Italiassa jo toinen korona­virus­kuolema – viruksen pelätään leviävän maan pohjois­osassa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Italiassa jo toinen korona­virus­kuolema – viruksen pelätään leviävän maan pohjois­osassa

Kymmeniätuhansia pohjoisitalialaisia on neuvottu pysymään kotosalla. Useita uusia koronavirustapauksia on todettu myös muun muassa Iranissa ja Etelä-Koreassa.

Pohjoisitalialaisen Codogno-kylän kadut hiljenivät sen jälkeen, kun viranomaiset kehottivat asukkaita pysymään kotona uusien koronavirustapausten varmistuttua. Kuva: REUTERS TV

Julkaistu: 22.2. 5:31, Päivitetty 22.2. 18:54

Italiassa on todettu jo toinen koronaviruskuolema, kertoo uutistoimisto Reuters.

Italialaisen uutistoimiston Ansan mukaan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastunut nainen kuoli Lombardiassa, Pohjois-Italiassa, Reuters kertoo.

Maan ensimmäisestä koronaviruskuolemasta kerrottiin perjantain ja lauantain välisenä yönä. 78-vuotias italialaismies kuoli sairaalassa Veneton alueella maan koillisosassa. Italian terveysministerin mukaan mies oli ollut aiemmin sairaalassa hoidossa toisen sairauden takia.

Maassa on toistaiseksi raportoitu yhteensä noin 30 virustartuntaa, Reuters kertoo. AFP:n tietojen mukaan viisi tartunnan saaneista on lääkäreitä.

Pohjois-Italiassa useissa kaupungeissa on suljettu julkisia tiloja ja peruutettu yleisötilaisuuksia sen jälkeen kun Lombardiassa kerrottiin eilen useista uusista tartunnoista.

Eri medioiden mukaan eristykseen ja testattavaksi on määrätty ainakin kymmeniä ihmisiä. Jopa 50 000:tta ihmistä on neuvottu pysymään kotosalla.

Tartunnan saaneita yhdistävät viranomaisten mukaan esimerkiksi sama kantabaari tai sama tuttavapiiri. Joidenkin medioiden mukaan tartuntojen levittäjäksi epäillään miestä, joka oli helmikuun alkupuolella syönyt illallista hiljattain Kiinasta palanneen tuttavansa kanssa.

Italian pääministeri Giuseppe Conte pyrki rauhoittamaan kansalaisia toteamalla tilanteen olevan hallinnassa. Conte myös vakuutti viranomaisten huolehtivan tiukoista varotoimista.

Kiinan Wuhanista joulukuun lopulla leviämään lähtenyt uusi koronavirus on todennetusti levinnyt jo lähes 30 maahan. Kiinan ulkopuolella tartuntoja kerrotaan olevan yhteensä yli tuhat.

Tartunta- ja kuolemantapauksista ylivoimaisesti suurin osa on raportoitu Kiinasta Hubein maakunnasta.

Varhain lauantaina Kiinassa koronavirukseen kuolleiden määrän kerrottiin jälleen nousseen yli sadalla. Virukseen aiheuttamaan tautiin on nyt kuollut yhteensä yli 2 350 ihmistä, maan terveysviranomaiset kertoivat.

Uusien tartuntojen määrä sen sijaan väheni edelleen. Koko maassa kerrottiin todetun perjantain jälkeen noin 400 uutta tartuntaa. Perjantaina uusia tartuntoja kerrottiin olevan lähes 900. Yhteensä koronavirustartunnan on saanut Kiinassa tähän mennessä lähes 76 000 ihmistä.

Etelä-Koreassa uusien tartuntojen määrä puolestaan nousee. Lauantaina kerrottiin 142 uudesta tartunnasta. Yhteensä sairastuneita oli Reutersin mukaan lauantaina jo yli 430. Tautiin on maassa kuollut kaksi ihmistä.

Myös Iran tiedotti uudesta koronaviruskuolemasta lauantaina. Lisäksi maassa raportoitiin kymmenestä uudesta sairastuneesta, joista yksi on virukseen kuollut, uutistoimisto AFP kertoo.

AFP:n mukaan koronavirukseen on maassa kuollut nyt 5 ja sairastunut 28 henkeä. Iranin ensimmäiset koronavirustapaukset todettiin keskiviikkona, jolloin viranomaiset kertoivat kahden kuolleen tautiin.

Lauantaina Maailman terveysjärjestö WHO osoitti huolensa siitä, millaiset valmiudet Afrikalla on toimia koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi, kertoo AFP. Afrikan maista toistaiseksi vain Egyptissä on vahvistettu koronavirustartunta. Tästä huolimatta WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kehotti Afrikan unionin maita yhdistämään voimansa koronaviruksen ehkäisemiseksi.

”Suurin huolenaiheemme alkaa olla covid-19:n leviäminen maihin, joissa on terveydenhuoltojärjestelmä on heikompi”, Tedros sanoi.

Osa afrikkalaisista lentoyhtiöistä on perunut lentojaan Kiinaan, mutta esimerkiksi maanosan suurin lentoyhtiö Ethiopian Airlines järjestää yhä matkoja.

Afrikan unionin komission puheenjohtaja Moussa Faki Mahamat on AFP:n mukaan kehottanut viranomaisia rajuihin ehkäisy- ja valvontatoimenpiteisiin.

Koronavirus­tartuntojen määrä kaksinkertaistui Etelä-Koreassa vuorokaudessa, WHO:n mukaan mahdollisuudet epidemian pysäyttämiseksi vähenevät

Virusta pelkäävät ukrainalaiset yrittivät pysäyttää Kiinasta evakuoitujen bussi­saattueen: Mielen­osoittajat heittivät kiviä, polttivat renkaita ja ottivat yhteen poliisin kanssa

Suosittuja livelähetyksiä karanteenissa olleelta luksus­risteilijältä tehnyt brittimies sairastui korona­virukseen

Euroopan unioni evakuoi kansalaisiaan Diamond Princess -alukselta, kaksi ihmistä on kuollut karanteenissa

Etelä-Korean neljänneksi suurin kaupunki autioitui, kun suuri joukko ihmisiä altistui korona­virukselle paikallisessa kirkossa

Seuraa uutisia tästä aiheesta