Libyan hallinto palasi tulitauko­neuvotteluihin, kertoi aiemmin vetäytyvänsä jatkuvien väki­valtaisuuksien takia - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Libyan hallinto palasi tulitauko­neuvotteluihin, kertoi aiemmin vetäytyvänsä jatkuvien väki­valtaisuuksien takia

YK-edustajan mukaan pysyvä tulitauko näyttää ”erittäin vaikealta, mutta mahdolliselta”.

Julkaistu: 21.2. 5:21

Libyan kansainvälisesti tunnustettu GNA-hallinto palasi torstaina takaisin YK:n vetämiin tulitaukoneuvotteluihin. Hallinnon edustajat kertoivat aiemmin viikolla vetäytyvänsä neuvotteluista, sillä toista osapuolta edustavan sotapäällikkö Khalifa Haftarin joukot ovat heidän mukaansa toistuvasti rikkoneet väliaikaista tulitaukoa. Sisällissota on repinyt maata jo vuosia.

YK:n Libya-edustaja Ghassan Salame kertoi neuvottelujen jatkuneen Genevessä. Salamen mukaan pysyvän tulitauon saaminen osapuolten välille näyttää ”erittäin vaikealta, mutta mahdolliselta”.

Käytännössä neuvotteluja käy tammikuussa nimetty sotilaskomitea, jossa on mukana viisi jäsentä GNA-hallinnosta ja viisi jäsentä Haftarin joukoista.

”Olen iloinen siitä, että molemmat delegaatiot palasivat neuvotteluihin ja ovat entistä tarmokkaampia pyrkimään sopimukseen”, Salame sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Osapuolet pääsivät periaatteelliseen sopuun pysyvästä tulitauosta helmikuun alkupuolella, mutta tarkemmista ehdoista neuvotellaan yhä. Edellinen neuvotteluyritys päättyi tuloksettomana kuun alkupuolella.

Salamen mukaan nyt käytäville neuvotteluille antaa lisäpontta YK:n turvallisuusneuvoston viime viikolla hyväksymä päätöslauselma, jossa vaadittiin Libyaan pysyvää tulitaukoa.

”Yritän käyttää tämän ikkunan siihen, että saisimme aikaan sopimuksen niin sotilaallisista, poliittisista kuin taloudellisista kysymyksistä”, Salame sanoi.

Talouskysymyksistä, esimerkiksi Afrikan suurimpiin kuuluvan öljyvarainnon jaosta, neuvotellaan erikseen. Libyan poliittisen tulevaisuuden kartoituksen puolestaan on määrä alkaa loppukuusta Genevessä.

Libyassa on käyty sisällissotaa vuoden 2011 kansannoususta lähtien. Tuolloin pitkäaikainen diktaattori Muammar Gaddafi syrjäytettiin sotilasliitto Naton johtaman koalition tukemassa operaatiossa.

Sisällissotaan on sotkeutunut myös monia muita maita, pääosin tukemalla sodan eri osapuolia. Muun muassa Turkki on tukenut GNA-hallintoa, kun taas monet arabimaat ja Venäjä ovat tukeneet Haftarin joukkoja.

YK on vaatinut, että ulkovallat lopettavat sekaantumisen Libyan asioihin. Tammikuussa Berliinin huipputapaamisessa esimerkiksi Ranska, Egypti, Turkki ja Venäjä lupasivatkin pitää näppinsä erossa Libyasta sekä kunnioittaa YK:n asevientikieltoa.

Tämän viikon maanantaina EU:n ulkoministerit kertoivat sopineensa toimista, joilla pyritään lopettamaan aseiden virta Libyaan.

Libyan hallinto vetäytyy seuraavasta tulitaukoneuvottelusta, syyttää vastapuolta tulitauon rikkomisesta

EU sopi toimista, joilla yritetään estää aseiden toimittaminen Libyaan

Kommentti: Libyan tulitauko oli harvinainen onnistuminen eurooppalaiselle diplomatialle – Pian myös Suomelta vaaditaan päätöksiä

Seuraa uutisia tästä aiheesta