Kommentti: Äärioikeiston väkivalta ja viha ovat hälyttävällä tasolla, ja tilanne Saksassa tuntuu jo hallitsemattomalta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Kommentti: Äärioikeiston väkivalta ja viha ovat hälyttävällä tasolla, ja tilanne Saksassa tuntuu jo hallitsemattomalta

Suuri saksalainen enemmistö suree järkyttyneenä uusinta veritekoa ja sen uhreja. Pelko hallitsemattomasta vihan kasvusta jättää monet sanattomaksi.

Julkaistu: 20.2. 16:13

Berliini

Äärioikeistolainen isku tuntui Saksassa jo melkein roikkuvan ilmassa, ja torstaina saksalaiset heräsivät tähän pelättyyn painajaiseen: yksitoista kuollutta silmittömän ammuskelun seurauksena.

Lue lisää: Saksan joukkoampumisia tutkitaan äärioikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

”Meillä on massiivinen ongelma rasismin ja oikeistoterrorismin kanssa. Kehityksen on annettu jatkua liian kauan”, arvioi kansanedustaja Konstantin von Notz sanomalehti Bildin suorassa videolähetyksessä torstai-iltapäivänä.

”Äärioikeisto ei ole kenenkään otteessa”, sanoi hänen kollegansa Konstantin Kuhle.

Tilanne on Saksassa hälyttävä – tästä on laaja yksimielisyys. Samalla vallitsee ahdistava neuvottomuus.

Poliisin eristämä rikospaikka saksalaisessa Kesselstadin kaupungissa lähellä Frankfurtia.

Poliisin eristämä rikospaikka saksalaisessa Kesselstadin kaupungissa lähellä Frankfurtia. Kuva: Thomas Lohnes / AFP

Aamupäivän aikana mediat kertoivat hesseniläisen Hanaun kaupungin joukkoampumisen epäillystä tietoja, joita hän oli jättänyt jälkeensä. Vaikuttaa siltä, että syyllinen oli yksinäinen ulkomaalaisia vihaava nelikymppinen mies, joka tappoi veritekonsa päätteeksi myös äitinsä ja itsensä.

Uhreista monet olivat epävirallisten tietojen mukaan nuoria aikuisia ja ainakin osin ulkomaalaistaustaisia. He olivat kaupungilla viettämässä iltaa. Heillä olisi ollut elämää edessään, mutta heidän toiveensa, haaveensa ja odotuksensa elämälle riistettiin raa’asti pois.

Jäljelle jäi suuri joukko järkyttyneitä läheisiä: lapsia, puolisoita, perheenjäseniä, ystäviä, sukulaisia – ja suuri pelko ulkomaalaisvihan kasvamisesta edelleen.

Vaikka iskun tekijästä ei vielä tiedetä kaikkea, tuska on valtava Hanaussa ja koko Saksassa.

Epäilty ampuja jätti jälkeensä julistuksen ja videon, joiden perusteella hän vihasi ulkomaalaisia mutta vaikutti myös epävakaalta, mahdollisesti psyykkisesti sairaalta ja salaliittoihin uskovalta. Hän tuskin oli järjestelmällisen äärioikeistoryhmän jäsen.

Virallinen Saksa osoittaa myötätuntoaan uhrien omaisille.

”Rasismi on myrkkyä, viha on myrkkyä, ja tätä myrkkyä on yhteiskunnassamme”, sanoi liittokansleri Angela Merkel.

Keinoja myrkyn poistamiseen ei kuitenkaan näytä olevan, vaikka moni on sitä mieltä, että myrkyllinen tilanne on jatkunut jo kauan.

Moni muu kokee, että sanat loppuvat jo kokonaan.

”En jaksa enää olla sanaton, haavoittunut, järkyttynyt”, kirjoitti eräs saksalainen twiittaaja.

Äärioikeistolainen viha eri muodoissaan on niin jokapäiväistä, että se tuntuu tukahduttavalta. Pahuus on arkipäiväistynyt.

Omaisia tai tavallisia saksalaisia ei lohduta se, että tekijä saattoi tällä kertaa olla yksinäinen, sairas tyyppi. Teko oli jälleen yksi osoitus siitä, että vihaa on aivan liikaa eri puolilla yhteiskuntaa ja keskenään erilaisten ihmisten mielissä.

Käynnissä tuntuu olevan polarisoitumisen kierre, jossa puheet ja teot äärioikealla ovat koventuneet jo vuosien ajan. Kun puheet kovenevat politiikassa ja internetissä, kasvaa riski, että joku ottaa taas mallia ja yhä useampi rohkaistuu lähtemään mukaan ääritoimintaan.

Saksassa kuullaan lähes viikoittain uutisia oikeiston vihamielisistä teoista ja niiden yrityksistä.

Viime viikonloppuna otettiin kiinni epäiltyjä, joiden uskotaan suunnitelleen aseellista äärioikeiston terrori-iskua. Epäiltyjen joukossa oli myös poliisi.

Aiemmin tänä vuonna kerrottiin, että armeijassa ja erityisesti sen erikoisjoukoissa on kasvava määrä äärioikeistolaisia. Maanantaina islamia ja ulkomaalaisia vastustava rasistinen järjestö Pegida marssi tuhansien osallistujien voimin Dresdenin läpi, kuten joka maanantai.

Viime vuoden suurimpia äärioikeiston vihan osoituksia olivat niin ikään Hessenissä tapahtunut CDU-poliitikko Walter Lübcken murha ja Hallen osin epäonnistunut synagogaisku, jonka tekijä ampui kaksi ihmistä.

Äärioikeistolainen väkivalta ei ole sodanjälkeisessäkään Saksassa tämän tai viime vuosikymmenen ilmiö. Se ei myöskään ole ilmiö, joka rajoittuisi Saksaan tai olisi tyypillistä saksalaisille.

Uudessa-Seelannissa, Yhdysvalloissa ja ympäri maailman on samalla sairaalla maailmankuvalla varustettuja ihmisiä, jotka ovat valmiita väkivaltaan ja tappamiseen.

Tilanne Saksassa on kuitenkin selvästi kärjistynyt viime vuosina. Nyt ollaan siinä pisteessä, että tilanne tuntuu saksalaisista jo hallitsemattomalta.

Saksassa äärioikeistoon kytkeytyy kansallinen syyllisyys toisen maailmansodan aikaisesta natsidiktatuurista – kauhu ja pelko, että ihminen ei opi historiasta.

Samalla on syytä muistaa, että koko Saksan kuva näyttää ihan toisenlaiselta. Vastarinta rasismia kohtaan näkyy ja kuuluu voimakkaasti. Äärioikeiston mielenosoitukset saavat vastaansa mielenosoituksia ihmisoikeuksien puolesta. Suuri saksalaisten enemmistö on tottunut elämään täysin arkipäiväisessä sovussa suuren maahanmuuttajaväestön kanssa.

Nyt ilma on kuitenkin raskas typertyneestä surusta ja järkytyksestä. Näitä painajaisia ei enää haluta nähdä.

Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

Äärioikeistolaisryhmä suunnitteli Saksassa imitoivansa Uudessa-Seelannissa toteutettua moskeijaiskua

Saksan ampumisista epäilty tekijä näyttää toimineen yksin, sanoo epäillyn julkaisemaan materiaalin tutustunut suomalais­tutkija