Yhdysvallat ja Taleban aikovat allekirjoittaa rauhaan tähtäävän sopimuksen ensi viikolla - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Yhdysvallat ja Taleban aikovat allekirjoittaa rauhaan tähtäävän sopimuksen ensi viikolla

Kyse ei ole varsinaisesta rauhansopimuksesta, vaan askeleesta kohti sitä.

Yhdysvaltain sotilaat vartioivat laaksoa Nerkhin alueella Vardakin maakunnassa Afganistanissa viime kesäkuussa. Kuva: Thomas Watkins / AFP

Julkaistu: 21.2. 14:26

Yhdysvallat ja ääri-islamistinen afganistanilaisjärjestö Taleban aikovat allekirjoittaa rauhaan tähtäävän sopimuksen ensi viikon lauantaina Qatarin Dohassa, vahvistivat Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja Talebanin edustaja Zabihullah Mujahid perjantaina. Asiasta kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Kyse ei ole varsinaisesta rauhansopimuksesta vaan askeleesta kohti sitä. Lähde Taleban-järjestössä sanoi AFP:lle, että laajemmat rauhanneuvottelut on määrä aloittaa 10. maaliskuuta.

Huomenna lauantaina alkaa allekirjoittamista edeltävä ”väkivallan vähennys” eli osittainen aselepo Talebanin, Yhdysvaltojen ja Afganistanin turvallisuusjoukkojen välillä.

Taleban korosti aselevon osittaisuutta. Väkivallan hiipuminen osoittaisi Yhdysvalloille paitsi hyvää tahtoa myös sen, että Talebanin johto pystyy hallitsemaan joukkojaan.

Talebanin valtuuskunta poistui Afganistanin hallinnon edustajien kanssa käymistään neuvotteluista Moskovassa viime toukokuussa. Kuva: Jevgenija Novoženina / Reuters

Talebanin sydänmailla Kandaharin maakunnassa Etelä-Afganistanissa eräs järjestön taistelija vahvisti AFP:lle saaneensa käskyn pidättäytyä hyökkäyksistä. Niin ikään Kandaharissa toimiva Taleban-komentaja Hafiz Saeed Hedayat tosin sanoi AFP:lle, että ohjeet koskisivat pidättäytymistä vain hyökkäyksistä suuriin kaupunkeihin ja valtateille.

”Tämä tarkoittaa, että väkivalta syrjäseuduilla ehkä jatkuu”, Hedayat sanoi.

Talebaniin perehtynyt asiantuntija Rahimullah Yusufzai arvioi AFP:lle, että parinkymmenen vuoden sodankäynti on tehnyt sekä Talebanin että Yhdysvaltain halukkaammaksi neuvottelutuloksen saavuttamiseen.

”Kumpikin osapuoli on osoittanut sitoutumisensa rauhansopimuksen allekirjoittamiseen, ja se on suuri, merkittävä kehityskulku”, hän sanoi.

Sama viesti oli Talebanin varajohtajalla Sirajuddin Haqqanilla poikkeuksellisessa mielipidekirjoituksessaan sanomalehti The New York Timesissa torstaina.

”Pidimme kiinni myrskyisistä neuvotteluista sen vihollisen kanssa, jota vastaan olemme katkerasti taistelleet kaksi vuosikymmentä kuoleman sataessa taivaalta. Se osoittaa sitoutumisemme lopettaa vihamielisyydet ja tuoda rauha maahamme”, Haqqani kirjoitti.

Hän johtaa myös Talebanin haaraosastoa Haqqani-verkostoa, jota Yhdysvallat pitää terroristijärjestönä.

Yhdysvaltojen ja Talebanin rauhanneuvottelut kaatuivat väliaikaisesti syyskuussa Talebanin Kabulissa tekemän pommi-iskun takia, mutta ne pääsivät jatkumaan marraskuussa.

Aiemmin pöydällä ollut sopimusluonnos edellyttäisi Talebanilta aselepoa, sitoutumista neuvotteluihin Afganistanin hallituksen kanssa – joihin Taleban ei ole toistaiseksi suostunut – sekä al-Qaida- ja Isis-terroristiverkostojen toiminnan estämistä vastineeksi yhdysvaltalaisjoukkojen poistumisesta.

Yhdysvallat aikoo vetää kotiin merkittävän osan sotilaistaan, joita on Afganistanissa 12 000–13 000.

Taleban on voimistunut Afganistanissa vahvimmaksi sitten vuoden 2001, jolloin Yhdysvallat syrjäytti sen hirmuhallinnon.

Taleban-kapinallisten hallitsema alue on kasvanut merkittävästi vuoden 2014 lopusta lähtien, jolloin sotilasliitto Naton johtama Isaf-operaatio päättyi ja Afganistanin puolustaminen jäi maan oman armeijan vastuulle niin ikään Naton johtaman Resolute Support -operaation tukemana.

Myös Suomi osallistuu nykyiseen operaatioon, jossa sen kokonaisvahvuus on noin 60 ihmistä.

Afganistanissa on sodittu enemmän tai vähemmän yhtäjaksoisesti joulusta 1979, jolloin Neuvostoliitto miehitti maan.

Neuvostoliitto vetäytyi maasta vuonna 1989, mikä johti islamististen ja heimojoukkojen sisällissotaan ja Talebanin syntyyn.

Lue myös: Neuvostoliitto miehitti Afganistanin jouluna 40 vuotta sitten, mutta se oli vasta alkua mielipuoliselle sotimiselle, joka jatkuu yhä