Pappi aiheutti Venäjällä kohun kutsumalla avoliitossa eläviä naisia prostituoiduiksi – Selitti arvostelleensa miehiä, ei naisia - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Pappi aiheutti Venäjällä kohun kutsumalla avoliitossa eläviä naisia prostituoiduiksi – Selitti arvostelleensa miehiä, ei naisia

Kirkon ammattimaiset sananselittäjät käänsivät tämänkin puheen lopulta naisten puolustukseksi.

Dimitri Smirnov osallistui Venäjän duuman ylähuoneen istuntoon tammikuun lopussa. Kuva: Mihail Tereštšenko / TASS

Julkaistu: 21.2. 7:35, Päivitetty 21.2. 8:37

Venäjällä on kuluvalla viikolla käyty poikkeuksellisen laaja keskustelu naisen asemasta kodissa ja seurakunnassa. Keskustelu sai alkunsa Moskovan patriarkaatin perheasiain komitean puheenjohtajan Dimitri Smirnovin puheesta, jonka hän piti Orthodox Bro -seuran tapaamisessa viime viikonloppuna.

”Meillä naiset eivät itsekään ymmärrä, mikä se sellainen avioliitto on”, Smirnov sanoi uutistoimisto Interfaxin sunnuntaisen uutisen mukaan. ”Kun ei sovi sanoa, että ’olen ilmainen prostituoitu’, niin sanotaan, että olen avoliitossa. Voi hyvää päivää! Siinähän jaat ilmaiseksi palveluksia ja siinä kaikki, eihän sinua vaimona kukaan pidä.”

Kirkonmies jatkoi ajatuksenjuoksua väittämällä, että Venäjällä on naimisissa olevia naisia miljoonittain enemmän kuin naimisissa olevia miehiä.

”Kuinka tämä on mahdollista? Hyvin yksinkertaista: ne miehet, jotka sanovat olevansa avoliitossa, eivät pidä naisiaan vaimoina, vaan tilapäisinä huvituksina. Jos tällainen mies suhtautuisi naiseensa kuin vaimoon, niin olisiko niin vaikeaa käydä rekisteröitymässä? No ei olisi minkäänlaista vaivaa.”

Moskovalainen, 68-vuotias kirkkoherra Smirnov ei ole mikään vapaamielisen kansankirkon airut. Hän on perustanut aiemmin kirkonmiesten niin sanotun ”erityisdivisoonan”, jonka tähtäimessä on aborttioikeuden lisäksi ollut myös lastensuojelulainsäädäntö. Smirnov kannattaa periaatetta ” ken kuritta kasvaa se kunniatta kuolee”.

Liikkeen militantti nimi ei ole ihme, sillä Smirnov on luennoinut kristillisestä kulttuurista muun muassa Venäjän strategisten ohjusjoukkojen sotilasakatemiassa.

Video Smirnovin puheesta levisi salamannopeasti sosiaalisessa mediassa, minkä kirkon tiedotuspäällikkö Vladimir Legoida tuomitsi vielä samana päivänä ”onnettomaksi trollaamiseksi”. Samalla Legoida kuitenkin mainitsi, ettei avoliitto ole kirkolle mikään ongelma.

Voit katsoa videon Smirnovin puheesta alta tai tästä linkistä.

Skandaali nousi nopeasti poliittiselle tasolle. Parlamentin alahuoneen eli duuman perheasiain valiokunnan varapuheenjohtaja Jelena Vtorygina tuomitsi Smirnovin sanat ”naista loukkaaviksi ja halventaviksi”. Maanantaina päästiin järeämpiin toimiin. Juristi ja tv-juontaja Jekaterina Gordon ilmoitti tehneensä Smirnovin puheesta rikosilmoituksen.

Gordonin mukaan häntä ”häiritsee perinne, jonka perusteella tällaiset loukkaukset ja ilmaukset erityisesti naisia kohtaan eivät johda rangaistukseen”.

Seuraavaksi patriarkaatin yhteiskuntasuhteiden johtaja, metropoliitta Ilarion pyysi kirkon puolesta julkisesti anteeksi Smirnovin sanoja. ”Esitän anteeksipyyntöni niille lukuisille naisille, jotka tuntevat itsensä loukatuiksi pappismiehen šokeeraavien ilmausten vuoksi”, Ilarion kommentoi uutistoimisto Ria Novostille.

Ulkoministeriön tiedotuspäällikkö Marija Zaharova pyysi Facebook-sivullaan Legoidaa puolustamaan naisia ja jatkoi: ”Tai voisikohan avoliitossa olevia miehiäkin nimitellä jotenkin?”

Parin päivän metelöinnin jälkeen Smirnov tuli viimein itse julkisuuteen ja kertoi, että hänet on ymmärretty tiedotusvälineissä täysin väärin: hänhän arvosteli miehiä, ei naisia.

Moskovan patriarkaatin ulkosuhdeosaston varajohtaja Vahtang Kipišidze tarttui tähän selitykseen riemumielin: näinhän se onkin, Smirnov yritti selvästi puolustaa ”kauniimpaa sukupuolta”!

Kipišidzen mukaan Smirnov ”ilmaisi itseään itselleen tyypillisellä tavalla” yrittäessään sanoa, että miesten kieltäytyminen liiton rekisteröinnistä aiheuttaa naisille psykologisia traumoja.

”Tällaisin, ehkä turhan jyrkin vertauksin Smirnov yrittää suojella naisia joutumasta sellaisten siveettömien miesten uhreiksi, jotka aikovat turmella heidät ja käyttää heitä hyväkseen”, Kipišidze muotoili Life-uutisten mukaan.

Oppositiohenkinen sanomalehti Novaja Gazeta innostui keskiviikkoisessa kommentissaan kaipaamaan kirkon entistä ulkosuhdepäällikköä Vjatšeslav Tšaplinia, jolle patriarkka Kirill antoi potkut vuonna 2015. Tšaplin kuoli sairaskohtaukseen jumalanpalveluksen jälkeen tammikuun lopussa Moskovassa. Sinänsä hämmästyttävää, sillä Tšaplinia ei minään liberaalina pidetty, vaan lähinnä äärikonservatiivina.

Smirnov itse siirtyi torstaina jo uusiin aiheisiin. Hän kertoi uskonnollisia asioita pohtivan Kulturkampf-sivuston haastattelussa, että ”keskiaika, se oli kaiken kaikkiaan ihmiskunnan historian parasta aikaa”.

Siihen ei taida olla mitään lisäämistä.

Seuraa uutisia tästä aiheesta