Virusta pelkäävät ukrainalaiset yrittivät pysäyttää Kiinasta evakuoitujen bussi­saattueen: Mielen­osoittajat heittivät kiviä, polttivat renkaita ja ottivat yhteen poliisin kanssa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Virusta pelkäävät ukrainalaiset yrittivät pysäyttää Kiinasta evakuoitujen bussi­saattueen: Mielen­osoittajat heittivät kiviä, polttivat renkaita ja ottivat yhteen poliisin kanssa

Ukrainassa ei ole todettu yhtään uuden koronaviruksen tartuntaa.

Julkaistu: 21.2. 9:09, Päivitetty 21.2. 10:52

Terveiden ihmisten evakuoiminen koronavirusepidemian keskuksesta Kiinan Wuhanista johti väkivaltaisuuksiin Ukrainassa torstaina. Asiasta kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Asukkaat vastustivat torstaina Kiinasta evakuoitujen ihmisten tuomista karanteeniin Novy Sanžaryn pikkukaupunkiin Ukrainaan. Kuva: VALENTYN OGIRENKO / REUTERS

Novi Sanžaryn pikkukaupungissa Pultavan alueella Keski-Ukrainassa asukkaat olivat tukkineet sairaalaan johtavan tien ja heittivät kivillä busseja, jotka toivat ukrainalaisia ja latinalaisamerikkalaisia karanteeniin.

Ainakin kahden bussin ikkunoita hajosi. Asukkaat myös polttivat autonrenkaita ja ottivat yhteen saattuetta turvaavien satojen poliisien kanssa.

Mielenosoittajien ja poliisien rintamat kohtasivat Novi Sanžaryssa torstaina. Kuva: VALENTYN OGIRENKO / REUTERS

Välikohtauksen jäljiltä maassa makasi loukkaantuneita mielenosoittajia ja poliiseja, kertoo AFP.

”Eikö Ukrainassa ole mitään syrjäistä kylää, jonne voisi viedä 50 ihmistä ilman uhkaa väestölle?” novisanžarylainen Juri Dzjubenko kysyi Reutersin mukaan.

Ukrainassa ei ole todettu yhtään uuden koronaviruksen tartuntatapausta.

Novi Sanžaryyn evakuoitujen joukossa on Reutersin mukaan 45 ukrainalaista, 27 argentiinalaista ja pienempiä määriä ainakin Costa Rican, Dominikaanisen tasavallan, Ecuadorin ja El Salvadorin kansalaisia.

Viranomaisten mukaan evakuoiduilla ei ole oireita, ja heidät on määrä pitää karanteenissa kaksi viikkoa.

Kiinasta evakuoidut ihmiset katselivat bussin ikkunasta Harkovan lentoasemalla, jonne heidät oli tuotu Wuhanista lennoilla Kiovan kautta. Kuva: HLEB HARANITŠ / REUTERS

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vakuutti kansalle, että evakuointi- ja karanteenioperaatio ei aiheuta vaaraa.

”Mutta haluaisin mainita toisenlaisen vaaran. On vaarana unohtaa, että me kaikki olemme ihmisiä ja me kaikki olemme ukrainalaisia”, Zelenskyi sanoi Reutersin mukaan.

Novi Sanžaryssa eräs mielenosoittaja ehdotti, että Zelenskyi voisi itse isännöidä evakuoituja osoittaakseen näiden vaarattomuuden.

”Ota kymmenen ihmistä, niin minä otan kaksi”, pelkän etunimensä kertonut Juri vetosi Zelenskyiin Reutersin mukaan.

Toinen mielenosoittaja ehdotti evakuoitujen viemistä ydinvoimala­onnettomuudesta tunnetulle Tšernobylin eristysalueelle, kolmas taas Ukrainan parlamenttiin.

Ukrainan sisäministeri Arsen Avakov oli Novi Sanžaryssa rauhoittelemassa paikallisia. Kuultuaan väkivaltaisuuksista pääministeri Oleksi Hontšaruk raportoi Twitterissä olevansa matkalla paikan päälle.

Sisäministeri Avakov korosti väkijoukolle, että evakuoidut eivät ole tartunnan saaneita vaan terveitä ihmisiä.

”Toistaiseksi”, eräs mielenosoittaja vastasi AFP:n mukaan.

Avakov kertoi, että evakuoitujen terveydentilan ovat tarkastaneet sekä kiinalaiset että ukrainalaiset asiantuntijat.

Mielenosoittaja piteli Ukrainan lippua uhmatessaan poliiseja Novi Sanzharyssa torstaina. Kuva: VALENTYN OGIRENKO / REUTERS

Ukrainan suurlähetystö kertoi Reutersin mukaan, että kolmea ukrainalaista ja yhtä kazakstanilaista ei päästetty evakuointilennolle, koska heillä oli kuumetta. Yksi ukrainalainen puolestaan kieltäytyi kyydistä kotimaahansa, koska Kiinan viranomaiset eivät antaneet hänen ottaa mukaan koiraansa.

Ukrainan valtion turvallisuuspalvelu kertoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan, että terveysministeriön nimissä kirjoitettu tekaistu sähköposti väitti osan evakuoiduista saaneen virustartunnan.

Myös Vynnykyn pikkukaupungissa Lvivin alueella Länsi-Ukrainassa oli mielenosoituksia ja paikalliset tukkivat sairaalaan johtavan tien, koska huhujen mukaan sinnekin tuotaisiin evakuoituja.

Ukrainalaisten pelkoja lietsoo maan terveydenhuollon heikkous, korruption laajuus ja epäluottamus viranomaisiin, arvioi Reuters. Maa on hiljattain kärsinyt tuhkarokkoepidemiasta. Moni ei halua rokottaa itseään tai lapsiaan.

Mielenosoittajat ottivat yhteen poliisien kanssa Novi Sanžaryssa torstaina. Kuva: VALENTYN OGIRENKO / REUTERS

Suomen kiinalaiset ovat toimittaneet yli satatuhatta hengityssuojainta Kiinaan koronavirusta taltuttamaan

Etelä-Korean neljänneksi suurin kaupunki autioitui, kun suuri joukko ihmisiä altistui korona­virukselle paikallisessa kirkossa