Bloomberg käyttää tuhotakseen Donald Trumpin

Trump ja Bloomberg piikittelivät toisiaan kesken Super Bowlin: Trump pilkkasi vastustajansa pituutta, Bloomberg sivalsi presidenttiä suihku­rusketuksesta

Mediamoguli Michael Bloombergin lähtö presidentti­kilpaan voisi sekoittaa demokraattien pasmat: Näin Donald Trumpin ystävästä tuli tämän arkki­vihollinen

Näin valitaan Yhdysvaltain presidentti: Grafiikat ja laskuri esittelevät vaalivuoden tärkeät käänteet