Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

Nygårdin mukaan hänen miljardöörinaapurinsa Bahamalla on mustamaalauskampanjan takana ja väitetyille uhreille olisi maksettu hänen vastaisten syytösten esittämisestä. Joukkokanteen asianajajan mukaan ilmoituksia uusista tapauksista tulee jatkuvana tulvana Kanadasta ja Yhdysvalloistakin.

Peter Nygård vuonna 2007. Kuva on otettu Nygårdin Bahaman-kodin Nygård Cayn yksityisessä yökerhossa. Kuva: SplashNews / MVphotos

Julkaistu: 20.2. 20:53, Päivitetty 21.2. 7:13

Kymmenet uudet ihmiset ovat ilmoittautuneet todistajiksi tai uhreiksi laajassa ja järkyttäviä syytöksiä sisältävässä jutussa, jossa suomalais-kanadalaista muotialan monimiljonääriä Peter Nygårdia syytetään tyttöjen ja naisten raiskaamisesta, kertoo juttua kahden vuoden ajan tutkinut asianajaja Greg Gutzler Helsingin Sanomille.

Viime viikolla 78-vuotiasta Nygårdia vastaan nostettiin New Yorkissa siviilioikeudellinen ryhmäkanne, jossa kymmenen naista sanoo joutuneensa Nygårdin raiskaamaksi ja muunlaisten seksuaalisten hyökkäysten kohteeksi Yhdysvalloissa ja Bahamalla, jossa Nygårdilla on juhlista ja julkkisvieraista tunnettu loistelias kartanokompleksi. Monet uhreista olivat 14–15-vuotiaita, kun syytösten mukaiset rikokset tapahtuivat.

Gutzlerin mukaan hänen ja toisen asianajajan Lisa Haban sähköpostit ja puhelimet ovat tukkeutuneet yhteydenotoista ryhmäkanteen julkitulon jälkeen. Gutzlerin mukaan uusia Nygårdin rikoksista todistaneita ihmisiä on ilmaantunut ainakin yli sata, ja ”heistä kymmenet ovat uhreja”.

Gutzlerin mukaan yhteydenottoja on tullut kaksikon yllätykseksi paljon Kanadasta ja Yhdysvalloista, kun joukkokanteen uhreista lähes kaikki olivat bahamalaisia. Syytöksiä on usean vuosikymmenen ajalta.

”Meillä on uhreja monenlaisilta ajoilta, varhaisin vuodelta 1977 ja viimeinen noin vuoden takaa. He kaikki kertoivat samanlaisia tarinoita väitetystä hyväksikäytöstä. Huomionarvoista on, että he kertoivat samalla tavalla asioista [yksityiskohtia Nygårdista], joista ei ole julkisesti kerrottu”, Gutzler kertoi torstaina puhelimessa New Yorkista.

Viime viikon torstaina New Yorkissa nostetun joukkokanteen 99-sivuisen kirjelmän mukaan kuusi Nygårdin uhreista oli joko 14- tai 15-vuotiaita, kun he joutuivat raiskatuiksi 2000- ja 2010-luvuilla. Heistä yhdeksän on bahamalaisia ja yksi Yhdysvaltain kansalainen.

Kanteessa Nygårdin kerrotaan houkutelleen ”vaikutusalttiita ja usein köyhiä lapsia ja naisia käteismaksuilla tai väärillä lupauksilla tuottoisista mallin mahdollisuuksista”, minkä jälkeen heitä on muun muassa huumattu ja raiskattu.

Ote Peter Nygårdia vastaan nostetusta joukkokanteesta, jota perusteltiin 99-sivuisella dokumentilla.

Gutzlerin mukaan uhrien kertomusten tueksi on kerätty monenlaisia lisätodisteita. Kanteessa haetaan korvauksia uhreille, mutta kyseessä ei ole rikosjuttu, jonka perusteella voitaisiin antaa esimerkiksi vankeustuomio. Viranomaiset voivat halutessaan käynnistää rikosprosessin, mutta sellaista ei ole Yhdysvalloissa ainakaan vielä vireillä.

Kanadan yleisradioyhtiön CBC:n mukaan Bahaman poliisilla on käynnissä aktiivinen rikostutkinta, jossa neljä naista syyttää Nygårdia seksuaalirikoksista. He ovat menneet poliisin puheille viime vuoden heinäkuussa ja kukin heistä on myös mukana tuoreessa joukkokanteessa.

Tammikuussa Los Angelesissa kerrotaan lisäksi nostetun kaksi muuta siviilikannetta vastaavanlaisista syytöksistä.

Nygård kiistää kaikki syytökset tiedottajansa välityksellä. Tiedottaja kertoi HS:lle Nygårdin joutuneen amerikkalaisen miljardöörin, Bahamalla asuvan naapurinsa Louis Baconin mustamaalauskampanjan uhriksi. Tätä Nygård oli tiedottajan mukaan osannut odottaa, sillä hän nosti itse oikeusjutun Baconia vastaan viime vuonna.

Tiedottajan – joka ei halua nimeään julki – mukaan Bacon yritti jo vuonna 2010 ”maksaa naisia” syyttämään Nygårdia, mutta Nygård olisi silloin onnistunut pysäyttämään itseensä kohdistuneen ”salaliiton”.

Peter Nygårdin residenssi Bahamalla vuonna 2015 kuvattuna.

Baconilla ja Nygårdilla on ollut pitkään oikeustaisteluihinkin johtaneita riitoja, jotka liittyvät esimerkiksi maankäyttöön ja keskinäisiin mustamaalaussyytöksiin.

Joukkokanteessa mukana oleva asianajaja Gutzler sanoo, että Bacon on rahoittanut kansalaisjärjestöä, joka on auttanut ilmeisesti joitakin Nygårdin uhreja terapialla. Gutzler sanoo kuitenkin, että hän on teettänyt tutkimuksensa itsenäisillä ja riippumattomilla tutkijoilla, joihin Bacon ei ole vaikuttanut millään tavalla.

”Olen tavannut ja puhunut kymmenien uhrien kanssa ja voin kertoa, että minä uskon heidän tarinoitaan. Se, että väittää tätä salaliitoksi, on hirvittävä teko näitä uhreja vastaan ja naisten oikeuksille, ja se on kaikkea muuta kuin totta”, Gutzler totesi.

HS ei onnistunut löytämään toimivia yhteystietoja Baconille, joka ei ilmeisesti ole kommentoinut mediassa Nygårdin viimeisiä syytöksiä.

Nygårdin asianajaja Jay Prober puolestaan totesi kanadalaisradion haastattelussa, että syytökset ovat täysin tekaistuja ja valheellisia.

”Olen nähnyt monia valheellisia syytöksiä, mutta en ole ikinä nähnyt valheellisia syytöksiä, jotka olisivat näin inhottavia”, totesi Prober, jota HS ei tavoittanut kommentoimaan.

Joukkokanteessa esitetyt syytökset ovatkin inhottavia, ja niissä on paljon yksityiskohtia, jotka ovat liian rajuja perinteisessä mediassa esitettäväksi.

Esimerkiksi kolmen uhrin kertomusten mukaan he olivat 14-vuotiaita ja neitsyitä joutuessaan Nygårdin raiskaamiksi, jotkut huumattuina.

”Nygårdin työntekijät toivat hänelle pussillisen pillereitä. Nygård antoi hänelle kolme pilleriä ja neuvoi häntä ottamaan ne kerralla viinin kanssa”, yksi uhreista on kertonut.

Tämän jälkeen silloin 14-vuotias tyttö oli kertomansa mukaan vaatinut Nygårdia lopettamaan, kun Nygård kävi häneen käsiksi. Pian tämän jälkeen tyttö oli sammunut ja herännyt seuraavana aamuna ymmärtäen tulleensa raiskatuksi.

Tytöt ja naiset on kanteessa nimetty vain salanimillä Jane Doe 1, Jane Doe 2 ja niin edelleen. Monelle heistä Nygård tai hänen työntekijänsä olivat maksaneet jopa tuhansia dollareita seksistä ja muista syistä.

Asianajajien mukaan Nygård ja hänen yhtiönsä ovat syyllistyneet myös seksikauppaan. Kanteen mukaan Nygårdin yritysten työntekijät ja resurssit olivat auttamassa häntä rikostensa tekemisessä ja jälkien peittelyssä.

Peter Nygård vuonna 2016. Kuva: Clinton Wallace

”Kun Nygård tuli tietoiseksi hänen seksikaupparinkiinsä liittyvistä tutkimuksista, hän turvautui taktiikkaan, jossa käytettiin väkivaltaa, uhkailua, lahjontaa ja maksuja, joilla yritettiin hiljentää uhrit”, kanteessa sanotaan.

Jane Doe 8 oli kertomansa mukaan Nygårdin Bahaman kartanon pitkäaikainen työntekijä, joka joutui pomonsa huumaamaksi ja raiskaamaksi 29-vuotiaaana.

“Nygård vaati, että Jane Doe 8 alkaisi harrastaa seksiä hänen kanssaan säännöllisesti, vaatimuksena siitä, että hän saisi pitää työpaikkansa. Kun hän kieltäytyi, hän sai potkut”, kanteessa kerrotaan.

Kanteen mukaan Nygårdin uhreista monet oli kutsuttu niin sanottuihin ”hemmottelujuhliin” (pamper parties), joissa tytöille ja naisille tarjottiin huumeita ja alkoholia. Tavoitteena oli saada seksiseuraa Nygårdille.

Asianajaja Gutzler arvelee, että joukkokanteen oikeuskäsittelyn alkamiseen menee noin puolitoista vuotta.

Britanniassa media on kiinnostunut tapauksesta osittain sen vuoksi, että Nygårdin ystäväpiiriin kuuluu prinssi Andrew, joka on aiemmin kytketty viime vuonna kuolleen hyväksikäyttäjä Jeffrey Epsteinin seksirikosvyyhteen.

Daily Mail -lehti ja muut viestimet julkaisivat Bahamalla Nygårdista otettuja kuvia, joissa hän on hyvin nuoren näköisten naisten tai tyttöjen seurassa. Otsikoissa korostettiin Nygårdin ystävyyttä prinssi Andrew’n kanssa, vaikka prinssin ei tiedetä Nygårdin yhteydessä syyllistyneen mihinkään epäilyttävään.

Peter Nygård gaalaillassa Beverly Hillsissä Kaliforniassa vuonna 2014. Kuva: Clinton Wallace

Monet julkkikset ja silmäätekevät ovat vierailleet Nygårdin paratiisikodissa Nygård Cayssä Bahamalla, esimerkkinä Yhdysvaltain edesmennyt presidentti George Bush vanhempi ja näyttelijä Robert De Niro.

Nygård tunnetaan myös yhteyksistään suomalaiskaunottariin. Hänen vierainaan kävi 1990-luvulla muun muassa Linda Lampenius, Janina Frostell, Kata Kärkkäinen ja Tanja Karpela.

Nygårdilla on satojen miljoonien eurojen omaisuus. Hänellä kerrotaan olevan seitsemän eri lasta neljän eri naisen kanssa. Hän syntyi Helsingissä, mutta muutti lapsena vanhempiensa mukana Kanadaan.

HS pyysi puhelinhaastattelua Nygårdilta tiedottajansa välityksellä, mutta asiaan ei torstain mittaan palattu.

Peter Nygård vuonna 2013.

Seuraa uutisia tästä aiheesta