”Nämä ovat maailman rumat kasvot” - Ulkomaat | HS.fi

Kotoaan paennut syyrialaisnainen pesi poikansa hiuksia keskiviikkona telttaleirillä Ma’arrat Masrinin kylässä Idlibin maakunnassa. Idlibiä on kuvailtu sodan viimeiseksi loukuksi, jonka Syyrian hallitus lopulta murskaa. Kuva: Anas Alkharboutli / Zuma

”Nämä ovat maailman rumat kasvot”

Syyrian sodan viimeiseltä näyttämöltä Idlibistä paenneet kertovat, millaista on elämä umpikujassa. ”Tuntuu, että kuolema tulee lähemmäs päivä päivältä”, sanoo 25-vuotias Yousef Obeid.

Julkaistu: 22.2. 2:00, Päivitetty 22.2. 6:22

Kun Omar Khaled lähti tammikuun lopussa pakomatkalle, hän pakkasi mukaansa vain muutaman vaatteen ja henkilöpaperit.

Muuhun ei ollut aikaa, sillä sotakoneet pommittivat hänen kotikaupunkiaan Saraqibia Pohjois-Syyriassa.

Khaled, 33, pakeni vaimonsa kanssa läheiseen Idlibin kaupunkiin, jota on pitkään pidetty Syyrian sodan viimeisenä näyttämönä.

Idlibin maakunta on Syyrian viimeinen merkittävä kapinallisjoukkojen hallitsema alue. Siellä on loukussa lähes kolme miljoonaa ihmistä. Osa heistä on saapunut Idlibiin paettuaan muualla Syyriassa käytyjä taisteluja.

Khaled ei ehtinyt olla Idlibissä kauan.

Syyrian ja sitä tukevan Venäjän joukot haluavat vallata kaupungin, ja viimeisestä taistelusta on ennustettu veristä.

Pari viikkoa sitten Khaled siirtyi telttakylään Sarmadāhan lähelle Turkin rajaa. Siellä hän kohtasi tilanteen, jota YK on kutsunut yhdeksi Syyrian sisällissodan pahimmista kriiseistä.

Sadattuhannet Idlibistä paenneet ihmiset värjöttelevät ilman suojaa ja ruokaa. Lämpötila on pudonnut pahimmillaan viiteen pakkasasteeseen. Khaled yöpyy repaleisessa teltassa keskellä rakennusjätettä.

”Onneksi meillä ei ole lapsia, sillä he olisivat kuolleet tähän kylmyyteen”, Khaled kertoo HS:lle puhelimitse.

Omar Khaled asuu vaimonsa kanssa repaleisessa teltassa Sarmadāssa. Kuva: Ali Haj Sulaiman

Kylmyys todella tappaa Idlibistä pakenevia.

YK kertoi maanantaina, että vauvoja ja pieniä lapsia on kylmettynyt kuoliaaksi, sillä täysillä telttaleireillä ihmisille ei riitä lämmikettä.

Yli 900 000 ihmistä on paennut Syyrian armeijan hyökkäystä Idlibin seudulla runsaan kahden kuukauden aikana. Paenneista suurin osa on naisia ja lapsia, YK arvioi.

”Kriisi on saavuttanut kammottavan uuden tason”, sanoi YK:n humanitaaristen asioiden varapääsihteeri Mark Lowcock tiedotteessaan maanantaina.

Hänen mukaansa tilanteesta voi kehkeytyä 2000-luvun suurin humanitaarinen kauhutarina, jos konfliktin osapuolet eivät sovi tulitauosta.

 Ihmiset ovat umpikujassa, sillä Turkki on sulkenut rajansa pakolaisilta.

Idlibistä pakenevilla on vain huonoja vaihtoehtoja.

He ovat umpikujassa, sillä Turkki on sulkenut rajansa pakolaisilta.

Heille ei ole paikkaa Syyriassakaan. Naiset ja lapset suojautuvat esimerkiksi puiden alle, moskeijoihin ja kouluihin, kertoo tilannetta paikalla seuraava lääkäri Tammam Lodami.

”Tämä on valtava katastrofi”, hän huokaa puhelimeen.

Ranskalainen Lodami työskentelee Idlibissä terveydenhuoltoapua tarjoavien organisaatioiden kattojärjestölle UOSSM:lle. Hänen arvionsa mukaan järjestöt pystyvät auttamaan yhteensä vain noin kymmentä prosenttia pakolaisista.

Moni kotinsa jättänyt jää kokonaan ilman asuinpaikkaa, ruokaa ja lääkkeitä. Osa niistä, jotka onnistuvat saamaan teltan, kuolee lämmittimien sytyttämiin tulipaloihin.

”Nämä ovat maailman rumat kasvot”, Lodami tiivistää.

Suurin osa pakenevista syyrialaisista on naisia ja lapsia. Kuva: Khalil Ashawi / Reuters

Syyrialaislapset tutustuivat koiraan telttaleirillä Idlibin pohjoispuolella. Kuva: Bakr Alkasem / AFP

Syyria on Venäjän tuella kiihdyttänyt viime aikoina iskujaan Idlibissä. Presidentti Bashar al-Assad haluaisi alueen pian haltuunsa.

Tilanne on kärjistänyt Venäjän ja Turkin välejä, koska kapinallisliikkeitä tukevalla Turkilla on idlibissä tarkkailupisteitä. Jännitteet kiristyivät, kun Syyrian liittouman pommituksissa kuoli hiljattain kolmetoista turkkilaissotilasta ja yksi siviili.

Turkki varoitti iskujen jälkeen Syyrian liittolaista Venäjää ”verilöylystä”.

Lähi-idän asiantuntija Mikko Patokallio konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä huomauttaa, että sodalle ei vielä ole näkyvissä nopeaa loppuratkaisua.

”Auki on vielä hyvin syväluotaavia kysymyksiä Syyrian tulevaisuudesta.”

Vaikka Syyrian joukot saisivat Idlibin haltuunsa, on epävarmaa, pystyisikö al-Assad todella hallitsemaan sodan edetessä voimaantuneita ja Iranin tukemia aseellisia ryhmiä. Lisäksi auki on kysymys esimerkiksi Turkin ja Venäjän intresseistä.

Turkki ja Venäjä neuvottelivat 2018 sopimuksen, jolla on pyritty muun muassa ehkäisemään sotilaalliset yhteenotot Turkin ja Venäjän tukeman Syyrian joukkojen välillä.

Maat käyvät Idlibistä jatkuvia neuvotteluja, mutta tulosta ei ole tullut. Patokallio uskoo, että tilanteen aseellinen kärjistyminen ei olisi kummallekaan osapuolelle paras vaihtoehto.

”Venäjälle mielekkäämpää olisi, että neuvotteluprosessia käytäisiin hitaasti ja lujitettaisiin pikkuhiljaa al-Assadin hallinnon voimaa.”

Turkkikaan tuskin haluaa sotia.

”Pikemminkin se yrittää näyttää riittävästi voimaa rauhoittaakseen tilanteen.”

On myös mahdollista, että al-Assad tyytyy lopulta valtaamaan Idlibin merkittävät M4- ja M5-moottoritiet. Kaupunki sijaitsee strategisesti tärkeällä paikalla niiden risteyksessä

Tosin pelkkä moottoriteiden valtaaminenkin tarkoittaisi YK:n mukaan, että vielä arviolta 280 000 ihmistä joutuisi lähtemään pakoon.

Turkin armeija laukaisi raketin kohti Syyrian joukkoja Idlibissä viime viikolla. Kuva: Omar Haj Kadour / AFP

Sarminin kaupunki Idlibin maakunnassa tuhoutui pommituksissa helmikuussa. Kuva: Omar Haj Kadour / AFP

Läpi Syyrian sodan al-Assadin joukot ovat iskeneet siviilikohteisiin, kuten sairaaloihin, kouluihin ja huoltoreitteihin. Niin joukot tekevät nyt Idlibin alueellakin.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Koillis-Syyrian 550 sairaalasta ja terveysasemasta enää vain puolet on toimintakykyisiä.

”Toistan jälleen: sairaalat ja niiden työntekijät eivät ole oikeutettuja maalitauluja”, sanoi järjestön johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus lehdistötilaisuudessa keskiviikkona.

CMI:n Patokallion mukaan siviilikohteiden tuhoaminen on tapa murentaa opposition moraalia. Jos al-Assadin vastustajat pakenevat kohti Turkkia, presidentin tehtävä helpottuu.

”Se on hyvin kylmää ja kyynistä mutta tehokasta. Hänhän tavoittelee maan hallitsemista, ei väestön.”

Moni Idlibistä paennut haluaisi nyt Turkkiin, vaikka maan armeija vahtii suljettua rajaa. Vaarallista ja kallista operaatiota harkitsee parhaillaan Yousef Obeid, 25.

Yousef Obeid.

Hän lähti Idlibistä 10. helmikuuta, kun ilmaiskut kiihtyivät ja hänen kotinsa lähellä räjähteli raketteja. Obeid päätyi Azazin kaupunkiin, jossa hän pääsi asumaan sukulaisensa luo.

Pienessä kolmiossa asuu nyt 35 ihmistä. Obeidilla on neljä- ja kaksivuotiaat lapset, ja hänen vaimonsa on raskaana.

”Haluaisin jäädä Syyriaan, mutta jos liittouman joukot etenevät enää yhtään, meillä ei ole vaihtoehtoja”, Obeid kertoo puhelimitse.

Obeid kuuluu paikalliseen aktivistiryhmään, joten hän pelkää perheensä olevan erityisessä vaarassa. Terroristijärjestö Isis tappoi hänen isoveljensä vuonna 2014. Obeid kertoo olevansa pettynyt muiden maiden vaitonaisuuteen kriisin keskellä.

”Ajattelen nyt kuten moni syyrialainen: kukaan ei välitä eikä aio ryhtyä toimeen pelastaakseen meitä.”

Tunnelma perheen suojapaikassa on paitsi pettynyt myös epätoivoinen.

”Tuntuu, että kuolema tulee lähemmäs päivä päivältä.”

Syyrian sodan viimeinen näyttämö

Idlibin hallintoalue on Syyrian viimeinen merkittävä kapinallisjoukkojen hallitsema paikka.

Lähes miljoona ihmistä on paennut Syyrian armeijan hyökkäystä Idlibin alueella runsaan kahden kuukauden aikana.

Ihmiset pyrkivät turvaan Turkin rajan tuntumaan, jossa leireillä on ollut jo entuudestaan satojatuhansia ihmisiä aiempien taistelujen seurauksena.

Rajan yli ei pääse, koska Turkki on sulkenut sen välttääkseen satojentuhansien syyrialaisten päätymisen maahansa.

Syyrialainen isä opetti pienen tyttärensä nauttimaan ilma­iskuista, ja nyt he nauravat yhdessä pommien moukaroimassa Idlibissä

Ulkoministeri Haavisto Münchenin turvallisuuskonferenssissa: Syyrian Idlibissä on nyt suuren sodan vaara

YK: Syyriassa käynnissä maan sisällis­sodan yksi pahimmista kriiseistä, Idlibin kaupungista paennut lyhyessä ajassa yli 800 000 ihmistä

Venäjä ja Turkki riitelevät julkisesti Syyriasta – puoli miljoonaa siviiliä on paennut kapinallisten viimeisestä linnakkeesta Idlibistä