Lesothon pääministeri saa syytteen entisen vaimonsa murhasta, syytettynä on myös hänen nykyinen vaimonsa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Lesothon pääministeri saa syytteen entisen vaimonsa murhasta, syytettynä on myös hänen nykyinen vaimonsa

Tom Thabane, 80, ilmoitti eroavansa korkean ikänsä takia.

Tom Thabane on toiminut Lesothon pääministerinä vuosina 2012–2015 ja kesäkuusta 2017 lähtien.

Tom Thabane on toiminut Lesothon pääministerinä vuosina 2012–2015 ja kesäkuusta 2017 lähtien. Kuva: Gianluigi Guercia / AFP

Julkaistu: 20.2. 14:29

Lesothon pääministeri Tom Thabane, 80, saa perjantaina syytteen entisen vaimonsa murhasta, kertoi maan apulaispoliisipäällikkö torstaina. Thabane ilmoitti samana päivänä eroavansa virastaan heinäkuun lopussa. Hän perusteli päätöstään korkealla iällään.

Pientä afrikkalaisvaltiota ravistelevan murhatutkinnan uusimmista käänteistä kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Tom Thabane oli vielä naimisissa Lipolelo Thabanen, 58, kanssa, kun tämä ammuttiin kuoliaaksi kotinsa edustalla kesäkuussa 2017, vain kaksi päivää ennen miehensä virkaanastujaisia. Pari eli asumuserossa ja oli keskellä riitaisaa avioeroprosessia.

Tom Thabane meni uusiin naimisiin Maesaih Thabanen kanssa vain pari kuukautta murhan jälkeen. Murhasta epäiltiin pitkään tunnistamattomia asemiehiä, mutta pari viikkoa sitten poliisi kertoi kohdistaneensa epäilynsä Maesaih Thabaneen, 42. Poliisille oli myös selvinnyt, että murhapaikalta soitettiin puhelinnumeroon, joka kuului Tom Thabanelle.

Maesaih Thabane kuvattuna Lesothon pääkaupungissa Maserussa tiistaina.

Maesaih Thabane kuvattuna Lesothon pääkaupungissa Maserussa tiistaina. Kuva: SUMAYA HISHAM / Reuters

Parin miljoonan asukkaan Lesotho on Etelä-Afrikan ympäröimä vuoristovaltio, josta kolme neljäsosaa sijaitsee yli 1 800 metriä merenpinnan yläpuolella. Pinta-alaltaan se vastaa kolmea Uuttamaata.

Lesotho on perustuslaillinen monarkia, joka itsenäistyi Britannian siirtomaavallasta vuonna 1966. Maan nykyinen kuningas on Letsie III, mutta hänen asemansa on seremoniallinen. Poliittista valtaa käyttää pääministerin johtama hallitus.

Lesotho on maailman köyhimpiä maita, jossa myös hiv:n ja aidsin levinneisyys on maailman pahimpia.

Lesothon pääministerin nykyistä vaimoa epäillään edellisen vaimon murhasta: Rikospaikalta oltiin yhteydessä pääministerin puhelimeen

Seuraa uutisia tästä aiheesta