Venäjän lääke lapsikatoon on tehonnut, ja nyt lapsista maksettavia korvauksia päätettiin yhä korottaa: toisesta lapsesta voi saada lähes 9 000 euroa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Venäjän lääke lapsikatoon on tehonnut, ja nyt lapsista maksettavia korvauksia päätettiin yhä korottaa: toisesta lapsesta voi saada lähes 9 000 euroa

Duuma panosti syntyvyyden lisäämiseen suurilla summilla Putinin käskystä.

Naiset kävivät lastenvaunuineen Mordovia Arenan lähellä Venäjän Saranskissa toukokuussa 2018. Kuva: Maxim Shemetov / Reuters

Julkaistu: 20.2. 20:53

Venäjän parlamentin alahuone eli duuma hyväksyi torstaina roimat korotukset ja parannukset niin kutsuttuun äitiyspääomaan, jota on maksettu lapsiperheille vuodesta 2007 lähtien. Toisesta tai myöhemmin syntyvästä lapsesta voi saada nykykurssilla 8 900 euron kertakorvauksen.

Samalla duuma päätti, että kertakorvauksen voi saada jo ensimmäisestä lapsesta. Ensimmäisestä lapsesta maksettava kertakorvaus on kuitenkin pienempi, 466 617 ruplaa eli 6 745 euroa.

Äitiyspääoma annetaan perheelle vain yhdestä lapsesta.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan korotuspäätökset tulevat voimaan takautuvasti siten, että korkeampaa korvausta voivat hakea kaikki tänä vuonna syntyneiden lasten vanhemmat ja yksinhuoltajat.

Korotus äitiyspääomaan on peräti 150 000 ruplaa eli nykykurssilla 2 160 euroa eli lähes 25 prosenttia. Tällä kompensoidaan viiden vuoden inflaatiota, sillä indeksikorotuksia ei valtion huonon taloustilanteen vuoksi ole tehty vuoden 2015 jälkeen.

Äitiyspääoma eli materinski kapital maksetaan eläkerahaston varoista ja lain mukaan sitä voi käyttää vain lapsesta aiheutuviin kuluihin. Määritelmä tosin on laaja, päivähoitomaksujen ja koulutarvikkeiden lisäksi esimerkiksi vuokra tai asuntolainamenot kelpaavat korvattaviksi.

Tähän mennessä miljoonat venäläispariskunnat ovat nostaneet äitiyspääoman. Viime vuosina siihen on kulunut rahaston varoja vuosittain yli 300 miljardia ruplaa eli kokonaissumma on vaihdellut nykykurssilla neljän ja viiden miljardin euron välillä. Neljänneksen korotus merkitsee siis miljardiluokan lisäystä julkisiin menoihin.

Tilastojen valossa rahan syytäminen lapsiperheille on myös tehonnut. Venäjän kokonaishedelmällisyysluku tosin kääntyi kasvuun jo vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun aallonpohjan jälkeen, mutta kasvu kiihtyi viime vuosikymmenellä, kun äitiyspääoma otettiin käyttöön. Hedelmällisyysluku oli 2017 Venäjällä 1,76, kun sama luku Suomessa oli 1,49.

Venäjän toimien teho näkyy myös väestön määrässä. Väkiluku kävi alhaisimmillaan vuonna 2008 alle 143 miljoonassa mutta lähti sitten nousuun, joka kiihtyi poliittisen kriisin vuonna 2014. Nyt väkiluku on lähes 147 miljoonaa. Kasvu tosin on viime vuosina hyytynyt, kun 1980-luvun lopulla ja 1990-luvulla syntyneiden pienten ikäluokkien naiset ovat tulleet synnytysikään.

Äitiyspääoman tehoa selittää myös muiden korvausten kurja taso. Äitiyspäivärahat ovat pienet ja lyhytaikaiset, ja niiden taso vaihtelee alueittain.

Venäjän perhepolitiikan suuri johtaja on alusta lähtien ollut presidentti Vladimir Putin, joka on toistuvasti muistuttanut, että syntyvyydestä on pidettävä huolta.

”Kyseessä on eräs tärkeimmistä aloitteista, joilla toteutetaan presidentin epistolaa”, duuman puhemies Vjatšeslav Volodin perusteli korotusta toimittajille torstaina Moskovassa Interfaxin mukaan. Volodin viittasi Putinin vuotuisiin puheisiin kansakunnalle, joita kutsutaan myös ”epistolaksi” parlamentin molemmille kamareille ja muille päättäjille. Putin piti tämän vuoden puheensa tammikuussa.

Epistolat ja presidentin keväällä antamat ”toukokuun ukaasit” vastaavat tavallaan suomalaisia budjettiriihiä ja lisäbudjetteja, tosin Moskovassa on koolla vain yhden miehen riihi.

Hankkisitko lapsen, jos sinulle maksettaisiin yli 10 000 euron ”synnytysbonus”? Näin maailmalla on pyritty parantamaan syntyvyyttä

Seuraa uutisia tästä aiheesta