Ulkoministeriö: Ranska järjesti kotiutus­lennon Kiinan Wuhanista, lennolla mukana olleet suomalaiset pääsivät perjantaina kotiin - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Ulkoministeriö: Ranska järjesti kotiutus­lennon Kiinan Wuhanista, lennolla mukana olleet suomalaiset pääsivät perjantaina kotiin

Kone saapui Pariisiin perjantaina puoliltapäivin Suomen aikaa. Evakuoidut tuotiin ministeriön mukaan kotiin yhteistyössä Pohjoismaiden kanssa

Eteläranskalaiselle Istres-Le Tuben sotilaslentokentälle laskeutui evakuointilentokone 2. helmikuuta, jolloin toinen Wuhanista eurooppalaisia tuova lento saapui Ranskaan. Kuva: Clement Mahoudeau / AFP

Julkaistu: 21.2. 9:08, Päivitetty 21.2. 17:51

Kiinan Wuhanista tehtiin perjantaina kotiutuslento Ranskaan. Ulkoministeriön tietojen mukaan lennolla oli myös suomalaisia.

Lento oli Ranskan järjestämä. Kone saapui Pariisiin puoliltapäivin Suomen aikaa. Ulkoministeriö kertoi perjantai-iltana viestipalvelu Twitterissä, että ”jatkolento Pariisista toteutettiin yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa”.

”Suomalaiset ovat Suomessa, enempää emme voi kertoa”, ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Vilma Paavilainen vahvisti.

Ranska oli edellyttänyt, että kellään koneeseen nousseista ei ollut koronaviruksen oireita.

Ulkoministeriö ilmoitti aiemmin, ettei se kerro yksityisyydensuojan vuoksi, montako suomalaista kotiutuskoneessa oli. Ministeriön mukaan Wuhanissa on yhä alle kymmenen suomalaista.

Kotiutuslennosta kirjoittivat myös ranskalaiset Le Figaro ja Le Parisien. Le Parisienin mukaan Airbus A380 -mallinen kone laskeutui Charles de Gaullen kansainväliselle lentoasemalle.

Koneen matkustajista 28 oli ranskalaisia ja 36 muiden maiden kansalaisia. Ranskalaiset oli määrä kuljettaa Normandy Gardenin lomakylään Branvilleen, minne he jäävät karanteeniin kahden viikon ajaksi.

Ranskan ulkoministeriön mukaan muista matkustajista huolehtivat heidän kotimaidensa viranomaiset, Le Parisien kertoo.

Suomen Pekingin-suurlähetystö kertoi aiemmin HS:lle, että kaikkiin Wuhanissa oleviin suomalaisiin ollaan säännöllisesti yhteydessä.

Vielä alkuviikosta suurlähetystöstä ilmoitettiin, että mahdollisuuksia suomalaisten kotiuttamiseen selvitetään jatkuvasti mutta että tiedossa ei olisi uusia EU-kotiutuslentoja.

Lue lisää: Kiinan koronavirusytimessä Hubeissa on yhä suomalaisia, helsinkiläinen galleristi on viettänyt 25 päivää sisätiloissa

Helmikuun alussa Wuhanista kuljetettiin Ranskaan kolme suomalaista. Lennolla oli kaikkiaan 254 ihmistä 30:stä eri maasta.

Hubein maakunnassa Kiinassa sijaitseva Wuhan on ollut viime kuukausina kansainvälisen huomion keskipisteenä. Alueelta joulukuussa havaittu ja sittemmin kymmeniin maihin levinnyt uudenlainen koronavirus on tartuttanut kaikkiaan yli 70 000 ihmistä.

Perjantaiaamupäivään mennessä covid-19:ksi nimetty, koronaviruksen aiheuttama tauti oli vaatinut Kiinassa yli 2 000 kuolonuhria.

Kiinan koronavirus­ytimessä Hubeissa on yhä suomalaisia, helsinkiläinen galleristi on viettänyt 25 päivää sisä­tiloissa

Seuraa uutisia tästä aiheesta