Koronavirus­tartuntojen määrä kaksinkertaistui Etelä-Koreassa vuorokaudessa, WHO:n mukaan mahdollisuudet epidemian pysäyttämiseksi vähenevät - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Koronavirus­tartuntojen määrä kaksinkertaistui Etelä-Koreassa vuorokaudessa, WHO:n mukaan mahdollisuudet epidemian pysäyttämiseksi vähenevät

Etelä-Korean tartuntojen uskotaan saaneen alkunsa Daegun kaupungissa sijaitsevasta kirkosta, jossa taudille altistui yli tuhat ihmistä. Kiinassa raportoitiin perjantaina lähes 900 uutta tartuntaa.

Sairaalan työntekijä neuvoi potilasta Daegun sairaalassa Etelä-Koreassa. Kuva: Ryu Seung-Il / Zuma

Julkaistu: 21.2. 19:37, Päivitetty 21.2. 20:44

Tavallisesti Etelä-Korean Daegussa sijaitsevan kirkon edustalla käy vilinä, kun tummiin pukeutuneet ihmiset kokoontuvat kristillisen lahkon viikoittaisiin seremonioihin. Perjantaina alueella oli kuitenkin poikkeuksellisen hiljaista.

”Kaikki 9 000 uskovaa jäsentämme ovat kotona”, kertoi kirkkoa vartioinut nuori mies uutistoimisto Reutersille.

Kirkko ja koko Daegun kaupunki autioituivat loppuviikosta, kun tieto koronavirusepidemiasta levisi. Perjantaihin mennessä Etelä-Koreassa oli todettu yli 200 koronavirustartuntaa, kertoo uutistoimisto Reuters. Torstaina tartuntoja oli todettu hieman yli sata, ja tartuntamäärät lähes kaksinkertaistuivat yhden vuorokauden aikana. Tartuntoihin on kuollut kaksi ihmistä.

Suurin osa uusista tartunnoista on todettu Daegussa, joka on maan neljänneksi suurin kaupunki.

Koronavirusepidemian uskotaan saaneen alkunsa Daegussa sijaitsevasta kristillisen lahkon kirkosta. Kirkko oli perjantaina suljettu. Kuva: Kim Hong-Ji / Reuters

Viranomaisten mukaan tartunnat ovat saaneet alkunsa paikallisen kirkon seremoniasta, jossa taudille altistui noin tuhat ihmistä. Seremoniaan osallistuneiden joukossa oli yksi koronaviruksen saanut, jota on sittemmin alettu kutsua niin sanotuksi supertartuttajaksi. 61-vuotiaalla naisella todettiin koronavirus aiemmin tällä viikolla, ja terveysviranomaisten mukaan uusien tartuntojen uskotaan olevan yhteydessä häneen.

Perjantaina kirkko oli Reutersin mukaan kokonaan suljettu, ja kirkkoa vahtinut mies asetteli ”ei sisäänkäyntiä” -kylttejä kirkon parkkipaikalla olevaan aitaan. Miehen mukaan kirkkorakennus on desinfioitu tällä viikolla kahteen otteeseen.

Kirkon lähistöllä asuvien ja työskentelevien ihmisten mukaan normaalisti kirkossa järjestetään viikoittain monia seremonioita, joihin osallistuu tuhansia ihmisiä. Nyt alueella oli kuitenkin huolestuttavan hiljaista, kertoo Reuters.

Perjantaihin mennessä yli 500 kirkon jäsenellä oli todettu koronavirukseen viittaavia oireita.

Etelä-Korean pääministeri Chung Sye-kunin mukaan nopeasti edennyt koronavirusepidemia on aiheuttanut maahan hätätilan, ja sekä Daegun että Chengdon kaupungit on julistettu alueiksi, joissa pitää noudattaa erityistä varovaisuutta, kertoo BBC.

Reutersin mukaan perjantaina Daegun suurimmat ostoskadut olivat tyhjiä, ja ulkona liikkui vain kourallinen kasvonaamioihin sonnustautuneita ihmisiä.

Dongseong-ron ostoskadulla sijaitsevan liikkeen kauppias suojasi kasvonsa naamiolla. Kuva: KIM HONG-JI / Reuters

Myös kaikki Etelä-Korean armeijan sotilastukikohdat on BBC:n mukaan eristetty sen jälkeen, kun kolmella sotilaalla todettiin koronavirustartunta.

Daegu on Etelä-Korean neljänneksi suurin kaupunki, jossa asuu 2,5 miljoonaa ihmistä. Daegu sijaitsee maan kaakkoisosassa, noin 250 kilometrin päässä pääkaupunki Soulista.

Maan puolustusministeriö on kieltänyt paikallisia sotilaita lähtemästä Daegun tukikohdasta. Myös Yhdysvallat on antanut samankaltaiset ohjeet omille sotilailleen Daegussa sijaitsevaan tukikohtaan.

Viranomaiset ovat suositelleet kaupungin asukkaita pysymään sisätiloissa, ja paikalliset ovat verranneet kaupungin tilannetta sosiaalisessa mediassa katastrofielokuviin.

Maailman terveysjärjestö WHO on kertonut olevansa tiiviissä yhteydessä Etelä-Korean viranomaisten kanssa Daegussa laajalle levinneen viruksen takia.

Daegun kaupungin ovat autioituneet koronavirusepidemian takia. Kuva: KIM HONG-JI / Reuters

Koronaviruksen aiheuttama tauti, joka on sittemmin saanut nimen covid-19, sai alkunsa joulukuussa Kiinan Wuhanista.

Kiinassa todetut tartuntamäärät ovat olleet viime aikoina laskussa. Tapausten määrän laskuun uskotaan vaikuttaneen, että koronaviruksen diagnoosikriteerit Hubein maakunnassa muuttuivat.

Perjantaina pitkään jatkunut lasku kuitenkin pysähtyi, kun Manner-Kiinassa todettiin lähes 900 uutta tartuntaa. Uusia kuolemia raportoitiin 118.

Viranomaisten mukaan sadat ihmiset ovat sairastuneet koronavirukseen kahdessa kiinalaisessa vankilassa Hubein maakunnan ulkopuolella. Shandongissa ja Zheijangissa sijaitsevissa vankiloissa todettiin perjantaina 258 uutta tartuntaa.

Kiinan hallitus on lähettänyt Shangdongiin ryhmän tutkimaan tartuntatapauksia, kiinalaismedia kertoo Reutersin mukaan.

Hubeissa sijaitsevissa vankiloissa uusia tartuntoja on raportoitu 271. Maakunnan viranomaiset eivät kuitenkaan ole kertoneet, milloin tartunnat on todettu.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kommentoi tietoa uusista tartuntamääristä perjantaina. Hänen mukaansa mahdollisuudet epidemian pysäyttämiseksi ovat vähentyneet.

”Aikaikkuna [taudin pysäyttämiseksi] on kaventunut, ja meidän täytyy toimia nopeasti ennen kuin se sulkeutuu kokonaan”, Tedros sanoi Reutersin mukaan.

Hänen mukaansa terveysjärjestö aikoo lähettää lauantaina kansainvälisen asiantuntijaryhmän Kiinan Wuhaniin.

Kaikkiaan koronavirukseen on kuollut Kiinassa yli 2 000 ihmistä. Kiinan ulkopuolella tartuntoja on todettu 26 maassa ja virukseen on kuollut 11 ihmistä.

Italiassa todettiin Reutersin mukaan perjantaina 16 uutta tartuntaa. Sairastuneiden joukossa on viisi terveydenhuollon työntekijää. Tartunnat todettiin Lambardyn ja Veneton alueilla Italian pohjoisosassa.

Italian viranomaisten mukaan julkisia tiloja, kuten kouluja ja baareja tullaan sulkemaan kymmenessä eri kaupungissa uusien koronavirustartuntojen takia, kertoo AFP.

Iran raportoi perjantaina 13 uudesta tartunnasta ja kahdesta kuolemasta. Kaikkiaan tartuntoja on Iranissa 18 ja kuolleita neljä. Maan viranomaisten mukaan virus on levinnyt useaan eri kaupunkiin, kertoo The CNN.

Israelissa ja Libanonissa todettiin perjantaina ensimmäiset tartunnat.

Ranska kotiutti kansalaisiaan Kiinan Wuhanista perjantaina. Suomen ulkoministeriön mukaan kotiutuslennolla oli myös suomalaisia, jotka saapuivat Suomeen perjantai-iltana.

Lue lisää: Ulkoministeriö: Ranska järjesti kotiutuslennon Kiinan Wuhanista, lennolla mukana olleet suomalaiset pääsivät perjantaina kotiin

Koronavirus on levinnyt Pohjois-Koreaan, kertovat lähteet

Etelä-Korean neljänneksi suurin kaupunki autioitui, kun suuri joukko ihmisiä altistui korona­virukselle paikallisessa kirkossa

Virusta pelkäävät ukrainalaiset yrittivät pysäyttää Kiinasta evakuoitujen bussi­saattueen: Mielen­osoittajat heittivät kiviä, polttivat renkaita ja ottivat yhteen poliisin kanssa

Euroopan unioni evakuoi kansalaisiaan Diamond Princess -alukselta, kaksi ihmistä on kuollut karanteenissa

Suosittuja livelähetyksiä karanteenissa olleelta luksus­risteilijältä tehnyt brittimies sairastui korona­virukseen

Ulkoministeriö: Ranska järjesti kotiutus­lennon Kiinan Wuhanista, lennolla mukana olleet suomalaiset pääsivät perjantaina kotiin

Seuraa uutisia tästä aiheesta