Syyrialainen isä opetti pienen tyttärensä nauttimaan ilma­iskuista, ja nyt he nauravat yhdessä pommien moukaroimassa Idlibissä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Syyrialainen isä opetti pienen tyttärensä nauttimaan ilma­iskuista, ja nyt he nauravat yhdessä pommien moukaroimassa Idlibissä

Syyrian armeijan hyökkäystä paennut Abdullah Muhammed haluaa, että tytär Salwa ei kokisi pelkoa.

Julkaistu: 20.2. 11:20

Kun pommit putoavat lähelle, Abdullah Muhammed ja Salwa-tyttö nauravat räjähdyksille. Isä on opettanut kolmevuotiaalle tyttärelleen, että kyse on hauskasta asiasta.

Muhammed, 32, on julkaissut sosiaalisessa mediassa videoita, joilla he odottavat pommin putoamista. Heidän kasvoillaan on pelon sijaan uteliaisuutta.

”Onko se lentokone vai tykinammus?” isä arvuuttelee.

Kun tärähtää, Salwa ratkeaa räkättämään.

”Yritän auttaa häntä olemaan kokematta pelkoa”, Muhammed perustelee perheensä omaksumaa suhtautumista Syyrian armeijan tykistötuleen ja Venäjän lentokoneiden ilmaiskuihin.

Pommitusten jälkiä Idlibin alueella helmikuussa. Kuva: Omar Haj Kadour / AFP

Muhammed keksi rinnastaa pommit ilotulituksiin, kun hän pari vuotta sitten tuli kertoneeksi säikähtäneelle Salwalle, että ei ollut mitään syytä pelätä paikallisten poikien räjäyttämiä paukkuja paastokuukasi ramadanin päättymisjuhlan id al-fitrin yhteydessä.

Nykyään Salwa tietää jo, että kyse on ammuksista, mutta niiden odottaminen on silti pysynyt perheelle leikkinä.

Isä, äiti ja tytär asuvat Idlibin hallintoalueella, joka on Syyrian viimeistä merkittävää kapinallisjoukkojen hallitsemaa seutua. Uutiskanava al-Jazeeran mukaan perhe pakeni Syyrian joukkojen lähestyvää hyökkäystä aiemmin tässä kuussa Saraqebin kaupungista, joka sijaitsee strategisesti tärkeässä suurten maanteiden risteyksessä. Tällä haavaa he asuvat ystäviensä luona Sarmadan kaupungissa, kauempana rintamasta ja lähellä Turkin rajaa.

Muhammed myöntää, että nauraminen ei auta Salwaa, jos tulee osuma tai rintamalinja vyöryy yli.

”Hänellä menee toistaiseksi hyvin. – – Mutta pelkään, että ampuminen jatkuu hänen varttuessaan. Siinä tapauksessa tämä leikki ei suojaa häntä syviltä henkisiltä traumoilta”, Muhammed sanoo al-Jazeeralle.

Lähes miljoona ihmistä on paennut Syyrian armeijan hyökkäystä Idlibin alueella runsaan kahden kuukauden aikana, arvioi YK viime viikolla. Idlibin kriisi on YK:n mukaan pahimpia koko Syyrian sodan aikana.

Kolmevuotias Salwa on syntynyt sodan keskellä, sillä Syyrian taistelut alkoivat lähes yhdeksän vuotta sitten. Idlibissä siviilien ahdinko on pahentunut nopeasti aivan viime aikoina.

Rintamalinja on lähestynyt Idlibin pohjoisosaa, jonne alueen asutus on keskittynyt. YK:n mukaan alueella on loukussa lähes kolme miljoonaa ihmistä. Osa heistä on saapunut Idlibiin aiemmin paettuaan muualla Syyriassa käytyjä taisteluja.

Idlibistä sen sijaan ei pääse enää mihinkään. Sitä on kuvailtu viimeiseksi loukuksi, jonka Syyrian hallitus lopulta murskaa.

Lue myös: Alaa pakeni perheensä kanssa kesken ruoanlaiton, kun Syyrian armeija aloitti hyökkäyksenä – Nyt kolme miljoonaa ihmistä on vaarassa jäädä Idlibissä ristituleen

Ihmiset pyrkivät turvaan Turkin rajan tuntumaan, jossa leireillä on ollut jo entuudestaan satojatuhansia ihmisiä aiempien taistelujen seurauksena.

Rajan yli ei pääse, koska Turkki on sulkenut sen välttääkseen satojen tuhansien syyrialaisten päätymisen maahansa. Turkki kuitenkin tukee Idlibin kapinallisia, joista suuri osa on islamistisia ja jihadistisia aseryhmiä. Turkilla on Idlibissä tarkkailupisteitä, joissa on sen sotilaita.

Asetelma on johtanut myös suoriin yhteenottoihin Turkin ja Syyrian joukkojen välillä. Turkin mukaan Syyrian joukot ovat tappaneet 14 turkkilaissotilasta. Tämä on kiristänyt pahasti paitsi Turkin ja Syyrian myös Turkin ja Venäjän välejä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan julisti keskiviikkona, että Turkin joukot ovat valmiina hyökkäämään Idlibiin pysäyttääkseen Syyrian armeijan etenemisen.

Reutersin haastatteleman syyrialaisen oppositiolähteen mukaan Turkilla on jo 15­000 sotilasta Syyrian puolella rajaa Luoteis-Syyriassa.

Turkki uhkasi pikaisella hyökkäyksellä Syyrian joukkoja vastaan Idlibissä, Venäjä varoitti ”pahimmasta vaihtoehdosta”

Ulkoministeri Haavisto Münchenin turvallisuuskonferenssissa: Syyrian Idlibissä on nyt suuren sodan vaara

YK: Syyriassa käynnissä maan sisällis­sodan yksi pahimmista kriiseistä, Idlibin kaupungista paennut lyhyessä ajassa yli 800 000 ihmistä

Seuraa uutisia tästä aiheesta